Τα μοριακά τεστ ανίχνευσης του Sars-CoV-2 που έχει διεξάγει το εργαστήριο της Βιοϊατρικής, ξεπερνούν τις 15.000, με το 1,3% των δειγμάτων να ήταν θετικά στον κορωνοϊό. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση Ομίλου, το 40,9% των θετικών ασθενών ανέφερε πυρετό, το 18,7% βήχα, ενώ σε μικρότερα ποσοστά ανέφεραν διάρροια, καταρροή και κεφαλαλγία.
Η ομάδα του εργαστηρίου κατέγραψε ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 28,9% με θετικό τεστ αλλά χωρίς συμπτώματα.
Το ποσοστό αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν εξετάζονται ποτέ και συμβάλλουν ακούσια στη διασπορά του ιού.
«Στην πλειοψηφία οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ζητούν να εξεταστούν, είτε γιατί μόλις έχουν επιστρέψει από κάποιο ταξίδι, είτε επειδή σκοπεύουν να ταξιδέψουν. Το σημαντικά αυξημένο ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών στους οποίους ανιχνεύεται ο κορωνοϊός, υποδηλώνει ότι ο μοριακός έλεγχος ευρείας κλίμακας είναι αναγκαίος. Με αυτήν τη στρατηγική εντοπίζονται οι φορείς της νόσου, ιχνηλατούνται οι επαφές τους και αυτό συμβάλλει στη μείωση της διασποράς του ιού», εξηγεί η επικεφαλής του εργαστηρίου, εργαστηριακή γενετίστρια Δρ Ειρήνη Λουΐζου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας των λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκο Σύψα, και διεθνώς οι ασυμπτωματικοί εκτιμώνται περίπου στο 25%.
Το γεγονός ότι το ποσοστό όσων νοσούν με Covid-19 αλλά δεν το γνωρίζουν, συνεπώς κυκλοφορούν κανονικά μεταδίδοντας τον ιό, είναι σημαντικό, αποτελεί το «φόβο» των ειδικών από το άνοιγμα των πυλών της χώρας μας.
«Είναι ένας κίνδυνος να έχουμε ασυμπτωματικούς σε εισαγόμενα και το γνωρίζουμε. Παράδειγμα αποτελεί η Κάρπαθος, που έφτασαν με αρνητικό τεστ να ταξιδέψουν αλλά αφού έφτασαν στην Ελλάδα εμφάνισαν συμπτώματα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα μπουν ασυμπτωματικοί για αυτό και εντείνουμε τις προσπάθειες να τηρούνται τα μέτρα. Να παίρνει απόσταση ο ένας από τον άλλο», σχολιάζει ο κ. Σύψας. Προσθέτει δε ότι ναι μεν το «έξυπνο» σύστημα για τις δειγματοληψίες που γίνονται στους τουρίστες έχει πολύ καλές προδιαγραφές να «πιάσει» τους πιο πιθανούς φορείς και οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένα, δεν είναι όμως τέλειο. «Οσο καλό και να είναι εξετάζουμε ένα δείγμα», αναφέρει.