Ωστόσο οι επιστήμονες προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως προετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια δράσης για το φθινόπωρο. Και αυτό διότι θα έχει προηγηθεί ένας μήνας, ο Αύγουστος, που θα έχει μεγαλύτερο φορτίο μετακινήσεων (εγχώριος και εξωτερικός τουρισμός) σε σχέση με τον Ιούλιο.
Ενδεικτικό της προετοιμασίας που υπάρχει είναι ότι το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για δύο εναλλακτικές για τη λειτουργία των σχολείων που φέτος θα ανοίξουν νωρίτερα: είτε να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία με τμήματα έως 15 μαθητών και με όλα τα μέτρα προστασίας είτε με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Επιπλέον, υπάρχει και το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους μαθητές, όπως είπε στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου. Και αυτό για να υπάρχει επαρκής θωράκιση ώστε να «μην περάσουμε δεύτερο κύμα του κορονοϊού».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στο Θέμα 104,6 είπε ότι «προσπαθούμε να μη γίνει στην Ελλάδα ό,τι έγινε στη Σερβία και στο Τέξας» και πως «τηρώντας αποστάσεις θα τη βγάλουμε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι», όταν εκτιμάται ότι θα υπάρχει το εμβόλιο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, «περιμένουμε στο τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου αύξηση κρουσμάτων που θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως δεύτερο κύμα».
Οσον αφορά τα σχολεία, είπε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν όσο πλησιάζει η χρονιά για να εκτιμήσουμε την επιδημιολογικά εικόνα», προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε να ξεκινήσουν κανονικά τα σχολεία».
Κρούσματα
Χθες ανακοινώθηκαν 26 επιπλέον νέα κρούσματα, με τα 10 από αυτά να είναι εισαγόμενα. Συγκεκριμένα, 6 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 8 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, 5 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, από ένα στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Χαλκιδικής και Καβάλας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4135, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. Από αυτά 1.155 (27,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.086 (50,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Στα νοσοκομεία παραμένουν διασωληνωμένοι 8 συμπολίτες μας με διάμεση ηλικία 58 ετών. To 75% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μοριακός αναλυτής στην Ξάνθη
Με έναν νέο υπερσύγχρονο μοριακό αναλυτή ανίχνευσης Covid-19 δυναμικότητας 96 δειγμάτων ταυτόχρονα λειτουργεί από χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.
Όπως σημειώνει η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελενα Ραφαέλα, «ειδικά οι κάτοικοι του Νομού Ξάνθης, αντιμετωπίσαμε σε εντονότερο βαθμό την πανδημία, με πολλά κατ’ αναλογία θετικά κρούσματα και θανάτους. Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους και νοσοκομεία άλλων περιοχών, δέχθηκε τρομερή επιβάρυνση σε όγκο ιατρικής υποστήριξης της κοινότητας. Επίσης, λόγω της ιδιότητάς του, αποτέλεσε το σημείο αναφοράς της υγειονομικής κάλυψης του νομού, αλλά και όλων των ενεργειών προετοιμασίας, πληροφόρησης, υποστήριξης και αντιμετώπισης της πανδημίας. Η μάχη αυτή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr