Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιώργος Παπανικολάου, το master plan που κατατέθηκε εγκρίθηκε ομόφωνα και οι εργασίες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν για να πάρει σάρκα και οστά το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Από το 2014, με σταθερούς βηματισμούς, ο Δήμος Γλυφάδας δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε το υπουργείο Περιβάλλοντος να κάνει δεκτά τα νέα έργα, με την αρχή να γίνεται πριν από 3 χρόνια όταν ο δήμος ανέκτησε τον έλεγχο και τη διοίκηση των παραλιών του. Στις μέρες της καραντίνας, όταν ο μαγικός αριθμός «6» επέτρεπε την έξοδο από το σπίτι, όλο και περισσότερο πολίτες συνειδητοποίησαν πόσο ελάχιστοι ήταν οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι. Τέτοιες ενέργειες «ανάκτησης» δίνουν ανάσα, ενώ οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.
Το νέο παραθαλάσσιο αττικό μέτωπο θα περιλαμβάνει 4.655 μέτρα πεζοδρόμου, 3.545 μέτρα ποδηλατοδρόμου, 9,720 τετραγωνικά υπαίθριων δραστηριοτήτων, 1,442 θέσεις σταθμεύσεις, ενώ θα φυτευτούν 71.200 τετραγωνικά μέτρα με περισσότερα από 1.600 δέντρα.
Βήμα βήμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκευή θα γίνει τμηματικά ώστε να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του δικτύου της πόλης και θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες αρχικά με την χάραξη του ποδηλατοδρόμου και των πεζοδρόμων.
Στο σχεδιασμό προβλέπονται και η κατασκευή παιδικών χαρών, ανοικτά γήπεδα, υπαίθρια γυμναστήρια, αναβάθμιση των παραλιών, σύγχρονος οικολογικός φωτισμός και ουσιαστικά δημόσιοι χώροι για τους δημότες Γλυφάδας, Αθηναίους και τουρίστες.
«Δημόσιοι, ανοικτοί, ελεύθερα προσβάσιμοι για τους πολίτες πράσινοι χώροι. Αυτός είναι ο στόχος μας που θα γίνει πολύ σύντομα πράξη. Θέλουμε η Γλυφάδα να γίνει πόλος έλξης και ήδη οι παραλίες της Γλυφάδας έχουν αναβαθμιστεί. Κατεδαφίστηκαν παράνομα μαγαζιά, Seatrac για ΑμεΑ τοποθετήθηκαν πρώτα σε χρήση σε όλη την Ελλάδα, οι παραλίες κέρδισαν για πρώτη φορά γαλάζιες σημαίες, έγινε ανάπλαση στις μαρίνες. Αυτή όμως ήταν η αρχή, Με πολύ κόπο κατορθώσαμε η μελέτη να γίνει δεκτή και άμεσα θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής.
Δεν πρόκειται για κλειστές υποδομές. Είναι όλες ανοικτές στο κοινό, “ελαφριές” παρεμβάσεις ώστε να δημιουργηθούν μεγάλοι χώροι πράσινου, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι κ.ά.», είπε στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος κ. Γιώργος Παπανικολάου.
Δύο μεγάλες τομές
Οπως ανέφερε ο δήμαρχος, δύο ήταν οι μεγάλες τομές που επέτρεψαν στον δήμο να προχωρήσει την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου, με πολύ γοργούς ρυθμούς αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα. Πρώτον, οι πρωτοβουλίες του δήμου χάρις τις οποίες ανέλαβε τη διοίκηση και διαχείριση των παραλιών και, δεύτερον, o μεγάλος βαθμός ωρίμανσης του master plan. «Για την έγκριση του master plan, πήγαμε πάνω από 10 φορές στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Προσθέσαμε, αφαιρέσαμε. Οταν την καταθέσαμε ήταν άρτια απ’ όλες τις απόψεις. Εμείς επιδιώκουμε ελεύθερους ανοικτούς χώρους, όχι περιφραγμένες πλαζ».
Η γνωστή αρχιτέκτων τοπίου, Ελλη Παγκάλου ανάλαβε να σχεδιάσει τη μετατροπή του παραλιακού μετώπου, η οποία επιμελήθηκε και το δημόσιο πάρκο των 210 στρεμμάτων του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Από την έντυπη έκδοση