Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια λόγω σπουδαιότητας, σημειώνοντας πάντως πως κατά την εκτίμηση των δικαστών του τμήματος που έκριναν την υπόθεση, η πώληση των δημόσιων επιχειρήσεων ύδρευσης Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι αντισυνταγματική.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ’ Τμήματος έκριναν πως η πώληση των δύο επιχειρήσεων στην ΕΕΣΥΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προέβλεπε νόμος του 2016, αντίκειται στο άρθρο 28 του Συντάγματος. Στην απόφασή τους οι δικαστές επικαλούνται παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ από το 2014, οπότε η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε κρίνει πως οι εταιρίες παροχής ύδρευσης πρέπει να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Εκριναν ως βάσιμους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων (εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και κάτοικοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης), που στις αιτήσεις τους ανέφεραν πως οι δύο εταιρίες «πρέπει να διατηρήσουν τον ιδιοκτησιακό και πραγματικό έλεγχο των επιχειρήσεών τους, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στη χρήση του νερού και για να διασφαλιστεί η κρατική εγγύηση της ποιοτικής, ασφαλούς, συνεχούς, αδιάλειπτης και καθολικής πρόσβασης σε αυτές, αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας».
Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε πασίγνωστο δικηγόρο που εισέβαλε με όπλο στο Δικαστικό Μέγαρο
Απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, οι εταιρίες ύδρευσης μπορούν να διοικούνται από κάποιο νομικό πρόσωπο και όχι απευθείας από τις κρατικές υπηρεσίες, αυτό όμως «είναι επιτρεπτό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το νομικό πρόσωπο έχει συσταθεί για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος, και επιπροσθέτως το Ελληνικό Δημόσιο, αφενός, κατέχει το μετοχικό του κεφάλαιο και, αφετέρου, ελέγχει πλήρως τα όργανα διοίκησής του, διά του διορισμού, ιδίως, των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου». Κάτι που δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, που ορίζει και το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά με συναπόφαση του Ελληνικού Δημοσίου, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αφετέρου. Πάντως, οριστική κρίση στο θέμα, όπως γράφτηκε ανωτέρω, θα δοθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Ο νόμος αυτός πέρασε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όταν συστάθηκε το Υπερταμείο. Ενδιαφέρον έχει ότι η απόφαση του ΣτΕ έρχεται αυτές τις ημέρες ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση του νερού.
Από την έντυπη έκδοση