Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Φωνή της Ξάνθης», το σχολείο θα παραμείνει ανοιχτό ενώ η τάξη της μαθήτριας κλείνει προληπτικά.
Την ίδια ώρα, έχουν ενημερωθεί οι γονείς των παιδιών που είναι συμμαθητές με την ασθενή, ώστε να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.
Στο μεταξύ, την ώρα που φαίνεται πως η διασπορά του κορονοϊού στην Ξάνθη ελαττώνεται (χθες καταγράφηκε ένα κρούσμα), συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στη Θεσπρωτία, μετά την επιβεβαίωση δύο περιστατικών με Covid-19.
Ο Νομός Ροδόπης, όπου έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα, έχει επίσης σταθερά «βαρύ» τις τελευταίες ημέρες επιδημιολογικό φορτίο.
Χθες, από το σύνολο των δέκα νέων θετικών στον SARS-CoV-2 περιστατικών, τα τρία προέρχονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τη Ροδόπη. Επίσης, δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσπρωτία. Η Περιφέρεια Ηπείρου εξέδωσε ανακοίνωση χθες για το ένα περιστατικό, κάνοντας γνωστό ότι πρόκειται για 52χρονη από την Παραμυθιά η οποία είχε διακομιστεί στο Νοσοκομείο Φιλιατών με συμπτώματα πνευμονίας. Από χθες το πρωί ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών της, ενώ για προληπτικούς λόγους τέθηκε σε προσωρινή καραντίνα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε σε επαφή μαζί της κατά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο.
Ενα κρούσμα από τη χθεσινή ημερήσια καταγραφή του ΕΟΔΥ προέρχεται από τον Δήμο Μύκης στην Ξάνθη, που από αρχές Ιουνίου βρίσκεται στο «κόκκινο». Τις τελευταίες τρεις ημέρες, ωστόσο, φαίνεται μια πτώση στη διασπορά, με τους ειδικούς να ευελπιστούν πως θα διατηρηθεί και πως τα μέτρα απομόνωσης που έχουν λάβει άρχισαν να αποδίδουν.
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Η συνολική πορεία της Ελλάδας εξακολουθεί να κινείται σε ελεγχόμενη τροχιά και ο δείκτης μεταδοτικότητας «R» να είναι χαμηλός. Αντίστοιχα, διαχειρίσιμα είναι και τα εισαγόμενα κρούσματα μέχρι σήμερα που συμπληρώνεται μία εβδομάδα από το άνοιγμα των πυλών της χώρας μας. Χθες, από το σύνολο των κρουσμάτων τα τέσσερα ήταν εισαγόμενα, και ειδικότερα τα δύο από πτήσεις και τα άλλα δύο από τον Προμαχώνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Οχι σε εφησυχασμό
Παρά την καλή εικόνα της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με άλλες χώρες που θρήνησαν χιλιάδες θύματα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι Ελληνες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς η χώρα θεωρείται από τις πιο ευάλωτες, λόγω γηρασμένου πληθυσμού.
Ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) αναφέρθηκε σε μια δημοσίευση στο περιοδικό «General Public Health», που ασχολείται με τη Δημόσια Υγεία, σύμφωνα με την οποία στην Ευρώπη υπάρχουν 6-7 χώρες που αυτή τη στιγμή είναι πιο ευάλωτες στον ιό, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ενώ δεν έχει πολλά κρούσματα.
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, όπως εξήγησε ο καθηγητής, είναι πως αυτές οι χώρες έχουν γηρασμένο και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα πληθυσμό. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν αντιμετωπίζονται καλά από το σύστημα υγείας, γιατί ζουν πολύ καιρό, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για έναν πληθυσμό ευάλωτο, κάτι που σημαίνει ότι, εάν ο ιός διασπαρεί, τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα. «Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε ο κ. Γώγος.
Αποφάσεις για Καστελλόριζο
Στο μεταξύ, η υγειονομική θωράκιση των νησιών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιεί στη νησιωτική Ελλάδα, μετά τη Ρόδο, το Σάββατο επισκέφθηκε το Καστελλόριζο, όπου σε ευρεία σύσκεψη με το δήμαρχο του νησιού, αντιδημάρχους κ.ά. αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προσληφθεί άμεσα ως επικουρικό προσωπικό ειδικευμένη γυναικολόγος-μαιευτήρας συνυπηρετώντας με τον ένστολο σύζυγό της. Επιπλέον, η κενή θέση ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου που υπάρχει στο νησί καλύπτεται εντός των προσεχών ημερών από οπλίτη ιατρό, έπειτα από συνεννόηση με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα συγκροτηθούν ομάδες από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, με σκοπό την πραγματοποίηση επισκέψεων παροχής ιατρικής φροντίδας στους κατοίκους του ακριτικού Καστελλόριζου.
Σήμερα θα εγκατασταθεί στη Ρόδο μοριακός αναλυτής με δυνατότητα 420 τεστ για κορονοϊό την ημέρα. Είναι ένας από τους δύο μεγάλους αναλυτές (ο άλλος θα τοποθετηθεί στη Σύρο) που θα διενεργούν μαζικούς ελέγχους, ενώ μικροί αναλυτές θα εγκατασταθούν σε πολλά νησιά.