Εκείνο που ανησυχεί όμως ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι ο ανοδικός ρυθμός των ασθενών που διασωληνώνονται. Χθες, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά τέσσερις, φτάνοντας τους 46 συνολικά.
Ο φόβος για μικρές ή μεγάλες εστίες- «βόμβες» από κλειστές δομές και επαγγελματικούς χώρους παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Μετά τα 46 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας των Γιαννιτσών, οι Αρχές φοβούνται τη διασπορά του κορονοϊού σχεδόν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.
Το εργοστάσιο έχει αναστείλει τη λειτουργία του.
Ωστόσο, ο εφιάλτης έγκειται στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη μονάδα εργάζονταν περισσότερα από 500 άτομα, τα οποία προέρχονται από Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς, Ημαθία και Θεσσαλονίκη!
Hδη έχει αρχίσει η εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων για την πανδημία, την ίδια στιγμή που τα τεστ στους εργαζoμένους συνεχίζονται, με στόχο να εντοπιστούν όσοι νοσούν. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, κάποιοι αρνήθηκαν να κάνουν το τεστ.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 248 νέα κρούσματα, αριθμό που «ξέφυγε» λίγο από τις καταγραφές των προηγούμενων ημερών, που κινούνταν κάτω από το όριο των 200. Η Αττική κατέχει σταθερά την «πρωτιά», με 98 νέες μολύνσεις χθες, ενώ εκτός της Πέλλας, του Κιλκίς και της Λέσβου που κατέγραψαν δεκάδες κρούσματα αλλά τα περισσότερα σχετίζονται με γνωστές συρροές (εργοστάσιο Γιαννιτσά, Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στη Μόρια), σημαντικό «φορτίο» συγκέντρωσαν και τα Τρίκαλα (11 κρούσματα χθες).
Η βιταμίνη D
Με αυξημένο κίνδυνο Covid-19 λοίμωξης πιθανώς σχετίζεται η έλλειψη της βιταμίνης D, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama και συνοψίζεται από τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Ντάναση, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανη ΕΚΠΑ).
Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 489 ασθενείς με μέση ηλικία τα 49,2 έτη, ενώ το 75% ήταν γυναίκες και το 32% ανήκαν στη λευκή φυλή. Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τα επίπεδα βιταμίνης D κατά το τελευταίο έτος ως ακολούθως: 124 (25%) εμφάνιζαν πιθανότατα ανεπάρκεια, 287 (59%) είχαν πιθανότατα επάρκεια και για 78 (16%) ασθενείς δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η κατάσταση επάρκειας βιταμίνης D.
Συνολικά, 71 ασθενείς (15%) είχαν θετική δοκιμασία PCR για τον νέο κορονοϊό. Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, μεγαλύτερη πιθανότητα για θετική δοκιμασία είχαν όσοι ασθενείς είχαν ηλικία πάνω από 50 έτη, δεν ανήκαν στη λευκή φυλή και εμφάνιζαν πιθανότατα έλλειψη βιταμίνης D. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D, το ποσοστό των θετικών COVID-19 κρουσμάτων ήταν 21,6%, συγκριτικά με 12,2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.
«Συμπερασματικά, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η αναδρομική μελέτη κοορτής που διεξήγαγαν έδειξε ότι η έλλειψη βιταμίνης D πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο Covid-19 λοίμωξης. Τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες είναι απαραίτητες για να διαλευκανθεί η πιθανή συσχέτιση καθώς και το πιθανό όφελος από χορήγηση βιταμίνης D σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες», αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Οι αριθμοί
- 248 νέα κρούσματα
- 225 εγχώρια κρούσματα
- 98 στην Αττική
- 17 στη Θεσσαλονίκη
- 12.080 συνολικά τα κρούσματα
- 3 επιπλέον θάνατοι
- 293 θάνατοι συνολικά
- 46 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
- 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr