Ερώτημα που μένει να απαντηθεί, βέβαια, είναι πόσο διαρκεί αυτή η ανοσία. Στη χώρα μας, όπως και να έχει, αυτή θα αφορά σε μικρό ποσοστό του πληθυσμού, μιας και έχουν μολυνθεί με τον Sars-CoV-2 λίγοι πολίτες. Για αυτό τα μέτρα απόστασης έχουν μεγάλη σημασία, ακόμη και μετά την απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα δείξουν αποτελέσματα μετά από δέκα ημέρες.
Oπως ανέφερε χθες κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, απαιτούνται τουλάχιστον δέκα με 15 ημέρες ακόμη ώστε να φανεί εάν η άρση των μέτρων είχε αρνητική επίδραση στη μετάδοση του κορωνοϊού ή δεν επηρέασε την πορεία της επιδημίας στην χώρα μας. Σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή, ο ρυθμός μεταδοτικότητας (R0) εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά κάτω του ενός, ενώ, όπως είπε, αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από άλλες χώρες που πήραν πίσω νωρίτερα τα μέτρα σε σχέση με την Ελλάδα και «είναι σε καλό δρόμο».
Σοκαριστική καταγγελία στον Πύργο: ΚΤΕΛ άφησε στο σχολείο αιμόφυρτο 6χρονο μαθητή
Ο κ. Τσιόδρας, στην ανασκόπηση που δίνει καθημερινά σε σχέση με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν στον νέο ιό, έκανε λόγο για τα τεστ αντισωμάτων και την αποτελεσματικότητά τους, αναφέροντας ότι μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν προς το παρόν για επιδημιολογικούς σκοπούς στη χώρα μας. «Σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα», επεσήμανε και επικαλέστηκε μελέτη στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την οποία η πιθανότητα να ανιχνεύονται ψεύτικα θετικά αντισώματα είναι μικρότερη του 1%. Η συγκεκριμένη έρευνα -που αναμένεται να δημοσιευτεί στο Nature Medicine- διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα αν κάποιος πέρασε ελαφρά ή όχι τον Covid-19. «Ανθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν μια μορφή ανοσίας», ανέφερε ο καθηγητής και εξήγησε ότι δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκεί η ανοσία, για αυτό και επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο θα παρακολουθούν ιαθέντες του ιού διαχρονικά.
Το εμβόλιο της φυματίωσης
Ευεργετική δράση έναντι στον νέο κορωνοϊό φαίνεται πως έχει το εμβόλιο της φυματίωσης. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι με το εμβόλιο της φυματίωσης ενεργοποιούνται μηχανισμοί που προστατεύουν τα μικρά παιδιά από τους αναπνευστικούς ιούς, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. Για αυτό και ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, χορηγούν το εμβόλιο ως ενίσχυση εν μέσω πανδημίας. «Πρόκειται όμως για επιδημιολογικές μελέτες, που δεν είναι απαραίτητο να έχουν βιολογική συσχέτιση», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και πρόσθεσε ότι, εκτός από το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, προστατευτική δράση φαίνεται να έχει και το εμβόλιο για την ιλαρά.
Ο κ. Τσιόδρας μεταξύ των επιστημονικών εξελίξεων αναφέρθηκε και στην εκτίμηση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», σύμφωνα με την οποία η επίδραση του καλοκαιριού δεν θα είναι ικανή από μόνη της να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού και υπάρχει ενδεχόμενο για δεύτερο επιδημικό κύμα πριν από το φθινόπωρο.
Χθες ανακοινώθηκαν δύο νέοι θάνατοι, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στους 150. Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 13 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 2.691.
Σημειώνεται ότι η καθημερινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αλλάζει από τη Δευτέρα και θα πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη-Πέμπτη-Κυριακή).
Πώς να μην μπερδεύετε τις αλλεργίες
Διευκρινίσεις προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση των πολιτών μεταξύ κορωνοϊού και εποχικών αλλεργιών έδωσε ο κ. Τσιόδρας. Οπως είπε, τα συμπτώματα των αλλεργιών συνήθως περιλαμβάνουν φτάρνισμα, κόκκινα μάτια, φαγούρα και καταρροή. Ιδιαίτερα η φαγούρα και τα κόκκινα μάτια είναι πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα μιας αλλεργίας και δεν συνάδουν με τον κορωνοϊό. Αντίθετα, ο πυρετός -σύνηθες σύμπτωμα του Sars-CoV-2- δεν συναντάται συχνά σε εποχικές αλλεργίες. Το ίδιο και οι μυαλγίες ή η κόπωση που παρατηρούνται μεν σε ορισμένους αλλεργικούς ασθενείς, αλλά συνήθως «θέλουν χρόνο» και δεν εμφανίζονται στην οξεία φάση μιας αλλεργίας. «Εάν δεν είναι κάποιος σίγουρος για τα συμπτώματά του να ρωτάει γιατρό», κατέληξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.