Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς πολλά πρόσκαιρα καταλύματα προσφύγων, σκορπώντας τον τρόμο και τον πανικό στο νησί. «Μόνο κατά τύχη δεν υπήρξαν θύματα», ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα η Μαρία Λαβίδα, γιατρός που εργάζεται εθελοντικά στον προσφυγικό καταυλισμό της Χίου ως μέλος των Γιατρών του Κόσμου.
Ωράριο - Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας πολλοί πρόσφυγες «προτιμούν να περνούν τις νύχτες τους στο δρόμο ή στην παραλία, προκειμένου να μην εκτεθούν ξανά στον κίνδυνο», ενώ η αστυνομική προστασία του χώρου φιλοξενίας των προσφύγων χαρακτηρίζεται ως «φάρσα».
Όπως αναφέρει ο 43χρονος εθελοντής Βασίλης Παχουνδάκης στο ίδιο ρεπορτάζ «η αστυνομία αντέδρασε αργά, αφήνοντας έτσι ελεύθερο πεδίο δράσης για τους φασίστες». Η Χίος είναι παραδοσιακά ένα νησί συντηρητικών ψηφοφόρων, σε αντίθεση με την Λέσβο, η οποία παραδοσιακά έχει αριστερές καταβολές. Κι όμως και στα δύο νησιά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η Χρυσή Αυγή ήρθε τέταρτη, γεγονός που αποκαλύπτει μια στροφή πολλών πολιτών προς την ξενοφοβία και τον φασισμό. «Στη Χίο η παρουσία της εναλλακτικής αριστεράς δεν είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει αντίσταση. Οι περίπου 2000 πρόσφυγες και μετανάστες μένουν στο νησί καθηλωμένοι ως συνέπεια της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας. Η διαδικασία ταυτοποίησης γίνεται αργά και υπάρχουν κενά στο προσωπικό. Ακόμη και η συμφωνία μετεγκατάστασης δεν αποδίδει όλα όσα είχε υποσχεθεί: Μέχρι στιγμής μόλις 5000 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα σε άλλες χώρες -μέλη της ΕΕ, ενώ θα έπρεπε ο αριθμός αυτός να είναι 30.000», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΤΑΖ.
Πηγή: Deutsche Welle