Πρόκειται για το δεύτερο «όχι», αφού την περασμένη Δευτέρα το Δικαστικό Συμβούλιο με άλλη σύνθεση είχε αρνηθεί επίσης την έκδοση των πρώτων τριών Τούρκων, αντίθετα με τους συναδέλφους τους οι οποίοι την Τρίτη τάχθηκαν υπέρ της έκδοσης των επόμενων τριών. Η υπόθεση αναμένεται πλέον να κριθεί αμετάκλητα από τον Αρειο Πάγο, αφού ήδη για τις πρώτες αντίθετες αποφάσεις έχουν ασκηθεί εφέσεις -από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνη Λιόγα κατά του «όχι», αλλά και από τους Τούρκους που έχασαν τη «μάχη»- ενώ δεν αποκλείεται και η τελευταία απόφαση να οδηγηθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Την ελπίδα ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν γρήγορα τις απαραίτητες ενέργειες για την παράδοση των «πραξικοπηματιών» εξέφρασε και χθες η Τουρκία, διά του εκπρόσωπου της προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. «Είναι νομικό το θέμα, όμως είναι θέμα που αφορά και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», σημείωσε.
Διχασμός
Παρότι οι δικαστές διχάστηκαν, οι εισαγγελικές εισηγήσεις ενώπιον και των τριών συνθέσεων του Συμβουλίου Εφετών ήταν… ομόπνοες. Μετά την Ευσταθία Καπαγιάννη και ο Γιώργος Βούλγαρης ήταν «λάβρος» ως προς τουρκικό αίτημα. Στηλίτευσε την καταστρατήγηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα, υπογράμμισε μάλιστα προς τους δικαστές ότι δεν είναι διπλωμάτες και οφείλουν να κρίνουν βάσει της συνείδησής τους: «Αντικειμενικά, αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα, πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του Τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιος τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή Δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη Δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;».
Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε τις πληροφορίες για το πογκρόμ του τουρκικού καθεστώτος εναντίον όσων δεν είναι αρεστοί, για τα βασανιστήρια και για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής και απηύθυνε δραματική έκκληση στους δικαστές να μη εκδώσουν τους δύο Τούρκους: «Πού θα πάτε να τους δώσετε; Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη».
Ο κ. Βούλγαρης κάλεσε τους δικαστές να ακολουθήσουν το παράδειγμα μεγάλων προσωπικοτήτων της Δικαιοσύνης (Τσερτσέτη, Πολυζωίδη) που δεν ακολούθησαν το ρεύμα: «Θα μου πείτε, οι διεθνείς σχέσεις τι θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας».
Ως στρατιωτικούς το καθεστώς θα τους υπέβαλε σε βασανιστήρια, παρόλο που, όπως υποστήριξαν ενώπιον των δικαστών χθες οι δύο εκζητούμενοι, δεν συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Το επόμενο πρωί, όταν η Αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδό τους -είπαν- φοβήθηκαν και έφυγαν. «Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας», «Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν στον Βόσπορο» είπαν οι Ουγκούρ Οκάν και Φιράντ Μεσούν.
Βία ανηλίκων: 15χρονος χτύπησε 14χρονο γιατί δεν του έδινε το πατίνι του
Ευχαριστίες
Οι παραπάνω σε κοινή δήλωση με τους υπόλοιπους έξι εκζητούμενους εξέφρασαν τη χαρά τους μετά τη χθεσινή απόφαση, τονίζοντας: «(…) αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου, όπως σωστά είπε και ο εισαγγελέας. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειές μας ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες πολίτες για τη συμπάθεια και συμπαράστασή τους».
Στο μεταξύ, προβληματισμό για τις δύο (πρώτες) αντιφατικές κρίσεις του Συμβουλίου Εφετών εντός 24 ωρών και ενώ τα δεδομένα ήταν ίδια κι απαράλλακτα, εξέφρασαν ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός και ο γνωστός ποινικολόγος Αλ. Λυκουρέζος. Μάλιστα, ο δεύτερος «καυτηρίασε» την άσκηση έφεσης από τον κ. Λιόγα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Άρειος Πάγος θα την απορρίψει. «Μόνον αυτή η εξέλιξη θα είναι σύμφωνη με το νομικό μας πολιτισμό! Σε αντίθετη περίπτωση, φοβούμαι πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα, καθώς θα εμφανίζεται ενδοτική και υποκύπτουσα στα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας», σημείωσε ο ποινικολόγος.
Εκτίμησε δε ότι στην «απευκταία περίπτωση» που το Ανώτατο Δικαστήριο πει «ναι» στην έκδοση, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα «επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού νομικού και διπλωματικού αδιεξόδου» και θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που παρέχει η Ποινική Δικονομία για την απόκρουση του τουρκικού αιτήματος.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
xxatziiordanoglou@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου