Ελεύθερος Τύπος
ΤΑΞΙΔΙ

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τον Τουρισμό – Πώς η κυβέρνηση «θωρακίζει» τα νησιά

Newsroom eleftherostypos.gr

Δυνατότητα διάθεσης έως και 694 κλινών Covid-19 και 79 κλινών ΜΕΘ, τη διενέργεια χιλιάδων τεστ καθώς και τη δραστηριότητα έως και 1100 υγειονομικών, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασίας νησιών και τουριστικών προορισμών και την αποφυγή νέας έξαρσης του κορωνοϊού, που παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας παρουσιάζοντας το “ακτινωτό” αυτό σχέδιο, ήδη έχουν δεσμευτεί 446 απλές κλίνες Covid-19 και 18 κλίνες ΜΕΘ, ενώ έχουν ήδη προσληφθεί 687 υγειονομικοί (72 γιατροί και 615 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό). Ακόμη αν υπάρχει ανάγκη θα συμβάλλουν και συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ για κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθούν αν χρειαστεί και συμβάσεις με έως 600 ακόμη γιατρούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στον τρόπο διασύνδεσης των μικρότερων νησιών και των υγειονομικών τους δομών με μεγαλύτερα νησιά και με νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σημαντικό μέρος του σχεδίου αποτελούν τα τεστ τα οποία θα γίνονται κατά χιλιάδες κυρίως από τις Κινητές Ομάδες Υγείας οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει ήδη 32.481 ελέγχους 1.577 αποστολές. Οι 9 από τις ΚΟΜΥ βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές και σε εξέλιξη είναι η δημιουργία άλλων 106. Η διαδικασία των ελέγχων ενισχύεται και με τις Πλωτές Ομάδες Υγείας.

Ακόμη για τη γρηγορότερη και πλέον αξιόπιστη διάγνωση, θα γίνονται μοριακοί έλεγχοι από τους αναλυτές μεγάλων δυνατοτήτων σε Ρόδο και Σύρο, ενώ θα τοποθετηθούν και μικρότεροι σε νησιά για έκτακτες ανάγκες.

Σχετικά με την ενίσχυση των διακομιδών, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα γίνονται αεροδιακομιδές από όλες τις βάσεις και το σημαντικότερο είναι ότι πλέον το ΕΚΑΒ διαθέτει 9 ειδικές κάψουλες μεταφοράς ασθενών με Covid-19 και επιπλέον 2 κάψουλες θα προστεθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ποιες διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται από 15 Ιουνίου

Για το άνοιγμα του Τουρισμού και την άρση απαγορεύσεων σε πτήσεις από το εξωτερικό μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, αίρεται η απαγόρευση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για πτήσεις από Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία. Από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μόνο για essential travel, ενώ αντίθετα διατηρείται η απαγόρευση πτήσεων από Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία.

Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, όμως διατηρείται η απαγόρευση από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Στις θαλάσσιες αφίξεις απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, ενώ επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Στις χερσαίες αφίξεις κλειστά παραμένουν τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία (εκτός από τις απαραίτητες επαγγελματικές μετακινήσεις), ενώ είναι ανοικτά με Βουλγαρία, από την οποία -όπως είπε ο κ. Θεοχάρης- αναμένεται και ένα πρώτο κύμα τουριστών.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την αναλυτική παρουσίαση με εικόνες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον Τουρισμό

Προτεινόμενα για εσάς

Βατόπουλος:«Πoτέ μη λες ποτέ για lockdown – Θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανεπιστήμια και Κορονοϊός: Σήμα κινδύνου και επιπλέον μέτρα προστασίας ζητούν οι πανεπιστημιακοί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα+ φέρνει μάσκες στην παρέλαση – Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Εως 180.000 υγειονομικοί πέθαναν από τον ιό – Τρόμος από τα εκατομμύρια ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορoνοϊός: Αύξηση 28% του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: 1 στα 4 νέα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει η νέα πρόβλεψη: Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από κορονοϊό κάθε 16 μήνες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Σαρώνει η «Δέλτα» την Ευρώπη και… μεταλλάσσεται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Στα φόρτε της η πανδημία, βάζει στόχο τα παιδιά – Συναγερμός στη Β. Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom