Εάν δεν ανακοπεί αποτελεσματικά η επιθετική επέλαση της Covid-19, το φθινόπωρο η επιδημία ενδέχεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -που νοσούν βαριά και συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά θνητότητας- σύμφωνα με τον κ. Τσακρή. Ο ίδιος τονίζει τη μεγάλη ανάγκη εφαρμογής μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή χεριών).
Με βάση τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα, είμαστε κοντά σε ένα δεύτερο επιδημικό κύμα; Ποιοι παράγοντες θα το καθορίσουν;
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, το δεύτερο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σχεδόν σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη. Απλώς τα τωρινά χαρακτηριστικά του είναι αρκετά διαφορετικά. Η επιδημία επεκτείνεται μέσα από άτομα μικρότερων ηλικιών και, ευτυχώς, τα σοβαρά περιστατικά είναι προς το παρόν πολύ λιγότερα από τον περασμένο Μάρτιο. Κάτι τέτοιο εξηγείται και από τα δημογραφικά δεδομένα του επιδημικού κύματος, αλλά και από τις κλιματικές συνθήκες του καλοκαιριού, που συντελούν σε ηπιότερες λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι με την έλευση του φθινοπώρου ίσως προκύψουν ανατροπές -και όχι προς το καλύτερο, φοβάμαι- αν δεν αναχαιτίσουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά αυτό το κύμα, όπως καταφέραμε να κάνουμε τον Μάρτιο, και επεκταθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Πώς θα κλιμακώνονται τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, πού στοχεύουν και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν;
Πολύ δύσκολα θα οδηγηθούμε σε ένα νέο γενικό lockdown. Από εκεί και πέρα, τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, καθώς και τα συμπληρωματικά που ενδεχομένως θα ληφθούν αργότερα, στοχεύουν στο να μειώσουμε τον ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας και ουσιαστικά να την ελέγξουμε. Η συστηματική χρήση της προστατευτικής μάσκας, για παράδειγμα, σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς, όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας, είναι μέτρο εξίσου αποτελεσματικό με την εφαρμογή ενός lockdown, και καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε όλοι. Επίσης, το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα δούμε πιθανότατα την επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης. Οπως και τον δραστικό περιορισμό συνθηκών συγχρωτισμού πολλών ατόμων που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης – κάτι που ήδη βλέπουμε να συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και εργασιακούς χώρους.
Τι άλλο πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να πειστεί ο κόσμος και να τηρεί αποστάσεις; Πώς θα ήταν αποτελεσματική μια προσέγγιση στους νέους, μιας και, όπως φαίνεται, είναι εκείνοι που χαλαρώνουν;
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πιο συνήθης τρόπος μετάδοσης αυτής της επιδημίας είναι με την ομιλία (μιλώντας δυνατά, γελώντας, με την έντονη εκπνοή κ.ο.κ.) από κοντινή απόσταση. Πόσες φορές δεν έχουμε δει ανθρώπους που, όταν θέλουν να απευθυνθούν σε εμάς, κατεβάζουν τη μάσκα στο πηγούνι για να μας μιλήσουν; Αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί ιδιαίτερα στους νέους, οι οποίοι πράγματι δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμα για την αναγκαιότητα του να αλλάξουμε ορισμένες συνήθειές μας. Πώς θα γίνει αυτό; Με απλό και φιλικό τρόπο, χωρίς διδακτισμό, χωρίς να τους κουνάμε επικριτικά το δάχτυλο. Μόνο έτσι θα καταλάβουν ότι δεν κάνουν «επανάσταση» σε οποιοδήποτε κατεστημένο με το να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα μετάδοσης του ιού – όπως όλοι μας ανεξαιρέτως. Από τη δική τους στάση ίσως εξαρτηθεί η υγεία, ακόμα και η ζωή, των γονιών και των παππούδων τους.
Αυτό που επίσης απασχολεί τον κόσμο είναι πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Ποιες είναι οι σχετικές εισηγήσεις σας;
Και αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, αλλά και από τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία που διαρκώς συγκεντρώνονται σε σχέση με το πόσο τα παιδιά συντελούν στην εξάπλωση της επιδημίας.
«Και για τη γρίπη μάσκες κι αποστάσεις»
Το φθινόπωρο φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς, εκτός από τον κορονοϊό, θα αρχίσει η κυκλοφορία και της γρίπης. Ποιες είναι οι σκέψεις στην Επιτροπή για να αποφευχθεί μια τεράστια πίεση του Συστήματος Υγείας; Υπάρχει το ενδεχόμενο για καθολικό αντιγριπικό εμβολιασμό στον πληθυσμό;
Η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τη διαθεσιμότητα/επάρκεια του εμβολίου της γρίπης, με δεδομένη την πολύ αυξημένη ζήτηση που αναμένεται φέτος σε όλο τον κόσμο. Πέρα όμως από το εμβόλιο, πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο, ίσως και μεγαλύτερο, και στο θέμα της γρίπης θα διαδραματίσει η ευρεία εφαρμογή των λεγόμενων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, ατομική υγιεινή κ.λπ.). Η αποτελεσματικότητα αυτών των πρακτικών επιβεβαιώθηκε ήδη με τις ιογενείς λοιμώξεις του θέρους (αναπνευστικές και γαστρεντερίτιδες), οι οποίες μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό αυτό το καλοκαίρι.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr