Σήμερα ανακοινώνουμε 35 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3939, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.
1069 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2035 (51.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συναγερμός και με τη βούλα – Ο Χαρδαλιάς επιστρέφει στην τηλεόραση
Την επαναφορά της ενημέρωσης των έξι, μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. O κ. Πέτσας ενημέρωσε ότι επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για διαχειρισιακά θέματα που αφορούν στα επιχειρησιακά ζητήματα του κορωνοϊού.
Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 18:00 στο νέο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Παράλληλα, ο Πέτσας ανακοίνωσε ότι από τις 20 Ιουλίου, και όχι από τις 22, ξεκινούν οι πτήσεις από την Σουηδία.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Αναλυτικά ο κ. Πέτσας μίλησε για:
Για τον Κορωνοϊό: Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Υπενθυμίζεται, πως μια συγκράτηση του βασικού επιδημιολογικού δείκτης Rt, κάτω από τη μονάδα, κάτω από το 1, ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας. Σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης Rt παρέμεινε σταθερά χαμηλός, και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτή την εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμα: Παρατηρητήριο για κορωνοϊό: Αύξηση κρουσμάτων και τεστ αλλά στο 0,4 ο επιδημιολογικός δείκτης
Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών. Ωστόσο, η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας, συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Για αυτό, επαναλαμβάνω, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Συγκεκριμένα, παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση.
Σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων, εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Για αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR). Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα 8 κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των τέστ. Μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα.
Συμπερασματικά, στο υγειονομικό σκέλος, διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση. Το γεγονός αυτό, οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αλλά αυτές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότερο, δεν οδηγούν σε απώλειες. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλιου είχαμε 449 κρούσματα, αλλά μόνο μια απώλεια ζωής.
Διαβάστε ακόμα: Ο κορωνοϊός «χτύπησε» σε Μύκονο και Κέρκυρα
Η Κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας. Εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού: Που είναι ο εφησυχασμός. Η χαλάρωση που οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, σύσκεψη συναρμόδιων Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. Είναι ανάγκη -όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι, με ένα δεύτερο κύμα, είναι επιτακτική ανάγκη, να τηρούνται αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να σταλεί παντού το μήνυμα: Ότι οι έλεγχοι γίνονται όπου χρειάζεται και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η Νομοθεσία. Το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές, αλλά απαιτείται πιστή εφαρμογή του. Για το σκοπό αυτό, δόθηκε εντολή αυστηροποίησης των ελέγχων και εφαρμογής των προβλεπόμενων χωρίς εκπτώσεις. Ιδίως, στους τομείς που αφορούν στην τήρηση των κανόνων υγιεινής από τους εργαζόμενους και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων.
Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο όργανο αυτό εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, (Αστυνομία, Λιμενικό, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή). Και επειδή στην προσπάθεια αυτή δεν μετέχει μόνο ο κεντρικός μηχανισμός, αλλά και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, θα προστεθεί στο συντονιστικό και ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους και τουριστικούς Δήμους, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων με μόνο ένα στόχο: Τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Σημειώνεται ότι προχθές 14 Ιουλίου, υπό τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 69 Δήμους σε όλη την επικράτεια. Ελέγχθηκαν συνολικά 569 σημεία και στα 39 από αυτά βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 13.350 ευρώ, ενώ σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε ημέρες. Οι παραβάσεις αφορούσαν κυρίως τη μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας, καθώς και υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο. Επαναλαμβάνω, οι έλεγχοι θα ενταθούν. Όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά γιατί είναι ανάγκη να μπεί φρένο στην χαλάρωση που θα φέρει μόνο τα χειρότερα.
Στο πλαίσιο αυτό: Επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα που αφορούν στα ζητήματα διαχείρισης του Covid 19. Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 18:00, στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, στην Κηφισίας 37-39, στο Μαρούσι από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά. Επιπλέον, σας ενημερώνω ότι καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Σουηδία βελτιώνονται, οι πτήσεις θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου αντί για 22 Ιουλίου, που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr