Οι δύο νέοι θάνατοι που κατεγράφησαν στη χώρα μας, αφορούν σε έναν άνδρα 71 ετών από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, ο οποίος είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ. Είναι το πέμπτο θύμα από το γηροκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου ο ιός ως γνωστόν μεταφέρθηκε από εργαζόμενο.
Ο δεύτερος θάνατος αφορά σε μία 87χρονη γυναίκα από την Καστοριά που νοσηλευόταν στον Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από τις 7 Αυγούστου και είχε υποκείμενα νοσήματα.
Την ίδια στιγμή, τον συναγερμό που έχει ήδη σημάνει στους κόλπους των ειδικών επιτείνει η ύπαρξη μίας 17χρονης διασωληνωμένης ασθενούς.
Όπως προκύπτει από τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, ανάμεσα στους διασωληνωμένους ασθενείς βρίσκεται και ένα κορίτσι ηλικίας (έως) 17 ετών, ενώ συνολικά στην ίδια ηλικιακή ομάδα γυναικών υπάρχουν 194 κρούσματα από το σύνολο 6.858 που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.
Βατόπουλος: Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις όλο και μικρότερες ηλικίες τις οποίες «χτυπά» ο ιός, έκρουσε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους. «Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σημείωσε σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη.
Απευθύνοντας ουσιαστικά έκκληση προς τους νέους, προκειμένου να συγκρατηθεί ο ιός ο καθηγητής είπε: «Οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους, ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, γι’ αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν».
Πότε πρέπει να γίνει το τεστ
Αναφορικά με το πότε είναι το πιο κατάλληλο χρονικό διάστημα για να γίνει το τεστ, ο καθηγητής επεσήμανε πως όσοι θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επώασης σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε.
«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επώασης μιας εβδομάδας, μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2-3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή, καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7-10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης», τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr