Οι απαραίτητες οδηγίες έχουν ήδη αποσταλεί, οι μάσκες έχουν πάρει τον δρόμο τους προς όλες τις σχολικές μονάδες και ξεκινάει το πρώτο κρας τεστ για την «αντοχή» της σχολικής κοινότητας έναντι της απειλής της πανδημίας. Στόχος των ειδικών αλλά και της πολιτικής ηγεσίας είναι να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διά ζώσης εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έχουν σχεδιαστεί εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία ενός τμήματος ή ενός σχολείου.
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για το άνοιγμα των σχολείων:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας: Με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η Πολιτεία θεσπίζει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς εντός όλων των εσωτερικών χώρων του σχολείου. Σε περίπτωση που ο μαθητής δεν φοράει τη μάσκα του, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη. Ο μαθητής λαμβάνει απουσία και μεταφέρεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ώστε να μην έρθει σε επαφή με την υπόλοιπη σχολική κοινότητα, μέχρι να τον παραλάβουν οι γονείς του. Η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του φαγητού και της γυμναστικής.
Το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει ένα διάστημα για την εκπαίδευση των παιδιών, κυρίως στις ηλικίες 4 έως 10 ετών, για τη σωστή εφαρμογή της μάσκας.
1η μέρα-Αγιασμός: Οι μαθητές θα προσέλθουν στα σχολεία στις 08.15 π.μ. και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του Αγιασμού.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο θα διανεμηθούν οι μάσκες -που παρέχονται δωρεάν με τη συνδρομή των δήμων και του υπουργείου Εσωτερικών- και τα βιβλία. Σημειώνεται ότι 5 εκατομμύρια μάσκες θα διατεθούν σε όλες τις σχολικές μονάδες στη χώρα, σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, καθώς και στους εκπαιδευτικούς.
Οι εκπαιδευτικοί θα συζητήσουν με τους μαθητές τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και την πιστή εφαρμογή τους για την ασφάλεια της κοινότητας του σχολείου.
Ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί από τις 11 π.μ. και μετά με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών στο προαύλιο. Στη συνέχεια, ο ιερέας θα επισκεφθεί τις τάξεις του σχολείου, όπου θα βρίσκονται οι υπόλοιποι μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Οι γονείς έχουν ήδη ενημερωθεί από τις σχολικές μονάδες, ώστε να προσέλθουν την πρώτη μέρα με τη δική τους μάσκα.
Εκδρομές-περίπατοι: Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι εκδρομές, τα μαθητικά συνέδρια, τα σχολικά πρωταθλήματα και τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών. Αντιθέτως, οι περίπατοι και οι επισκέψεις επιτρέπονται μόνο εφόσον πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Έπεσαν «μέσα» τα μερομήνια - Τι καιρό θα κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Οι σχολικοί εορτασμοί δεν θα πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή όλων των μαθητών, αλλά ανά τμήμα.
Λειτουργία κυλικείων: Τα κυλικεία επαναλειτουργούν με αυστηρούς κανόνες. Για όσα βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο, οι μαθητές θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της αναμονής. Η μάσκα συστήνεται και για όσα βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και υπάρχει συνωστισμός.
Ολα τα τρόφιμα και υγρά θα πρέπει να είναι συσκευασμένα σε ατομικές συσκευασίες.
Πρωτόκολλο για τη διαχείριση κρουσμάτων: Ενας εκπαιδευτικός θα οριστεί υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων. Μαθητής ή εκπαιδευτικός με συμπτώματα θα απομακρύνεται από τη σχολική κοινότητα και εφόσον βγει το τεστ θετικό θα επιστρέφει ύστερα από 10 μέρες στη σχολική μονάδα. Για την αναστολή λειτουργίας ενός σχολείου, θα πρέπει να έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, να μην υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (σ.σ.: δεν είναι αδέλφια, δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και αυτά να έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών.
Ολοήμερο για όλους τους μαθητές: Στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επεκτείνει το ολοήμερο πρόγραμμα στα δημοτικά σχολεία. Αίρονται όλοι οι περιορισμοί για την εγγραφή στο πρόγραμμα και οι γονείς καλούνται να εγγράψουν τα παιδιά τους, ώστε να παραμένουν έως τις 4 το απόγευμα στα σχολεία. Μέχρι πρότινος υπήρχαν προϋποθέσεις, όπως ο γονέας να είναι εργαζόμενος ή άνεργος. Πλέον, το ολοήμερο πρόγραμμα απευθύνεται από τη νέα σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, με στόχο, εκτός από τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα, την προστασία των ατόμων τρίτης ηλικίας που ανήκουν στο συγγενικό περιβάλλον των μαθητών. Σημειώνεται ότι μέχρι πέρσι, περίπου το 1/3 των μαθητών παρακολουθούσε το ολοήμερο πρόγραμμα.
«Καίριος ο ρόλος, πλέον, του ολοήμερου σχολείου»
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τον ρόλο του ολοήμερου σχολείου.
«Το ολοήμερο πρόγραμμα προσφέρει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα για ωφέλιμη παραμονή των μαθητών για περισσότερες ώρες στο σχολείο. Η απασχόληση των παιδιών τις επιπλέον ώρες περιλαμβάνει μελέτη και δημιουργικές δράσεις καλλιτεχνικής παιδείας, Φυσικής Αγωγής, πληροφορικής και ξένων γλωσσών. Φέτος, με τα νέα δεδομένα της πανδημίας του κορονοϊού, το ολοήμερο σχολείο καλείται να διαδραματίσει άλλον έναν καίριο ρόλο: να περιορίσει την επαφή των παιδιών με πρόσωπα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως με τις γιαγιάδες και τους παππούδες.
Για τον λόγο αυτόν, εξασφαλίσαμε κονδύλια άνω των 100 εκατ. ευρώ και επεκτείνουμε το πρόγραμμα των ολοήμερων σχολείων, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές, χωρίς τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως σήμερα ως προς την εργασιακή κατάσταση των γονέων. Καλούμε περισσότερους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο και να αξιοποιήσουν τη σημαντική αυτή δυνατότητα, προστατεύοντας έτσι τον οικογενειακό και τον κοινωνικό τους κύκλο. Βρίσκουμε δημιουργικές λύσεις, #ΜαθαίνουμεΑσφαλείς».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr