Η κυβέρνηση «μπλόκαρε» από σήμερα τα ξημερώματα και τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου την είσοδο Σέρβων υπηκόων στην Ελλάδα εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στη βαλκανική χώρα, η καμπύλη της οποίας κατά τους ειδικούς «δείχνει» δεύτερο κύμα. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την «εύθραυστη» κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος στον τουρισμό λόγω του ιού, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίες η καθημερινή αξιολόγηση των δεδομένων και η μεταστροφή των πολιτικών όταν κρίνεται αναγκαίο. Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων, άλλωστε, είναι σημαντικός καθημερινά – χθες από τα εννέα νέα περιστατικά, τα επτά εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.
«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά, και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή από τη Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07 της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία», αναφέρεται στη δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.
Το «βαρύ» φορτίο στη Σερβία επιβεβαίωσε ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού της χώρας, Ράσιμ Λιάγιτς, αναφέροντας, μάλιστα, στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο N1 ότι «πολλοί Σέρβοι τουρίστες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των θετικών Σέρβων υπηκόων σε σχέση με το σύνολο των Σέρβων που περνούσαν στη χώρα μας μέχρι και χθες ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Ο Προμαχώνας, άλλωστε, έχει αναδειχθεί σε ευάλωτο σημείο, με αρκετές θετικές διαγνώσεις προερχόμενες από τα Βαλκάνια. Για το λόγο αυτόν, αποφασίστηκε η αύξηση της ικανότητας για τέστινγκ στη συγκεκριμένη πύλη εισόδου, όπως προκύπτει από πληροφορίες. Σημειώνεται ότι στον Προμαχώνα βρισκόταν το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Ετσι, ενώ η ικανότητα σε ελέγχους για κορονοϊό σε όλες τις πύλες εισόδου ήταν λίγο περισσότερο από 8.000 τεστ την ημέρα, πλέον θα ξεπερνά τις 10.000.
Τροχαίο στη Ροδόπη: Νεκρός 19χρονος μοτοσικλετιστής - Προσέκρουσε με την μηχανή του σε περίφραξη κτήματος
Ο προγραμματισμός για τα αποτελέσματα από τους χιλιάδες ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά σε επισκέπτες τόσο στα αεροδρόμια όσο και σε λιμάνια αλλά και χερσαία περάσματα είναι να εκδίδονται σε 24 ώρες ή 36 ώρες.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε εννέα νέα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19. Ενα μεγάλο ποσοστό των νέων περιστατικών, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, αφορά σε εισαγόμενα. Συγκεκριμένα, επτά από τα χθεσινά εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα άλλα δύο προέρχονται από δύο «ενεργές» εστίες της Βόρειας Ελλάδας, ένα από την Ξάνθη και ένα από την Καστοριά. Η Ξάνθη εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο». Μάλιστα, ο κορονοϊός «χτύπησε» και ποδοσφαιριστή της περιοχής, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον Covid-19 έπειτα από τεστ που υποβλήθηκε όλη η ομάδα την Πέμπτη (2/7) εν όψει του σαββατιάτικου αγώνα με τη Λαμία για τα πλέι άουτ. Ο παίκτης που βρέθηκε θετικός μπήκε σε καραντίνα, ενώ σε απομόνωση για 48 ώρες τέθηκε σύσσωμη η ποδοσφαιρική ομάδα, σύμφωνα με το ιατρικό πρωτόκολλο της Super League. Μέχρι και χθες το βράδυ, τα αποτελέσματα των ελέγχων στους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας ήταν αρνητικά.
Την ίδια στιγμή, σε ξενοδοχείο Covid στη Χερσόνησο Κρήτης μεταφέρθηκε η τουρίστρια από τη Ρουμανία, η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό κατά την άφιξή της στην Κρήτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γυναίκα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ σε τεστ υποβλήθηκε και ο σύζυγός της που βγήκε αρνητικός, όπως ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος. Σε τεστ υποβλήθηκαν και όλοι οι συνεπιβάτες της γυναίκας στην πτήση από τη Ρουμανία. Σημειώνεται ότι η γυναίκα ταξίδεψε την 1η Ιουλίου στην Κρήτη και φτάνοντας στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε τεστ με το οποίο αποδείχθηκε ότι είναι θετική στον Sars-CoV-2.
Και χθες, πάντως, δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος, με τον αριθμό όσων έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Ελλάδα να παραμένουν στους 192 μέχρι και χθες το βράδυ.
Στο μεταξύ, οριστικό τέλος στις κλινικές δοκιμές για τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και λοπιναβίρη/ριτοναβίρη στο πλαίσιο της μελέτης Solidarity βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η απόφαση ελήφθη μετά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, που έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη και ο αντιρετροϊκός συνδυασμός λοπιναβίρη/ριτοναβίρη «δείχνουν περιορισμένη ή καθόλου μείωση της θνητότητας νοσηλευομένων ασθενών του Covid-19». Η αποτελεσματικότητα των παραπάνω σκευασμάτων και ιδιαίτερα της υδροξυχλωροκίνης είχε έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο το περασμένο διάστημα.
Από την έντυπη έκδοση