Σύντομα θα βρίσκεται σε φάση να ανακοινωθεί, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ελληνικό μοριακό τεστ για τη διάγνωση του Sars-Cov-2 , ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από τα ξένα τεστ. Eνα τέτοιο «όπλο» θα είναι χρήσιμο σε περίπτωση παγκόσμιας μεγάλης έξαρσης της Covid-19 και σε πιθανές ελλείψεις. Ηδη η πανδημία αναζωπυρώνεται σε διάφορες χώρες. Στην Ελλάδα τα κρούσματα κρατούν σταθερά διψήφιο αριθμό, με μεγάλο ποσοστό να προέρχεται από ταξιδιώτες – χθες 17 εισαγόμενα σε σύνολο 27 περιστατικών.
Σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη, στον σταθμό ΣKAΪ 100,3 και στους δημοσιογράφους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την κατασκευή ελληνικού μοριακού τεστ. «Πρέπει να σας πω ότι γίνεται μια σπουδαία ερευνητική δουλειά στην Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις τόσο όσον αφορά στο μοριακό τεστ αλλά και ερευνητικά αποτελέσματα για θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αναπτύσσει τη δική της μεθοδολογία διάγνωσης του ιού, που θα είναι στη λογική της απλή, αλλά με σκοπό να μην απαιτούνται αντιδραστήρια και τεστ από το εξωτερικό εάν απαιτηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ανεξάρτητη σε περιπτώσεις ελλείψεων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν τηλεδιάσκεψη με τους Ελληνες της ομάδας που πραγματοποιούν τις έρευνες. Σε αυτές συμπράττουν η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα Κέντρα Αναφοράς για κορονοϊό της χώρας.
Επιμονή στις μάσκες
Ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη χαλάρωση που παρατηρείται στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Οι εικόνες από γλέντια και πανηγύρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τους ειδικούς της επιτροπής για τον κορονοϊό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, χαρακτήρισε τη χαλαρότητα των πολιτών αναμενόμενη. «Μετά από σχεδόν τρεις μήνες πειθαρχίας παντού στον κόσμο βλέπουμε τέτοια φαινόμενα χαλάρωσης. Ομως έχουμε μία υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, στους συμπολίτες μας, στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, κυρίως στους ηλικιωμένους, τους χρονίως πάσχοντες, να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει μάσκες εκεί που πρέπει να φοράμε. Επιμένω πολύ σε αυτό. Σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εργαζόμενοι κυρίως στην εστίαση και στον τουρισμό», είπε.
Αύξηση περιστατικών
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι σήμερα, και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν υπάρχει ένδειξη αύξησης των εσωτερικών κρουσμάτων. «Διαχειριζόμαστε τα εισαγόμενα κρούσματα με επαγγελματισμό και μέχρι στιγμής, πιστεύω, με απόλυτη επιτυχία», ανέφερε.
Ο αριθμός των εισαγόμενων περιστατικών είναι σημαντικός πλέον και από την 1η Ιουλίου η αύξησή τους συγκριτικά με το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου όταν ο τουρισμός ξεκίνησε δειλά είναι αισθητή. Μέχρι και χθες, μόλις μία εβδομάδα από το πλήρες άνοιγμα της τουριστικής κίνησης, τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν αυτά που καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου.
Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου μέχρι και χθες εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της Ελλάδας 96 κρούσματα. Παράλληλα, ακόμη έξι κρούσματα πέρασαν στη χώρα και προσήλθαν αυτοβούλως για εξέταση σε εργαστήριο (σ.σ.: πιθανώς δεν ήταν ανάμεσα σε όσους επιλέχθηκαν για δειγματοληπτικό έλεγχο). Συνεπώς ο συνολικός αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα ανέρχεται σε 102, αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από τα μισά του συνόλου των κρουσμάτων (183 από την 1η Ιουλίου έως και 7 Ιουλίου).
Χθες, στον ΕΟΔΥ δηλώθηκαν 27 νέα περιστατικά με Covid-19. Τα 17 είναι εισαγόμενα και συγκεκριμένα τα 14 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου και τα τρία προσήλθαν αυτοβούλως σε εργαστήριο για εξέταση. Η γεωγραφική κατανομή των υπόλοιπων κρουσμάτων έχει ως εξής: τρία κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τέσσερα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Λαρίσης, ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και ένα στην ΠΕ Καρδίτσας.
Εισαγόμενα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα
1 Ιουλίου | 11 εισαγόμενα |
2 Ιουλίου | 7 εισαγόμενα |
3 Ιουλίου | 13 εισαγόμενα και 1 ακόμη που προσήλθε αυτοβούλως για εξέταση |
4 Ιουλίου | 8 εισαγόμενα και 2 ακόμη που προσήλθαν αυτοβούλως για εξέταση |
5 Ιουλίου | 7 εισαγόμενα |
6 Ιουλίου | 36 εισαγόμενα |
7 Ιουλίου | 14 εισαγόμενα και 3 ακόμη που προσήλθαν αυτοβούλως για εξέταση |
Από την έντυπη έκδοση