Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξαιρετικά θερμές συνθήκες θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με το θερμόμετρο να αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα.
Τι θα ισχύσει όμως για τη θερμοκρασία στη θάλασσα, δεδομένου ότι από σήμερα άνοιξαν και οι 515 οργανωμένες παραλίες και ο κόσμος αναμένεται να ξεχυθεί στις πλαζ; Οπως σημειώνει το meteo, η θερμοκρασία στο νερό θα είναι κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές και θα κυμαίνεται μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου, με τις υψηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τις χαμηλότερες στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θάλασσα των Κυθήρων.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο υδράργυρος αγγίζει το κόκκινο τέτοια περίοδο. Οπως δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία του Αστεροσκοπείου, η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο είχε σημειωθεί στο Αργος στις 13/5/2017 και ήταν 40,2 βαθμοί, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 βαθμούς (στις 30/5/1969) και η Λαμία με 39,6 βαθμούς (στις 23/5/1973). Δηλαδή μιλάμε για ρεκόρ δεκαετιών.
Κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής: Κακουργηματικές διώξεις για τους 19, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί [βίντεο]
Κατά τους ειδικούς, η θερμή εισβολή έρχεται από τη Βόρεια Αφρική και θα συνοδεύεται από σημαντικές συγκεντρώσεις σκόνης, ενώ η εμφάνιση του φαινομένου δεν προκύπτει να συνδέεται με τη μεταβολή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού.
«Το επόμενο πενθήμερο θα βιώσουμε μία περίοδο με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες θα κυμαίνονται από 31 έως 35 βαθμούς στα βόρεια και από 35 έως 39 -κατά τόπους 40- στα πεδινά ηπειρωτικά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας και στην Αττική, ενώ το Αιγαίο θα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει πάντα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σημειώνοντας πως «η θερμοκρασία είναι ήδη αυξημένη για τα επίπεδα της εποχής, εφόσον έχει αγγίξει τους 33 βαθμούς».
Οπως τονίζει δε ο κ. Φείδας, το φαινόμενο δεν έχει σχέση με το lockdown λόγω κορονοϊού. «Αυτές τις πέντε ημέρες με τις ιδιαίτερα υψηλές -για την εποχή- θερμοκρασίες, θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε καύσωνα για την εποχή, ενώ για το καλοκαίρι θα ήταν στα όρια του καύσωνα. Ομως, τέτοιες θερμοκρασίες τον Μάιο είναι γενικά σπάνιο φαινόμενο. Τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζεται περίπου μία φορά ανά δέκα χρόνια το να έχουμε μια μέση θερμοκρασία περί τους 10 βαθμούς μεγαλύτερη από τη μέση αναμενόμενη για την περίοδο θερμοκρασία. Είναι γενικά ένα σπάνιο φαινόμενο, όμως δεν σχετίζεται με τη μεταβολή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων λόγω του κορονοϊού η εμφάνισή του. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου τη μεταβολή του κλίματος και δεν την επηρεάζουν τόσο βραχυπρόθεσμα».
Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των καυσώνων στην Ελλάδα, με βάση την επεξεργασία των δεδομένων των τελευταίων δεκαετιών, ο κ. Φείδας επισήμανε ότι «έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση τόσο της συχνότητας των καυσώνων όσο και της έντασής τους και της διάρκειάς τους, κάτι που σχετίζεται σαφώς και άμεσα με την κλιματική αλλαγή».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου