Η περίοδος του κορονοϊού και η παραμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στις δομές αρχίζει να βγάζει στην επιφάνεια τα όσα συμβαίνουν εδώ και χρόνια και όμως μένουν κρυφά. Στις δομές που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο, μεγάλες ομάδες δεν έχουν καν καταγραφεί και παραμένουν «αόρατες» από το κράτος. Βιασμοί, απόπειρες δολοφονίας, διακινήσεις ναρκωτικών, πορνεία δεν δηλώνονται ποτέ στις Αρχές και όσα στελέχη ΜΚΟ ενημερώνονται για το ζήτημα δεσμεύονται και καταστατικά να μην το αναφέρουν.
Ετσι η Ελληνική Αστυνομία είναι με δεμένα χέρια καθώς καμία ανεπίσημη καταγγελία δεν φτάνει στα χέρια της, οι «αιφνίδιοι έλεγχοι» μόνο αναστάτωση και αναταραχές μπορούν να φέρουν μέσα στις δομές και το ελληνικό κράτος τώρα ξεκινά να ανακτά τον έλεγχο, αρχικά της διοίκησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», περίπου 3.000 μετανάστες είναι «φαντάσματα», ενώ σιτίζονται, φιλοξενούνται και είναι αποδέκτες όποιων προνομίων μέσα στις δομές. Πρακτικά, όμως, ουδέποτε έγινε η καταγραφή τους, έτσι είναι αόρατοι για το ελληνικό κράτος. Και ενώ δεν έχει γίνει καταγραφή στα νησιά όπου έγινε η άφιξή τους, αφού κατάφεραν να περάσουν παράνομα, ζουν μέσα στις δομές της ενδοχώρας. Αυτό με την έγκριση των όποιων διαχειριστών των δομών, διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ.
Μία από τις πιο δύσκολες δομές είναι αυτή της Μαλακάσας.
Η συντριπτική πλειονότητα στην παλιά δομή της Μαλακάσας είναι χωρίς καταγραφή. Από τους 1.800 μετανάστες και αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται εκεί, οι 1.150 δεν έχουν καταγραφεί! Πρακτικά, όποιος θέλει μένει, όποιος θέλει από τους φιλοξενούμενους φεύγει με τη βοήθεια των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας να αναφέρουν στον «Ε.Τ.» ότι υπάρχουν πολλές εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εκεί και ενισχύονται από το άβατο ανωνυμίας μέσα και έξω από τη δομή.
Αυτό φάνηκε και από τις εντάσεις που σημειώθηκαν την περίοδο του υγειονομικού αποκλεισμού, όταν έγιναν συλλήψεις ατόμων που έσπασαν την καραντίνα, αλλά και από τις θλιβερές καταγγελίες κατοίκων της περιοχής -όπως και στο Κρανίδι- οι οποίοι εξετάστηκαν για κορονοϊό καθώς είχαν έρθει σε επαφή επί πληρωμή με γυναίκες που ζουν στη δομή. Οι κάτοικοι από την Κυριακή βρίσκονται επί ποδός για τις καταγγελίες για μικρές εστίες φωτιάς που βάζουν μετανάστες γύρω από τη δομή για να ψήσουν τρόφιμα, με το υπουργείο Μετανάστευσης να έχει ήδη ενημερώσει για το ζήτημα -μετά τις καταγγελίες του δημάρχου Ωρωπού- την Πολιτική Προστασία για ενίσχυση με 24ωρο πυροσβεστικό όχημα στη Μαλακάσα. Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στη Μαλακάσα θα είναι η πρώτη δομή στην οποία θα τοποθετηθούν κλειστές μπάρες και κάρτες εισόδου-εξόδου και με ηλεκτρονική καταγραφή του δακτυλικού αποτυπώματος.
Οι μαγευτικές φωτογραφίες απο τη «Νύχτα των Ευχών» στην πλατεία Κοτζιά [εικόνες - βίντεο]
Αν και η συντριπτική πλειονόυηυα των «αχαρτογράφητων» μεταναστών είναι στη Μαλακάσα, δεν είναι οι μόνοι. Οι 3.000 είναι ένα χαρακτηριστικό νούμερο του μπάχαλου που υπήρχε μέχρι τώρα στις ανοικτές δομές σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο αναφέρει ότι 100.000 άτομα ζουν στις δημόσιες δομές στην ενδοχώρα, τα νησιά αλλά και σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, ενώ η Υπατη Αρμοστεία αναφέρει 120.000. Οι δομές, ωστόσο, μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο για κλειστές και ελεγχόμενες εγκαταστάσεις είναι χώροι φιλοξενίας, χωρίς φύλακες, έλεγχο του ποιος είναι μέσα, και φυσικά το αν δεν τηρεί τους νόμους τι συνέπειες θα έχει.
Αυτή την εβδομάδα διορίστηκαν οι 32 διοικητές σε υφιστάμενες δομές και είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Μετανάστευσης θα έχει την ευθύνη της οργάνωσης και του ελέγχου και στις δομές της ενδοχώρας. Ωστόσο, ακόμα πιο σημαντικό θα είναι όταν γίνει και η ανάληψη των καθηκόντων των συμβασιούχων εργαζομένων.
Παρόμοια στοιχεία καταγράφονται και στα Οινόφυτα, τη Ριτσώνα, τη Θήβα, τη Βόλβη, τα Διαβατά, το Κουτσόχερο, τον Ελαιώνα και την Κόρινθο.
Συμμορία κρατούσε όμηρο για λύτρα Ιρανό
Η υπόθεση απαγωγής στον Σκαραμαγκά είναι μία από τις σπάνιες υποθέσεις που έφτασαν στην Ελληνική Αστυνομία και μάλιστα υπήρξε και προφυλάκιση, ενδεικτική του τι συμβαίνει εκεί. Ωστόσο, όπως αναφέρουν μέλη ΜΚΟ στον «Ε.Τ.», που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, τα περιστατικά βίας είναι καθημερινότητα και δεν μπορούν να καταγγελθούν από τους ίδιους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θύματος αλλά και της ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας έλεγχος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τουλάχιστον τρία άτομα που έμεναν στη συγκεκριμένη δομή κρατούσαν όμηρο έναν Ιρανό πρόσφυγα μέσα σε ένα κοντέινερ, με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Χαϊδαρίου να τον απελευθερώνουν και να συλλαμβάνουν 4 διαμένοντες στις δομές, οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Από την προανάκριση προέκυψε πως οι τέσσερις κατηγορούμενοι συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη οργάνωση, αποτελούμενη από τουλάχιστον δώδεκα άτομα συριακής καταγωγής. Οι κακοποιοί βιντεοσκόπησαν τον ξυλοδαρμό του θύματος με κινητό τηλέφωνο και έστειλαν το οπτικό υλικό μέσω messenger στη μητέρα του, που το τελευταίο διάστημα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Ιράν. Λίγο νωρίτερα την είχαν καλέσει στο τηλέφωνο και έβαλαν το γιο της να μιλήσει μαζί της για να της ζητήσει να τους στείλει το ποσό των 2.000 ευρώ ως λύτρα για την απελευθέρωσή του. Λίγη ώρα μετά έσπασαν το κινητό του τηλέφωνο.