Οι ειδικοί περιμένουν μικρές τοπικές επιδημίες με στόχο να λαμβάνουν μέτρα τοπικής εμβέλειας, όπως έγινε ήδη με την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Στη χώρα μας άλλωστε εξαρχής η επιδημιολογική καμπύλη απλώθηκε στον χρόνο, χωρίς να έχει «peak» όπως συνέβη σε άλλες χώρες του κόσμου. Οι επιστήμονες συνεπώς θεωρούν περισσότερο πιθανό οι επόμενοι μήνες να συνοδευτούν από εξάρσεις και υφέσεις.
Τίποτα, βέβαια, δεν αποκλείεται καθώς ο Sars-CoV-2 έχει αποδείξει τη δύναμή του και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του. Αυτές τις ημέρες καταγράφεται, άλλωστε, αναζωπύρωση της πανδημίας σε διάφορες χώρες με κίνδυνο να προκαλέσει «ντόμινο» έξαρσης, μιας και τα σύνορα ανοίγουν.
Η ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών είναι τέτοια ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς μαζικές εισροές περιστατικών και πολλαπλά κρούσματα κατά τόπους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας, Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή. «Ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα όπως ήταν το πρώτο σε όλο τον κόσμο δεν είναι μηδενικός, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι τόσο πιθανός.
Στο πρώτο κύμα ο κόσμος βρέθηκε ανέτοιμος. Δεν υπήρχαν μέτρα, χώρες αντιλήφθηκαν αργά τη διασπορά του και μεταδόθηκε γρήγορα. Πλέον είναι διαφορετικός ο βαθμός ετοιμότητας. Είναι πιθανές οι τοπικές εξάρσεις, δύσκολο όμως να μεταδίδεται ο ιός στον βαθμό που έγινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», αναφέρει και προσθέτει: «Το πιο πιθανό είναι να συμβεί κάτι, αλλά ελεγχόμενο. Ετσι πιστεύω θα εξελιχθεί και το φθινόπωρο που αυξάνεται η μολυσματικότητα, όπως έχουν δείξει άλλοι ιοί».
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο, ένα πιθανό δεύτερο κύμα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και κυρίως το πλήθος των εισαγόμενων κρουσμάτων και την περαιτέρω τοπική διασπορά. Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί το πότε και εάν θα συμβεί. «Πάντως, σε άλλη περίπτωση, για παράδειγμα στη γρίπη, θα την είχαμε αφήσει και θα την περιμέναμε πάλι τον χειμώνα. Με αυτό τον ιό είναι κάπως διαφορετική η κατάσταση, είναι πιο μολυσματικός σε σχέση με τη γρίπη, επομένως θα έχουμε και το καλοκαίρι κρούσματα, για αυτό και δεν τον αφήνουμε στην τύχη του, λαμβάνουμε μέτρα», λέει.
Πρεμιέρα αύριο
Το άνοιγμα του τουρισμού αύριο βρίσκει την Ελλάδα έτοιμη, όπως υποστηρίζει ο κ. Παρασκευής, ώστε να αντιμετωπίσει εξάρσεις του κορονοϊού. «Εχουμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία, στο μέτρο του εφικτού. Δεν γίνεται να αποκτήσουμε ξαφνικά άριστες υποδομές στα νησιά μας. Ωστόσο, θα κάνουμε δειγματοληπτικούς στοχευμένους ελέγχους στις πύλες εισόδου, θα υπάρχει μαζικό τέστινγκ, θα γίνεται γρήγορος έλεγχος».
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ο κίνδυνος να επιστρέψει η Ελλάδα σε αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης για τον κορονοϊό, όπως το lockdown, θα γίνει υψηλός στην περίπτωση που ενώ αυξάνονται τα κρούσματα δεν θα λειτουργεί μηχανισμός για καταγραφή και εξετάσεις.
Το «στοίχημα» για να μην ξεφύγει η διασπορά του Sars-CoV-2 είναι η έγκαιρη απομόνωση και ιχνηλάτηση των επαφών των περιστατικών. Η ταχεία και αποτελεσματική ιχνηλάτηση ήταν άλλωστε ένα «ατού» της χώρας μας και το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, με την Ελλάδα να βρίσκεται πολλές φορές στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στην ανίχνευση και απομόνωση επαφών.
Αναφορικά με την ανησυχία των τελευταίων ημερών, από του Αγίου Πνεύματος και μετά, που οι ημερήσιες καταγραφές των κρουσμάτων ακολουθούν ανοδική πορεία σε σχέση με τα μονοψήφια νούμερα που καταγράφονταν τις προηγούμενες εβδομάδες, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία να έχουν τα κρούσματα «ταυτότητα». «Είναι αρκετά τα κρούσματα, εντοπισμένα όμως. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε», αναφέρει ο κ. Παρασκευής, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα τήρησης αποστάσεων και αποφυγής συγχρωτισμού.
Οσο για το πότε ο ιός θα «σβήσει», επισημαίνει ότι «το να μην έχουμε καθόλου κρούσματα είναι δύσκολο. Εάν εννοούμε να σταματήσει να μας απασχολεί ο ιός, αυτό γίνεται με τους δύο γνωστούς τρόπους: Ή με ανοσία της αγέλης που δεν θα συμβεί και δεν το επιδιώκουμε ή με εμβόλιο, στο οποίο ελπίζουμε».
Τα «όπλα» στο σχέδιο «θωράκισης» των νησιών
Την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε μαζί με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα το σχέδιο της «θωράκισης» των νησιών εν όψει της έναρξης της τουριστικής κίνησης. Αυτό περιλαμβάνει δράσεις όσον αφορά στην ενδυνάμωση των δομών Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό (ήδη έχουν προσληφθεί τουλάχιστον 687 υγειονομικοί στα νησιά), τη διασύνδεση κεντρικών νοσοκομείων με μονάδες των νησιών, την ενίσχυση της νησιωτικής χώρας με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διεξαγωγή τεστ. Επιπλέον, οργανώνονται οι διακομιδές με επιπλέον μέσα που θα διασφαλίζουν γρήγορες και ασφαλείς μεταφορές ασθενών. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η χώρα πριν από την πανδημία διέθετε μόλις μία «κάψουλα» απομόνωσης ασθενών για αεροδιακομιδές, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα φτάσει τις 11.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες 446 απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19. Εάν απαιτηθεί, μπορούν να αυξηθούν στις 694. Παράλληλα, έχουν δεσμευτεί 18 κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού, αριθμός που δύναται να φτάσει τις 79 εάν υπάρξει ανάγκη. Οι κλίνες ΜΕΘ Covid-19 θα χρησιμοποιούνται μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής