Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα μετά τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων – Έγινε η αρχή με τον Πόρο

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα μετά μετά τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων - Έγινε η αρχή με τον Πόρο

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Τον πρώτο… φράχτη ενάντια στον κορονοϊό «υψώνει» η κυβέρνηση στο νησί του Πόρου, μετά τα σερί αρνητικών ρεκόρ που «σπάει» η επιδημία στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο.

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε σημαντικές «πηγές» υπερμετάδοσης, όπως σε εστίες δεκάδων κρουσμάτων εξελίσσονται εκτός από τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης με μεγάλο συγχρωτισμό, τα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς, τα νοσοκομεία και τα στρατόπεδα.

Τοπικά lockdowns

Πολλές περιοχές «γεμίζουν» με περιστατικά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν ακόμη και σε τοπικά lockdowns. Το πρώτο πλέγμα περιορισμών ανακοινώθηκε χθες το βράδυ στον Πόρο, όπου μεταξύ άλλων όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υποχρεώνονται να κλείνουν στις 11, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση, ακόμη και οι λιτανείες μέχρι τις 17 Αυγούστου και η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλο το νησί και στους εξωτερικούς χώρους.

Με δεδομένη τη συνεχόμενα αυξητική πορεία των περιστατικών κορονοϊού – χθες καταγράφηκαν 153 κρούσματα- θεωρείται βέβαιη τις επόμενες ημέρες η επιβολή νέων μέτρων και για όλη την Ελλάδα, όπως είναι η καθολική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου. Δεν αποκλείονται, όμως, ακόμη πιο αυστηρά μέτρα. Σήμερα, άλλωστε, το πρωί έχουν τηλεδιάσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρης Τσιόδρας και κυβερνητικά στελέχη.

«Στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας. Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.

Η δεύτερη εστία ανησυχίας αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Η τρίτη πηγή ανησυχίας εντοπίζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στις πύλες εισόδου

Υπό τα παραπάνω δεδομένα και προκειμένου να επιχειρηθεί αναχαίτιση περαιτέρω διασποράς του ιού, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε επέκταση της απαγόρευσης διέλευσης στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στον συνοριακό σταθμό.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και θα περιορίσει το συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.

Προειδοποίηση

«Αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων. Και προειδοποιούμε, ιδίως τους επαγγελματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους εκδηλώσεων, να μην καταστρατηγούν το μέτρο αυτό, με διάφορα τεχνάσματα. Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη συμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, που ισχύει μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας.

Αυξητική πορεία

Περίπου 15 θετικούς στον Sars-CoV-2 μετρούσε ο Πόρος μέχρι και χθες. Κάποια από τα κρούσματα αυτά εντάσσονται σε όσα δηλώθηκαν στην Αττική -καθώς το νησί ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής- που χθες κατέγραψε… 40 κρούσματα κορονοϊού. Ακόμη 38 περιστατικά δήλωσε η Θεσσαλονίκη χθες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 153, συνεχίζοντας μια διαρκώς και ιδιαίτερα ανησυχητική αυξητική πορεία το τελευταίο τριήμερο, αλλά και τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Εκτακτη σύσκεψη

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, στο νησί του Πόρου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

 • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
 • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
 • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
 • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
 • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Στο νησί μεταβαίνoυν και εγκαθίστανται σήμερα το πρωί κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), 10μελές ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 σήμερα 07-08-2020 έως και τις 17-8-2020 και ώρα 06.00.

Ενδονοσοκομειακά

Στο μεταξύ, ακόμη τέσσερα κρούσματα συνδέθηκαν με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα που έντονη ανησυχία προκαλούν οι ενδονοσοκομειακές συρροές. Από τα 14 κρούσματα που δηλώθηκαν στη Λάρισα χθες, τουλάχιστον τα έξι αφορούν σε υγειονομικούς των δύο νοσοκομείων της πόλης, μετά από συρροή που ξεκίνησε από γιατρούς που παραθέριζαν στη Χαλκιδική και κόλλησαν. Η Χαλκιδική είναι από τις τουριστικές περιοχές που αποτελούν σημαντικές εστίες της νόσου Covid-19. Το ίδιο και η Κέρκυρα, που από τις 30 Ιουλίου μέχρι και χθες μετρά 23 περιστατικά.

Σε στρατόπεδο

Εκτός από τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, τη βάφτιση στη Χαλκιδική και το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, νέες εστίες είναι χώρος διασκέδασης στη Μύκονο (επιβεβαιώθηκαν οκτώ κρούσματα σε εργαζομένους), αλλά και ο στρατός. Δύο από τα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες στη Μαγνησία προέρχονται από το στρατόπεδο του Στεφανοβικείου.

Για νοσηλεία

Οσο αυξάνονται τα κρούσματα, ανεβαίνουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 123 ασθενείς. Οπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Με αργό ρυθμό, ευτυχώς, αυξάνεται η θνητότητα. Χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος (210 θάνατοι συνολικά).

Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων

 • 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 • 7 «εισαγόμενα» που προσήλθαν αυτοβούλως
 • 40 στην Αττική
 • 38 στη Θεσσαλονίκη
 • 2 στην Αργολίδα
 • 2 στην Αχαΐα
 • 4 στον Εβρο
 • 3 στην Ηλεία
 • 1 στη Θεσπρωτία
 • 2 στα Ιωάννινα
 • 2 στην Καβάλα
 • 3 στην Κέρκυρα
 • 1 στο Κιλκίς
 • 1 στην Κοζάνη
 • 3 στην Κορινθία
 • 9 στις Κυκλάδες, από τα οποία τα 8 στη Μύκονο
 • 14 στη Λάρισα
 • 2 στη Μαγνησία
 • 3 στην Πέλλα
 • 1 στη Μεσσηνία
 • 3 στη Χαλκιδική
 • 1 στα Χανιά

ΑΡΙΘΜΟΙ

Η ΜΑΧΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

5.123 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων

18 «εισαγόμενα»

1.370 περιστατικά θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό

2.551 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

210 θάνατοι συνολικά μέχρι χθες

14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Από την έντυπη έκδοση 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στην εργασία από Δευτέρα – Ποιες αλλαγές έρχονται

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Κόκκινη ζώνη» ο Δήμος Αθηναίων – Μέτρα για ευάλωτες ομάδες και ξενοδοχεία καραντίνας

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: Πάνω από το 1 ο δείκτης R στην Αττική

Evanthia Karra

Κορωνοϊός-Νέα μέτρα για Αττική: Υποχρεωτική τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Τι αποφασίστηκε για συναυλίες, συναθροίσεις

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Νέο σοκ για την Αττική με 164 νέα κρούσματα – Ο χάρτης της διασποράς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 339 νέα κρούσματα και 71 στις ΜΕΘ!

Ανδρέας Ντίνης

Κομισιόν: Σφράγισε τη δεύτερη συμφωνία για εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

Lockdown: Έτσι θα το αποφύγουμε – Τα μέτρα σε 5 επίπεδα που προτείνει ο Ηλίας Μόσιαλος

Tinad

Αποκάλυψη Hurriyet: Τα παίζουν όλα για όλα οι Τούρκοι – Δείτε τι προσφέρουν στην Αίγυπτο για υπογραφή ΑΟΖ

Tinad