Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της ειδικής υποεπιτροπής για τον τουρισμό, η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων είναι ένα πιθανό ενισχυτικό μέτρο όπου θεωρηθεί ότι υπάρχει εκτεταμένη διασπορά.
Το μείζον, κατά τον ίδιο, είναι η αποφυγή συγχρωτισμού προκειμένου να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική πορεία. Οι επιστήμονες πάντως θα αρχίσουν να ανησυχούν με την αύξηση, από 25 και πάνω, των κρουσμάτων στην κοινότητα που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης.
Οι πύλες εισόδου στη χώρα άνοιξαν. Τι περιμένουμε τους επόμενους μήνες; Σε ποιο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων θα ανησυχήσετε; Θα τα παρακολουθείτε στο εξής ξεχωριστά από τα εγχώρια;
Στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα υπάρχει επιτήρηση των εισερχομένων πληθυσμών με μοριακούς ελέγχους στις πύλες εισόδου με διπλό κέρδος: θα εντοπίζουμε κρούσματα που θα εισέρχονται στη χώρα, ενώ συγχρόνως θα έχουμε πιο άμεση εκτίμηση του κινδύνου εισαγωγής κρούσματος από συγκεκριμένες χώρες. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός εισερχόμενων κρουσμάτων που θα δημιουργούσε ανησυχία. Η εκτίμηση της κατανομής τους στον χώρο και τον χρόνο και κυρίως κατά πόσο δημιούργησαν αλυσίδες μετάδοσης σε προορισμούς θα μας καθοδηγεί στην επιτήρηση της επιδημίας.
Πόσες είναι οι πιθανότητες απομόνωσης ολόκληρων νησιών, για παράδειγμα της Μυκόνου; Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί;
Η πιθανότητα απομόνωσης ολόκληρου νησιού είναι μέτρια, εκτιμάμε ότι τα μέτρα ελέγχου και ιχνηλάτησης θα είναι ικανά για να περιορίσουν τοπικές επιδημίες αν και εφόσον αυτές συμβούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να ενισχυθούν από καραντίνες τοπικού χαρακτήρα ή και με μέτρα μείωσης πυκνότητας ατόμων σε δημόσιους χώρους (π.χ. απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 50 ατόμων).
Σε τι βαθμό επηρεάζουν τα πάρτι στις παραλίες, τις πισίνες, τα beach bar το R; Πόσο μπορεί να φτάσει το R σε συνθήκες συγχρωτισμού; Αρκεί ένας μεγάλος συγχρωτισμός για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού;
Μίμης Δομάζος: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση - Η ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού
Οι συνθήκες συγχρωτισμού οπουδήποτε συμβαίνουν αποτελούν δυνητικά εστίες υπερμετάδοσης με μεγαλύτερη ένταση σε κλειστούς παρά σε ανοικτούς χώρους. Εχουν αναφερθεί γεγονότα υπερμετάδοσης σε παρόμοιες συνθήκες τα οποία συμπεριελάμβαναν δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα. Το βασικό είναι ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεκάδες ή εκατοντάδες κρούσματα τα οποία θα ήταν και δύσκολα ιχνηλατήσιμα.
Είμαστε τώρα στην αρχή ενός δεύτερου επιδημικού κύματος; Βλέπουμε ότι και παγκοσμίως υπάρχει αναζωπύρωση του ιού σε διάφορα σημεία, με την ανησυχία να είναι έκδηλη.
Προς το παρόν στην Ελλάδα δεν έχουμε περάσει σε δεύτερο κύμα. Εχουμε τοπικές εξάρσεις, όπως αυτή που βλέπουμε στην Ξάνθη, οι οποίες περιορίζονται με ιχνηλατήσεις και τοπικά lockdown. Δεύτερο κύμα θα έχουμε όταν θα δούμε μεγάλη αύξηση «ορφανών» κρουσμάτων που δεν έχουν γεωγραφική κατανομή. Δηλαδή από 25 και πάνω «ορφανά». Πρέπει επίσης να δούμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.
Τι πρέπει να προσέχουν Ελληνες και επισκέπτες στις διακοπές τους; Πόσο κινδυνεύουν από ξαπλώστρες ή από το φαγητό στα εστιατόρια και τις ταβέρνες; Πρέπει να αποφεύγουν μεγάλα ταξίδια, για παράδειγμα 7-8 ωρών, με πλοίο;
Τόσο οι Ελληνες όσο και οι επισκέπτες θα πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, κυρίως σε κλειστούς χώρους, να δείξουν ατομική ευθύνη όταν έχουν συμπτώματα, να κρατάνε τις αποστάσεις και κυρίως να προσέχουν την ατομική τους υγιεινή. Ο κίνδυνος από ξαπλώστρες ή φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες, εάν και εφόσον ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Οσον αφορά στις υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές μοιάζουν τελικά σαν να μη δίνουν σοβαρές ελπίδες για την αντιμετώπιση της νόσου. Είναι η δεξαμεθαζόνη το φάρμακο που αναζητάμε;
Η εμπειρία που έχουμε από αντι-ιικές θεραπείες σε αυτά τα νοσήματα είναι ότι δεν είναι θαυματουργές. Δεν είναι ότι παίρνεις ένα χάπι και γίνεσαι καλά. Και το ταμιφλού για τη γρίπη, εάν δεν το πάρεις τις πρώτες 48 ώρες, δεν έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν καλά φάρμακα για τις λεγόμενες χρόνιες λοιμώξεις, καθώς έχει χρόνο το φάρμακο να δράσει, αλλά στις οξείες, δηλαδή αυτές που εξελίσσονται μέσα σε μέρες, δεν υπάρχουν πολύ αποτελεσματικά φάρμακα. Η αποτελεσματικότητα που βλέπουμε στη ρεμδεσιβίρη είναι πολύ καλή. Το ίδιο αρκετά καλή φαίνεται και η δεξαμεθαζόνη. Αναφορικά με τη χλωροκίνη δεν έχει βγει ακόμη εκτός. Υπάρχει μια συζήτηση που γίνεται για τις δοσολογίες της.
Η δεξαμεθαζόνη ανήκει στα κορτιζονούχα και ο μηχανισμός δράσης της είναι αντιφλεγμονώδης και ανοσοκατασταλτικός. Φαίνεται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση της βοηθά στην αντιμετώπιση της καταιγίδας των κυτταροκινών, σε ποσοστό περίπου 10-20%. Εάν μεταφραστεί όμως το ποσοστό αυτό σε χιλιάδες ασθενείς, πρόκειται για μεγάλη βοήθεια.
Από την έντυπη έκδοση