Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε και τρία γραφήματα, που δείχνουν την πορεία των αριθμών κρουσμάτων και θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία σε διάστημα ενός εξαμήνου.
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, στην Ελλάδα είναι 7.684, πολύ λιγότερα δηλαδή από τα 78.897 του Βελγίου, που έχει πληθυσμό 11 εκατ.
Οι νεκροί στην Ελλάδα από covid-19 είναι πλέον 235, ενώ στην Πορτογαλία των 10,3 εκατομμυρίων έχουν φτάσει τους 1.786.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ο κ. Πέτσας μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα της ώρας τόνισε:
Η χώρα μας ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 22,1 εκατομμύρια, στην Ευρώπη φτάνουν τα 1,9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα τα 7.684. Οι θάνατοι που αποτελούν τον πιο σκληρό, τον πιο θλιβερό, αλλά και τον πιο αδιάψευστο δείκτη για το κόστος που πληρώνει κάθε χώρα από την πανδημία ανέρχονται σε 770.273 παγκοσμίως, σε 179.660 στην Ε.Ε. και σε 235 στην Ελλάδα.
Προκύπτει έτσι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Επαναλαμβάνω, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας ήταν καλύτερη στην πρώτη φάση της πανδημίας, έναντι των περισσοτέρων άλλων χωρών και εξακολουθεί να είναι καλύτερη και στη δεύτερη φάση της. Και επειδή μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, είναι ενδεικτικά τα εξής γραφήματα: (αριθμός θυμάτων – αριθμός κρουσμάτων).
Και αυτή η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών, απαντά σε όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι «το πράγμα ξεφεύγει στη χώρα μας». Και είναι κρίσιμο να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας. Από τους πολίτες μέχρι τους πολιτικούς. Όλων των κοινωνικών στρωμάτων και όλων των πολιτικών κομμάτων. Από τους επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας και της κοινωνικής φροντίδας μέχρι τους επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Όλης της Επικράτειας.
Γιατί αν δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε σωστά που θέλουμε να πάμε. Και αυτή τη στιγμή, καταγράφουμε την καλή επιδημιολογική εικόνα συγκριτικά με άλλες χώρες, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. Αύξηση που οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό. Στον εφησυχασμό. Και αυτόν προσπαθούμε να αποτινάξουμε, με τα συνεχή μηνύματά μας και τα πρόσθετα μέτρα που λάβαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Γιατί τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη διασπορά δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στην εσωτερική χαλάρωση. Από τα 332.934 τεστ που έχουν γίνει στις 31 πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως και χθες 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι, από τα 800 τεστ που γίνονταν ανά ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, περάσαμε στα 11.300 τέστ κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο, με τον αριθμό να ξεπερνάει τις 13 χιλιάδες τεστ ημερησίως, όπως δήλωσε χθές και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας. Οι 234 Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ έχουν εκτελέσει 6.600 αποστολές και έχουν πάρει 180.000 δείγματα. Σημαντική, επίσης, είναι η διαπίστωση ότι υπάρχει άνοδος κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες. Τον Μάρτιο όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό είχαν – κατά μέσο όρο – ηλικία τα 48,6 έτη και τον Αύγουστο τα 36,2 έτη. Αυτό ακριβώς το γεγονός επέβαλε να ληφθούν μέτρα, όπως αυτό που αφορά στην επιβολή ωραρίου στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Και πολύτιμο εργαλείο για τον περιορισμό της διασποράς είναι η συνέχιση της καλής ιχνηλάτισης και τα περισσότερα τέστ.
Και είναι τώρα που χρειάζονται περισσότερα τέστ, καθώς ανοίξαμε τις πύλες μας στον κόσμο και έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα των Ελλήνων στο εσωτερικό της χώρας. Όχι, στην αρχή της πανδημίας, καθώς από την πρώτη στιγμή είχαν ληφθεί μέτρα περιορισμού σε όλη τη χώρα που κατέληξαν στην επιβολή lockdown. Σήμερα, η χώρα μας είναι πέμπτη σε σειρά κατάταξης στην Ευρώπη, σε ημερήσια τεστ, όπως ανέδειξε σχετική ανάλυση του POLITICO. Και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να αναπροσαρμόζουμε συνεχώς τις κινήσεις μας με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».
Κικίλιας: Έρχονται μέτρα στους οίκους ευγηρίας – Τι είπε για το εμβόλιο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις προνοιακές δομές άφησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας.
«Αμέσως μετά τις διακοπές τους, και πριν την επιστροφή τους στους οίκους ευγηρίας, οι εργαζόμενοι θα τεστάρονται. Είχαμε συνεργασία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου» ανακοίνωσε.
«Οι προνοιακές δομές ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας αλλά είναι προτεραιότητα για μας. Έχω μιλήσει για ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους τους άλλους από τον κορωνοϊό».
«Θα έχουμε δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, στόχος μας είναι να λύνουμε ένα – ένα τα προβλήματα στο μετρό του δυνατού και να δίνουμε αντικειμενική εικόνα του τι επικρατεί στον κόσμο» τόνισε στον ΣΚΑΪ .
«Έχουμε πανδημία, δεν έχουμε φτάσει στους 1000 νεκρούς την ημέρα, όπως στη Ισπανία και τη Βρετάνια. Είναι προφανές ότι υπάρχει διασπορά μετά το άνοιγμα στην κανονικότητα, στην Ισπανία είχαν πάνω από 3.500 κρούσματα, είχαν αύξηση κρουσμάτων στην Γερμάνια, τη Γάλλια την Ιταλία… Ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο η νόσος». «Και μια ζωή να μπορέσουμε να σώσουμε είναι πολύτιμη» διευκρίνισε πάντως ο υπουργός Υγείας, αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι φύσει αδύνατον να τεστάρεις όλο τον πληθυσμό καθημερινά».
Κατηγόρησε όσους μιλάνε για απόκρυψη κρουσμάτων, για διασπορά ψευδών ειδήσεων. «Ποιος ο λόγος ένας επιστημονικός οργανισμός να κρύψει ένα – δύο – πέντε – επτά κρούσματα;» διερωτήθηκε ο κ. Κικίλιας.
«Με πάνω από 200 κρούσματα σταθερά, και με μετρήσεις που μας ανησυχούν για την επιστροφή των νέων στις διακοπές, δυνάμει υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να σώσουμε έστω και μια ανθρώπινη ζωή. Είναι κάτι το οποίο προβληματίζει τους ειδικούς μας». «Βάλτε μάσκα, τηρήστε αποστάσεις» παρότρυνε τους πολίτες, και ειδικά τους νέους, ο Βασίλης Κικίλιας.
Για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca σημείωσε ότι «ο προγραμματισμός είναι να υπάρχουν δόσεις εμβολίου για το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για τις ευπαθείς ομάδες. Το έχει προαγοράσει η Ευρώπη με 300 εκατ. συν 100 εκατ. δόσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr