Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκινά να παράγει το εμβόλιο -που προκρίνεται έναντι άλλων- πριν ακόμη λάβει έγκριση κυκλοφορίας, με τα προσυμφωνητικά από κράτη που παραγγέλνουν το εμβόλιο να έχουν ήδη γίνει. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η ζήτηση για εμβόλια κατά του Sars-CoV-2 φτάνει τις… δύο δισ. δόσεις.
Το πανεπιστήμιο έχει συμπράξει με τη φαρμακευτική εταιρία Astrazeneca η οποία ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες τη συμφωνία που υπέγραψε με την ευρωπαϊκή Inclusive Vaccines Alliance (IVA) (Ανοιχτή Συμμαχία για το Εμβόλιο) με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία για προμήθεια 400 εκατομμυρίων δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου με χρονικό ορίζοντα έναρξης των παραδόσεων πριν από τα τέλη του 2020. Στην πρωτοβουλία συμμετέχει όποια χώρα επιθυμεί, με την Ελλάδα να παραμένει στο πλευρό των πολιτικών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Η Ελλάδα κάνει καλά που αναμένει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχει λογική που συντάσσεται με την Ε.Ε. καθώς η ευρωπαϊκή διευθέτηση του θέματος θα έχει σημαντικό όφελος για την Ελλάδα», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό και καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.
Η στρατηγική της Ε.Ε. για τα εμβόλια, όπως την ανακοίνωσε η Κομισιόν, θα περιλαμβάνει συμφωνίες με μεμονωμένους παραγωγούς εμβολίων εξ ονόματος των κρατών-μελών. «Ως αντάλλαγμα για το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού δόσεων εμβολίου σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μέρος του αρχικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εμβολίων. Αυτό θα γίνει με τη μορφή συμφωνιών προαγοράς. Η παρεχόμενη χρηματοδότηση θα θεωρηθεί προκαταβολή για τα εμβόλια που θα αγοραστούν πράγματι από τα κράτη-μέλη».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η σχετική χρηματοδότηση θα προέλθει κατά ένα σημαντικό μέρος από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης ύψους 2,7 δισ. ευρώ ενώ πρόσθετη στήριξη θα παρασχεθεί μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Την έναρξη της παραγωγής του εμβολίου της Οξφόρδης, προκειμένου να δημιουργηθούν αποθέματα και να είναι έτοιμη η φαρμακευτική εταιρία για διάθεση εφόσον λάβει έγκριση, έκανε γνωστή ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Σύμφωνα με πληροφορίες από γνώστες του χώρου οι διαδικασίες της έγκρισης θα είναι fast-track και θα χρειαστούν μόλις τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Συνεπώς, εάν εγκριθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα είναι διαθέσιμο πριν εκπνεύσει το έτος.
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Οπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, γίνεται ένας αγώνας δρόμου από τις κυβερνήσεις να μπορέσουν να προαγοράσουν, να δεσμεύσουν ποσότητες για τον εαυτό τους. ΗΠΑ, Αγγλία και άλλες χώρες βρίσκονται ήδη σε συνεννόηση με τη φαρμακευτική εταιρία.
Μάλιστα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η γειτονική Ιταλία έχει παραγγείλει ήδη περισσότερες από 70 εκατομμύρια δόσεις, τη στιγμή που ο πληθυσμός της φτάνει τα 60,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το σκεπτικό της γείτονος να περιλαμβάνει επαναληπτικές δόσεις σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
«Με βάση τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα με κάποιες χώρες, έχει γίνει η εκτίμηση ότι η ζήτηση θα φτάσει τις δύο δισεκατομμύρια δόσεις. Πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από τις κυβερνήσεις για να έχουν όλοι μερίδιο. Η άλλη λύση είναι να προχωρήσουν και τα άλλα εμβόλια και να υπάρξει ένας πλουραλισμός στην προσφορά», προσθέτει ο κ. Κυριόπουλος.
Τα εμβόλια που βρίσκονται τώρα ή αναμένεται να εισέλθουν σύντομα στη φάση 3 -και τελευταία- των κλινικών δοκιμών είναι εκτός από της Οξφόρδης εκείνο της αμερικανικής Moderna καθώς και ακόμη ένα εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας CNBG. Σημειώνεται ότι δεν είναι γνωστή η επιτυχία για κάποιο από τα παραπάνω εμβόλια. Της Οξφόρδης δοκιμάζεται ήδη σε 10.000 Βρετανούς ενήλικες εθελοντές. Σε κλινικές μελέτες συνολικά έχουν εισαχθεί 10-12 εμβόλια.
Ενα από τα «στοιχήματα» των επόμενων μηνών είναι και η επάρκεια των εμβολίων, όχι μόνο για τον Sars-CoV-2, αλλά και για τα αντιγριπικά. Και αυτό γιατί όλες οι χώρες θα θελήσουν να «ξεμπερδεύουν» νωρίς με τη γρίπη και να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες τους προκειμένου να μη συνυπάρξουν οι ιοί (της γρίπης και ο νέος κορονοϊός) σε μεγάλο βαθμό, κάτι που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα συστήματα Υγείας.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα υπάρχει ζήτημα επάρκειας, επομένως οι διεθνείς οργανισμοί να παρέμβουν για να παίξουν κάποιο ρόλο ώστε το κριτήριο των ίσων ευκαιριών και της ισότητας μεταξύ των χωρών να είναι εφικτό να τηρηθεί», εξηγεί ο κ. Κυριόπουλος.
Οι ειδικοί, πάντως, δεν εκτιμούν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς εμβόλια. Ο κίνδυνος είναι περισσότερο ορατός για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Από την έντυπη έκδοση