«Ο ένας πελάτης ανά 15 τμ ισχύει στα σούπερ μάρκετ στα 30 τμ θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα 5 εργαζόμενοι και πελάτες» περιέγραψε ο Υφυπουργός. Αναφορικά με τη διεύρυνση του ωραρίου, “το 7-10 δεν είναι υποχρεωτικό είναι δυνητικό” ξεκαθάρισε ο κ. Παπαθανάσης και επισήμανε ότι ο στόχος είναι «να μειώσουμε τον κόσμο που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Ανοίγουν οι μεγάλες αλυσίδες
Απαντώντας σχετικά με τα καταστήματα που επανεκκινούν τη Δευτέρα 4 Μαϊου, ανοίγουν και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, «για τις δραστηριότητες που έχουμε δώσει το δικαίωμα να ανοίξουν» γνωστοποίησε ο κ. Παπαθανάσης, αφού υποστήριξε ότι η επανεκκίνηση αφορά σε όλα τα πολυκαταστήματα εκτός από τα mall. Επιπλέον, «τα γυμναστήρια θα ανοίξουν εντός του Ιουνίου με κανόνες», ενώ «οι οργανωμένες πλαζ μπορεί να ανοίξουν και εντός Μαΐου».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, από την 1η Ιουνίου «μόνο σε εξωτερικό χώρο θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφετέριες», όπως και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με τον κ. Παπαθανάση να εφιστά την προσοχή ως προς τους κανόνες λειτουργίας εστιατορίων και καφετεριών εντός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.
Πότε, πώς και ποιες επιχειρήσεις ανεβάζουν ρολά από Δευτέρα 4 Μαΐου – Όλο το χρονοδιάγραμμα του καλοκαιριού
Ποιες επιχειρήσεις… ανεβάζουν ρολά, πότε και ποιοι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας περιγράφονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που παρουσιάστηκε χθες από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση.
Κατά τα λεγόμενα του ίδιου, η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει σε επτά στάδια. Τα τρία πρώτα εντός Μαΐου (στις 4, στις 11 και στις 18), το τέταρτο την 1η Ιουνίου, ενώ τα υπόλοιπα θα οριστούν μέσα στον ίδιο μήνα. Τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν μετά τις 10.00 π.μ., ενώ για τις ώρες αιχμής, δηλαδή 7.00-9.30 π.μ. και 14.30-17.30, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς συστήνεται μόνο από εργαζομένους για επαγγελματικό λόγο ή για μετακίνηση από και προς το χώρο εργασίας τους, και μόνο με άδεια για συγκεκριμένο λόγο. Οπου μπορεί η τηλεργασία θα πρέπει να εφαρμόζεται, ολικά ή έως 70%, ώστε να μειώνεται σημαντικά ο συνωστισμός στο χώρο εργασίας και να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις.
1ο στάδιο – 4η Μαΐου
Σοκ στην Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα – Καταγγελίες για λάθος χειρισμό μαιευτήρα
Στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που αφορούν σε βιβλία-χαρτικά, οπτικά, αθλητικό εξοπλισμό και φυτά. Επίσης, θα λειτουργήσουν οι αγορές καταναλωτών (άρθρο 37 ν. 4497/2017), ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις για τους κλάδους των λαϊκών αγορών που εμπεριέχουν μετακίνηση από περιφέρεια σε περιφέρεια. Σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών θα επαναλειτουργήσουν: κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ.
Κατά την πρώτη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων υπολογίζεται πως θα επιστρέψουν στην εργασία τους 68.523 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των απασχολουμένων (690.218) που δεν εργάζονταν κατά την «καραντίνα», με κρατική εντολή. Αντιστοίχως, θα επαναλειτουργήσουν 26.167 επιχειρήσεις, δηλαδή το 10% αυτών (260.633) που ανεστάλη η λειτουργία τους με κρατική εντολή.
Οπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, κατά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα περί αποστάσεων. Για την ακρίβεια, σε κατάστημα με εμβαδόν έως 20 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα μέχρι 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες), από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. έως 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ., για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα συν 1 άτομο, ανά 15 τ.μ. Οσον αφορά στις επιχειρήσεις άνω των 300 τ.μ., που αναπτύσσονται σε επίπεδα, θα ισχύει ο περιορισμός 1 άτομο, ανά 10 τ.μ., σε κάθε όροφο.
Από εκεί και πέρα, ορίζεται η έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων στις 10 π.μ. και παράλληλα προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου κατά περίπτωση. Υπάλληλοι και πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας τόσο από το προσωπικό εργασίας όσο από πελάτες, επισκέπτες και καταναλωτικό κοινό. Στο μεταξύ, συνιστάται να μη γίνεται χρήση ανελκυστήρων. Εφόσον θεωρείται αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο πρέπει να είναι 40%. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.
Σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα πρέπει να υπάρχει απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας δύο μέτρα, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο με ραντεβού και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών. Επιπροσθέτως, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζομένους σε κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) θα είναι από 7 π.μ. έως 10 μ.μ. τις καθημερινές και από τις 7 π.μ. έως 9 μ.μ. το Σάββατο.
Στα ΚΤΕΟ οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο με ραντεβού. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού. Και σε αυτή την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και το αντισηπτικό.
Κυρώσεις
Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα, θα διεξάγονται τακτικοί έλεγχοι και θα επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα στους παραβάτες. Συγκεκριμένα, από 2.000-100.000 ευρώ, με αναστολή λειτουργίας από 15-90 ημέρες, αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης και του είδους παράβασης.
Αρμόδια όργανα για την επιβολή κυρώσεων είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ), η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, οι Περιφερειακές Ελεγκτικές Υπηρεσίες, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Παραμένουν σε ισχύ
Παραμένουν ως έχουν τα προληπτικά μέτρα που είναι σε ισχύ για τα σούπερ μάρκετ, τις λαϊκές αγορές και τις μέγιστες ποσότητες διάθεσης αντισηπτικών προϊόντων. Στα σούπερ μάρκετ τηρείται η αναλογία του ενός πελάτη ανά 15 τ.μ., η ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων και ο μη σχηματισμός ουράς άνω των πέντε ατόμων. Στις λαϊκές αγορές η συμμετοχή πωλητών θα γίνεται, όπως μέχρι σήμερα, σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία.
2ο στάδιο – 11η Μαΐου
Στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εκτός από τα εμπορικά κέντρα (malls). Και γι’ αυτές θα ισχύουν τα μέτρα περί αποστάσεων που περιγράφηκαν παραπάνω. Στις λαϊκές αγορές θα επιτραπεί η πώληση βιομηχανικών ειδών και θα παραμείνουν οι υπόλοιποι περιορισμοί. Επιπροσθέτως, θα ανοίξουν οι σχολές οδηγών και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, μόνο καθήμενους, όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενο, γάντια και αντισηπτικό.
3ο στάδιο – 18 Μαΐου
Από τις 18 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι. Οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων, ενώ συνιστάται αυστηρά η χρήση μάσκας και, βέβαια, δεν θα επιτρέπονται οι παραστάσεις σε αυτούς τους χώρους. Παράλληλα, θα ανοίξουν για τους επισκέπτες μόνο οι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπου επίσης θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων.
4ο στάδιο – 1 Ιουνίου
Την 1η Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα, όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Στα εμπορικά κέντρα θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στο προσωπικό και στους πελάτες, τα γάντια για τους εργαζομένους και η εξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενους. Και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες.
Στα εστιατόρια και στις καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών/stand ορίζεται στα δύο μέτρα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών από τους εργαζομένους, καθώς και το αντισηπτικό, ενώ ο μέγιστος αριθμός πελατών θα είναι ένας ανά τρία τ.μ. και η μέγιστη συμμετοχή ανά τραπέζι τα τέσσερα άτομα.
5ο-7ο στάδιο
Οι ημερομηνίες γι’ αυτά τα τρία στάδια θα προσδιοριστούν μέσα στον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση, κατά το πέμπτο στάδιο θα ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, με την απόσταση του καθίσματος από το μπροστινό να ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα θα διαμορφώνεται στο 60%.
Στο έκτο στάδιο θα λειτουργήσουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους με τους προαναφερόμενους περιορισμούς.
Στο έβδομο και τελευταίο στάδιο θα λειτουργήσουν και οι εναπομείνασες κλειστές επιχειρήσεις, δηλαδή τα εστιατόρια και οι καφετέριες σε εσωτερικούς χώρους, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και τα νυχτερινά κέντρα, τα καταλύματα διακοπών, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι χώροι κατασκήνωσης, οι ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γυμναστήρια με συγκεκριμένους κανόνες.