Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στα νότια θαλάσσια τμήματα, κυρίως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, ενώ ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια.
Ισχυροί θα είναι και οι άνεμοι, όπου στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κατά τόπους τη νύχτα προς την Πέμπτη θα σημειωθεί παγετός.
Τα πρώτα «λευκά τοπία»
Στο μεταξύ, τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους την Τρίτη στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, αλλά και στην Πάρνηθα. Σε περιοχές όπως η Φλώρινα και η Κοζάνη σημειώνονται από το πρωί ασθενείς χιονοπτώσεις, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Χιόνια έπεσαν και στην κεντρική Μακεδονία, καθώς χιόνισε στις γύρω ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Από το μεσημέρι της Τρίτης χιόνισε και στην Θεσσαλία, ενώ νωρίς το απόγευμα άρχισε να χιονίζει ακόμα και στην Πάρνηθα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Στο μεταξύ, προβλήματα προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες στο νησί της Λέσβου, ενώ σήμερα, από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Κρήτη, προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες στο νομό Ηρακλείου.
https://www.youtube.com/watch?v=UYdW0B-EZfs
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Λέσβος
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και μετά τις καταστροφές που υπέστη το νησί μετά το χθεσινό, σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας, η Λέσβος κηρύχθηκε σήμερα Τρίτη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Παγκράτι: Πυροβόλα, εκρηκτική ύλη και χειροβομβίδες - Το «οπλοστάσιο» που εντόπισε η ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με το lesvos.post, οι σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τη Δευτέρα το νησί είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσουν μέσα σε επτά ώρες στο λεκανοπέδιο της Καλλονής, περισσότερα από 220 χιλιοστά νερού, το ένα τρίτο δηλαδή, του ύψους των ετήσιων συνολικών βροχοπτώσεων.
Σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να κηρύξει την πληγείσα περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου «σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχόπτωση, χαλαζόπτωση κλπ) στις 28 Νοεμβρίου 2016», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Τις επόμενες ημέρες συνεργεία του Δήμου Λέσβου θα αρχίσουν τις καταγραφές των ζημιών
Πλημμύρισε η Καλλονή
Σε συναγερμό βρίσκονται από αργά το απόγευμα οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της Καλλονής στη Λέσβο, αφού οι συνεχείς βροχοπτώσεις και καταιγίδες έχουν για μία ακόμα φορά μετατρέψει το λεκανοπέδιο σε μία απέραντη λίμνη.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δίνει μεγάλο αγώνα για να αποτρέψει τα χειρότερα.
Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, μέχρι αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ποτάμι το οποίο περνά από το κέντρο της πόλης έχει μεν φουσκώσει αλλά δεν έχει υπερχειλίσει.
Η νύχτα για τους Καλλονιάτες φαντάζει και πάλι εφιαλτική, αφού τα τελευταία 10 χρόνια τα νοικοκυριά τους και οι επιχειρήσεις τους έχουν δεχθεί καταστροφικά χτυπήματα από τις νεροποντές.
Σε κλοιό χιονιά η χώρα
Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας, με την πτώση της θερμοκρασίας να είναι αισθητή από την Δευτέρα το βράδυ.
Στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, άρχισε να χιονίζει από νωρίς το πρωί της τρίτης. Σε Χορτιάτη, Φίλυρο, Μελισσοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο, η χιονόπτωση είναι εντονότερη, με το χιόνι να πέφτει με σταθερό ρυθμό. Στο Ωραιόκαστρο, τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν ήδη βγει στον δρόμο, για να συντηρήσουν τους δρόμους «καθαρούς», ρίχνοντας αλάτι.
Στην κυκλοφορία, δεν υπάρχουν προβλήματα, αν και ο δρόμος γλιστράει και οι οροφές των αυτοκινήτων είναι χιονισμένες.
Στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης, υπάρχει έντονη πτώση της θερμοκρασίας και πέφτει χιονόνερο. Εντονότερη χιονόπτωση, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, αναμένεται τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες.
Εν τω μεταξύ, η Αρναία στη Χαλκιδική έχει ήδη «ντυθεί» στα λευκά, στη Φλώρινα οι στέγες των σπιτιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών και της Βίγλας Πισοδερίου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά.
Αναλυτικότερα, χιονίζει από τα ξημερώματα της Τρίτης σε όλη τη δυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα το χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, έχοντας αρχίσει να δημιουργεί λευκό πέπλο στις στέγες των σπιτιών. Ελαφρύ χιόνι έπεφτε έως και πριν από τις εννέα το πρωί και στην πόλη της Κοζάνης, ενώ νιφάδες «πολιορκούν» και τη Σιάτιστα, τη Βάστη και τη Σαμαρίνα. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά πάνω από τα 1000 μέτρα η χιονόπτωση είναι πιο πυκνή, ενώ το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά στο ύψος των σαλέ στα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας Γρεβενών και Βίγλας Πισοδερίου στην Φλώρινα. Μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, χιονόπτωση καταγραφόταν και στην Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, και Ημαθία, καθώς και στις ορεινές περιοχές της Χαλκιδικής.
Χιόνι και στα ορεινά των Τρικάλων
Ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης πάνω από το Περτούλι και στο δρόμο προς Χρυσομηλιά, όπως αναφέρει το trikalavoice.
Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων κατά τη διάρκεια της ημέρας θα χιόνια θα κατεβαίνουν σε όλο και πιο χαμηλό υψόμετρο και μέχρι το βράδυ αναμένεται να χιονίσει και μέσα στην πόλη των Τρικάλων.
Χιόνια και στη Λάρισα
Η πτώση της θερμοκρασίας από χθες έγινε αισθητή στην περιοχή της Λάρισας, την Τρίτη έπεσαν τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού. Συγκεκριμένα, στο Λιβάδι της Ελασσόνας το οποίο είναι ένα χωριό κτισμένο στις πλαγιές του Τιτάριου Όρους σε υψόμετρο 1.200μ, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν τα ξημερώματα της Τρίτης, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο.
Προβλήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης η χαμηλή νέφωση δεν επέτρεψε την προσγείωση αεροπλάνου, που εκτελούσε την πτήση των 07:55 το πρωί της Τρίτης από Αθήνα, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να επιστρέψει στην αφετηρία του. Τελικά η πτήση αφίχθη στη Θεσσαλονίκη στις 10:30 το πρωί, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν.
Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εγνατίας Οδού, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης. Επιβάλλεται να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων, ενώ συνιστάται να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση, να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες, αλλά και αντιολισθητικές αλυσίδες.
Οι οδηγοί καλούνται ακόμη να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους, να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων και, κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην παρεμποδίζουν ή προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα. Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.