Για να μην υπάρξουν νέα προβλήματα η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με ελικόπτερα και μεγάλα φορτηγά εθελοντές και αναλώσιμα στο σημείο το οποίο επιλέχθηκε για τα φτιαχτεί ο νέος καταυλισμός ώστε να σταματήσουν οι εικόνες χάους στους κεντρικούς δρόμους του νησιού. Χθες όλη μέρα στήνονταν οι σκηνές, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι εντάσεις, με μία πολυπληθή ομάδα μεταναστών να πραγματοποιεί πορεία ζητώντας να φύγουν από το νησί.
Να σταματήσουν οι εικόνες εξαθλίωσης με οικογένειες να κοιμούνται στους δρόμους και τα νεκροταφεία προσπαθεί από χθες το υπουργείο Μετανάστευσης στήνοντας έναν νέο καταυλισμό μέσα σε ελάχιστες ώρες. Ο νέος χώρος είναι κάτω από την υπάρχουσα δομή που διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία και ο Δήμος Μυτιλήνης του Καρά Τεπέ, και ήταν χώρος ασκήσεων βολής. Εκεί προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί τα ελικόπτερα με σκηνές και άλλο υλικό που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι και παρέμενε εκεί λόγω των εντάσεων με ομάδες κατοίκων. Είναι πιθανό της επόμενες μέρες να εγκατασταθούν και κοντέινερ μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου κλειστού κέντρου φιλοξενίας στη Μόρια. Στο νέο άτυπο κέντρο θα υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος-έξοδος προσφύγων και μεταναστών όπως και των ΜΚΟ.
«Από τις πρώτες στιγμές προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των κατοίκων και των μεταναστών με την εκκένωση της δομής χωρίς θύματα, με την προστασία της περιμέτρου, εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη παροχή ιατρικής βοήθειας. Τα νησιά μας σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος και δικαιούνται τον σεβασμό όλων μας και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Εμείς ως χώρα θα συνεχίσουμε πρώτα με τη φύλαξη των συνόρων μας και κυρίως με την αποσυμφόρηση των νησιών έχοντας μέχρι στιγμής μετακινήσει από τη Λέσβο 14.000 μετανάστες. Σήμερα ετοιμάζεται ο προσωρινός χώρος φιλοξενίας, απαραίτητος για την ανακούφιση των μεταναστών και μέσω των rapidtest που ξεκινάνε σήμερα από τη Λέσβο εργαζόμαστε συνολικά για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.
Μέχρι και χθες δεν είχαν καταφέρει τα μηχανήματα του Στρατού να φτάσουν στις καμένες εκτάσεις της Μόριας, λόγω των κινητοποιήσεων αυτή τη φορά των μεταναστών. Περίπου 2.000 μετανάστες διαδήλωσαν στον περιφερειακό δρόμο της Μυτιλήνης μέχρι το σημείο που έχει στηθεί το μπλόκο της αστυνομίας ζητώντας να φύγουν από το νησί. Η κατάσταση στο νησί παραμένει έκρυθμη και από τις δύο πλευρές, ενώ φαίνεται πως θα επιστρατευθούν μεταφραστές οι οποίοι θα εξηγήσουν τα βήματα της Πολιτείας ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωσης της έντασης.
Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος θα παραλάμβανε βοήθεια από την Ελβετία. Πρόκειται συνολικά για 1 τόνο 200 κιλά βοήθειας (κυρίως κουβέρτες, κουζινικά σκεύη και είδη προσωπικής υγιεινής).
Στη Σάμο
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Την ώρα που στη Λέσβο στήνονταν νέες σκηνές, στη Σάμο μαζεύονταν. Η σταθερή αποσυμφόρηση του νησιού – υπενθυμίζεται ότι αναλογικά με τον πληθυσμό όπως και ότι το ΚΥΤ είναι μέσα στην πόλη είχαν κατατάξει τη Σάμο ως το νησί με το μεγαλύτερο πρόβλημα- αλλά και ο ανοικτός διάλογος δήμου Σάμου με υπουργείο Μετανάστευσης οδήγησαν σήμερα οι σκηνές γύρω από την δομή να ξεστήνονται. Οι ενέργειες για την κατασκευή του κλειστού κέντρου προχωρούν, όπως και σε Λέρο και Κω, δείχνοντας τα αποτελέσματα των δύο ταχυτήτων που ακολουθήθηκαν στα νησιά.
Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΥΤ, με τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου και του Πυροσβεστικού Σώματος, προχωρά από σήμερα στην απομάκρυνση των κενών παραπηγμάτων του ανοιχτού κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων/μεταναστών της πόλεως Σάμου.
Κατασκευή σύγχρονου καταυλισμού με χρηματοδότηση από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμη να συμβάλει στη χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο, όσο και να συμμετάσχει στη συνδιαχείρισή του. Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα καταθέσει σχετικό σχέδιο. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει όμως η αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συμβάλει στη χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού στο νησί όσο και να συμμετάσχει στη συνδιαχείρισή του. Θα είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν αναλαμβάνει μια τέτοια υποχρέωση.
Την ίδια ώρα, εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σλοβενία, Κροατία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο) και η Ελβετία έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής την προθυμία να υποδεχτούν 400 προσφυγόπουλα, ανακοίνωσε χθες στο Βερολίνο ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Η Γερμανία και η Γαλλία ανέφερε ότι είναι πρόθυμοι να δεχτούν από 100-150 παιδιά η κάθε χώρα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά που συνδέθηκε από την Αθήνα, ο κ. Ζέεχοφερ τόνισε ότι αυτό που επείγει τώρα είναι η παροχή άμεσης βοήθειας στη Λέσβο: η περίθαλψη των προσφύγων και η εξασφάλιση της στέγασής τους. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, γερμανική πρωτοβουλία προκειμένου να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες συμφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που είναι πρόθυμα να υποδεχτούν προσφυγικές οικογένειες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ιταλία.
Η κατανομή των 400 παιδιών είναι «ένα πρώτο βήμα και τώρα ακολουθεί ένα άλλο», δήλωσε. «Πρέπει να ξεκινήσουμε, και δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου όλοι στην Ε.Ε. να κατανοήσουν τη σημασία της πρόκλησης» του προσφυγικού ζητήματος.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr