Στην περίπτωση που και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφασίσει για την έκδοσή τους, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, εάν θα ικανοποιήσει ή όχι το αίτημα των τουρκικών αρχών.
Πάντως τα μέλη της πρωτοβουλίας αναφέρουν ότι σε περίπτωση παράδοσής τους στην Τουρκία οι στρατιωτικοί (διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα) κινδυνεύουν με βασανιστήρια, ηθική, ψυχική και φυσική εξόντωση.
Ο Μανώλης Γλέζος κάνει λόγο για υποχρέωση την Ελλάδας να παράσχει άσυλο στους στρατιωτικούς και ο Απόστολος Δοξιάδης για «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ο οποίος επιβάλλει να σεβαστούμε και αυτούς τους ανθρώπους».
Για το ίδιο θέμα αναμένεται σήμερα να δώσουν συνέντευξη Τύπου και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε συνεργασία με τη «Solidarity Now».
Κλήρωση Τζόκερ (07/01): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Οι δύο οργανώσεις αναμένεται να εκφράσουν τις έντονες αντιρρήσεις τους στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 2.745 δικαστές και εισαγγελείς έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους και 2.277 λειτουργοί της Δικαιοσύνης βρίσκονται στις φυλακές.
Όσον αφορά τους οκτώ στρατιωτικούς, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τους έχει χαρακτηρίσει «προδότες που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου