Οι ισορροπίες στην πανδημία συνεχώς αλλάζουν , για αυτό και οι υγειονομικές αρχές πρέπει να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Άλλωστε ο ιός κινείται αθόρυβα, και έχει αποδείξει τον απρόβλεπτο «χαρακτήρα» του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εβδομάδα αυτή, και τελευταία του Ιουλίου, ξεκινά με έντονη την ανησυχία από αυξημένα τα κρούσματα κορωνοϊού ανά τον κόσμο.
Στη χώρα μας, από τα εισαγόμενα κρούσματα, η προσοχή στρέφεται πλέον στην κοινότητα όπου και καταγράφεται πλέον η μεγαλύτερη διασπορά. Την εβδομάδα που πέρασε διαφάνηκε τάση σταθεροποίησης συνολικά των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά ιδιαίτερα των εισαγόμενων, ως αποτέλεσμα του ελέγχου τους στο συνοριοφυλάκιο του Προμαχώνα απ’ όπου και έμπαιναν οι περισσότεροι θετικοί στον ιό τουρίστες.
Και μπορεί τα κρούσματα που δηλώνονται καθημερινά στον ΕΟΔΥ να κυμαίνονται σταθερά στα 30 την τελευταία εβδομάδα, η κυκλοφορία όμως του Sars-CoV-2 μέσα στην ελληνική κοινότητα αποτελεί για τους ειδικούς μεγαλύτερο «στοίχημα» σε σχέση με τα πολλαπλά εισαγόμενα περιστατικά στα οποία … έγερνε η ζυγαριά στις αρχές του μήνα.
Διαβάστε ακόμα: Αυξημένα μέτρα από αύριο στις πύλες εισόδου – Μόνο με αρνητικό τεστ οι αφίξεις από Βουλγαρία, Ρουμανία
Η Αττική και η Θεσσαλονίκη καταγράφουν αρνητικές πρωτιές στα εγχώρια κρούσματα τον Ιούλιο. Μέχρι και χθες είχαν επιβεβαιωθεί 141 περιστατικά Covid-19 στην Αττική και 73 στη Θεσσαλονίκη. Η αυξημένη κυκλοφορία στα αστικά κέντρα είναι μεν αναμενόμενη κατά τους επιστήμονες αλλά τις τελευταίες ημέρες κινείται σε «τεντωμένο σχοινί».
Οι αποφάσεις για επιβολή νέων περιορισμών αξιολογούνται, άλλωστε, καθημερινά και ανάλογα με την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης. Η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού έχει πρωταρχικό ρόλο στην όποια νέα στρατηγική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη (Σκάι) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που η κατάσταση «ζορίσει», ακόμη και να περιοριστούν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.
Σεισμός τώρα στην Κεφαλονιά
«Θα μελετήσουμε πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Εάν πρέπει λοιπόν οι άνω των 65, να στέλνουν sms ή να συμπληρώνουν κάποιο έγγραφο ναι, θα το κάνουμε. Εάν πρέπει να δώσουμε άδεια σε αυτούς οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα το κάνουμε. Θα προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.
Επιπλέον, όταν και εφόσον έρθει στη χώρα μας εμβόλιο, όπως είναι αναμενόμενο προτεραιότητα θα έχουν οι παραπάνω ομάδες να το κάνουν.
Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με θετικές ειδήσεις που αφορούν στα πρώτα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης αλλά και εμβολίου που αναπτύσσεται στην Κίνα. Η επιστημονική έρευνα είναι πυρετώδης προκειμένου να διατεθούν εμπορικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα – με ορισμένους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό ακόμη και στις αρχές του νέου έτους – σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης: Εντός της εβδομάδας οι οδηγίες για επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια!
Το βρετανικό εμβόλιο, της Οξφόρδης, φάνηκε να προσφέρει προστασία στους πρώτους 1.077 υγιείς εθελοντές (ηλικίας 18-55 ετών). Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Οξφόρδης, «το εμβόλιο προκάλεσε απόκριση των Τ- κυττάρων εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό και παραγωγή αντισωμάτων εντός 28 ημερών».
Στο εμβόλιο της κινεζικής CanSino Biologists ανιχνεύτηκαν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις εξουδετερωτικά αντισώματα την 28η ημέρα, κατά τουλάχιστον 92%. Οι ερευνητές πρότειναν επαναληπτικό εμβολιασμό για τους ηλικιωμένους. Σημειώνεται ότι ήδη εγκρίθηκε για στρατιωτική χρήση στη Κίνα.
Δυναμική παρουσία στην … κούρσα έχει και το εμβόλιο της εταιρίας βιοτεχνολογίας Moderna, με έδρα στις ΗΠΑ. Η μέθοδος που ακολουθείται είναι διαφορετική από αυτή της Οξφόρδης και του κινεζικού εμβολίου που είναι παρόμοια.
Μεταξύ των εμβολίων που προκρίνονται βρίσκεται και αυτό που αναπτύσσεται από την Pfizer από κοινού με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech με τα πρώτα μηνύματα να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πέντε από τα περίπου 142 εμβόλια που αναπτύσσονται παγκοσμίως έχουν περάσει στη Φάση «ΙΙΙ» των κλινικών μελετών, τη δοκιμή της αποτελεσματικότητάς τους δηλαδή σε δεκάδες χιλιάδες πληθυσμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr