Ηδη καλεσμένοι των δύο γάμων που έχουν αποτελέσει σοβαρές εστίες επιδημικής έξαρσης, ο ένας στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και ο άλλος στην Αλεξανδρούπολη, ανακάλυψαν ότι φέρουν τον ιό χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο που τον κόλλησαν, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει «ντόμινο» μολύνσεων σε μια νέα περιοχή.
Σύμφωνα με μέχρι σήμερα δεδομένα, ο γάμος της Θεσσαλονίκης έχει «ταξιδέψει» μέχρι την Πέλλα και μέχρι το νησί της Ρόδου. Πιο συγκεκριμένα, ένα κρούσμα που δηλώθηκε στην Πέλλα την περασμένη Δεύτερα, 3/8, προέρχεται από το γαμήλιο μυστήριο που τελέστηκε στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης. Ακόμη δύο κρούσματα που καταγράφηκαν στη Ρόδο προχθές, Τετάρτη, έχουν την ίδια πηγή προέλευσης.
Ένα περιστατικό που καταγράφηκε, επίσης, την Τετάρτη στη Μαγνησία, έχει πηγή μόλυνσης το γάμο της Αλεξανδρούπολης. Την ίδια στιγμή, … συνδεδεμένες είναι μεταξύ τους η Χαλκιδική με τη Λάρισα μέσω των δύο νοσοκομείων της τελευταίας.
Ειδικότερα, έξι γιατροί των δύο νοσοκομείων της Λάρισας που κόλλησαν τον ιό στη Χαλκιδική κατά τη διάρκεια των διακοπών τους εντοπίστηκαν ενώ επέστρεψαν στην πόλη τους. Επιπλέον, από τα χθεσινά κρούσματα που δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ (153 στον αριθμό), τα 14 προέρχονται από τη Λάρισα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον έξι από αυτά αφορούν σε υγειονομικούς των δύο νοσοκομείων οι οποίοι πιθανόν συνδέονται με τους πρώτους γιατρούς που κόλλησαν από τη Χαλκιδική. Σημειωτέον πως η Χαλκιδική αποτελεί σημαντική εστία του κορωνοϊού, καταγράφοντας από τις 22 Ιουλίου μέχρι και χθες 25 περιστατικά.
Από τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι και χθες γνωστά, ο γάμος στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης μετρά τουλάχιστον 48 κρούσματα και ο γάμος της Αλεξανδρούπολης τουλάχιστον 45. Επιπλέον, έχουν γνωστοποιηθεί πέντε περιστατικά σε βάφτιση στη Χαλκιδική, ενώ τρία κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν ανάμεσα σε καλεσμένους γάμου που έγινε στις Σέρρες.
Οι μεγάλες εστίες, όπως αυτές που έχουν αποκαλυφθεί στη χώρα μας, έχουν το «θετικό» κατά τους ειδικούς να είναι εντοπισμένα τα κρούσματα, και παρά το μεγάλο τους αριθμό να προέρχονται από συγκεκριμένη πηγή.
Αυτό είναι σίγουρα πολύ προτιμότερο από πολλά περιστατικά χωρίς σαφή προέλευση («ορφανά») καθώς διευκολύνει τις αρχές στην ιχνηλάτηση και στην απομόνωση νέων πιθανών περιστατικών. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο αυξάνονται οι συρροές αυξάνονται και οι μεταδόσεις και συνεπώς οι νοσηλείες και οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ειδικά όταν πρόκειται για μία κοινωνική εκδήλωση, όπως είναι ένας γάμος, οι πιθανότητες οι καλεσμένοι να προέρχονται και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, μεταφέροντας μετά τον ιό εάν τον έχουν κολλήσει, είναι πολλές.
Τον πρώτο… φράχτη ενάντια στον κορονοϊό «υψώνει» η κυβέρνηση στο νησί του Πόρου, μετά τα σερί αρνητικών ρεκόρ που «σπάει» η επιδημία στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο.
Οι κοινωνικές εκδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε σημαντικές «πηγές» υπερμετάδοσης, όπως σε εστίες δεκάδων κρουσμάτων εξελίσσονται εκτός από τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης με μεγάλο συγχρωτισμό, τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς, τα νοσοκομεία και τα στρατόπεδα.
Διαβάστε επίσης:
Έρχονται νέα μέτρα μετά τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων – Έγινε η αρχή με τον Πόρο
Εστίες του κορωνοϊού και σε νοσοκομεία – Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr