Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν συζητήσει μεταξύ τους το θέμα της μάσκας και συμφωνούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να αυστηροποιηθούν οι οδηγίες χρήσης της.
Υπέρ της υποχρεωτικότητας της μάσκας τάσσεται και ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος. Με ανάρτησή του χθες το βράδυ στο facebook, έγραψε: «H χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους πρέπει να είναι υποχρεωτική».
Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών και μέλους της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η μάσκα από αυστηρή σύσταση να γίνει υποχρεωτική.
Μιλώντας χθες στο δελτίο του Star, πρόσθεσε: «Είναι μια οδηγία που υπάρχει εξαρχής, για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς. Υπάρχει επιτήρηση για χρήση μάσκας σε μετρό και λεωφορεία, ενώ θα πρέπει να τη φοράνε οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η συχνότερη ενημέρωση του κόσμου με σποτάκια, αλλά και από εμάς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες».
Ο ίδιος, μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι ίσως ήρθε η ώρα να επιστρέψει η ενημέρωση των πολιτών από τους κυρίους Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα. «Ίσως χρειαστεί να επανέλθει και πάλι η ενημέρωση των 18:00, όχι όμως σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι που συζητάμε», ανέφερε.
Η χαλάρωση των πολιτών είναι αυτή που προκαλεί την αυξημένη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς. Η επαγρύπνηση στην ευλαβική τήρηση των αποστάσεων, της χρήσης της μάσκας και της υγιεινής των χεριών θα αποτρέψει τη διεύρυνση της κινητικότητας του ιού στην κοινότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό.
Σεισμός τώρα στην Αττική
Τα «ορφανά» περιστατικά – ελεγχόμενα μεν στο όριο δε – ιδιαίτερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στους λοιμωξιολόγους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τρίτη κατά σειρά σύσκεψη σε διάστημα μιας εβδομάδας επεσήμανε ότι το πλαίσιο των μέτρων που είναι τώρα σε ισχύ είναι «επαρκές» αλλά «υπάρχουν ζητήματα στην εφαρμογή του».
Ο δρόμος προς τη συλλογική ανοσία του πληθυσμού απέχει, άλλωστε, πολύ. Σε διαδικτυακή συζήτηση για την πανδημία της Covid-19 που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, ο κ. Μόσιαλος συνόψισε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, λέγοντας ότι στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχει νοσήσει μέχρι τώρα το 1% έως 5% του πληθυσμού, με εξαίρεση μεγάλα αστικά κέντρα, όπως της Μαδρίτης ή του Λονδίνου, όπου το ποσοστό ξεπερνά το 17%.
Όπως πρόσθεσε, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η θνητότητα του νέου κορωνοϊού κυμαίνεται από 0,6% έως 1,2% έναντι της εποχικής γρίπης όπου τα ποσοστά δεν υπερβαίνουν το 0,2% και στην πράξη είναι ακόμη μικρότερα λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού.
Αισιόδοξες είναι, όμως, οι εξελίξεις στο «μέτωπο» των εμβολίων κατά της Covid-19, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης κλινικών δοκιμών του εμβολίου που αναπτύσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca. Με ταχύ ρυθμό προχωρά και το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Καμπανάκι τα 100 κρούσματα την ημέρα» λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης στον Ε.Τ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr