Ενας νεκρός και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και δρόμους είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε το Σαββατοκύριακο τη χώρα. Επίκεντρο της φονικής καταιγίδας ήταν η Αττική και η Ζάκυνθος, εκεί που σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές, με τον όγκο της βροχής να ξεπερνά τα 100 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο.
Δύσκολη θα είναι η εβδομάδα, καθώς οι σφοδρές καταιγίδες σήμερα θα μεταφερθούν στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ αύριο θα επεκταθούν σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Στα «λευκά» θα ντυθεί η Βόρεια Ελλάδα, με τα χιόνια να φτάνουν και στα ημιορεινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου.
Μέχρι χθες το βράδυ, η Πυροσβεστική δέχτηκε για την Αθήνα πάνω από 390 κλήσεις, ενώ στις 300 από αυτές απομάκρυναν τα νερά που είχαν πλημμυρίσει σπίτια, καταστήματα και αποθήκες. Οι δρόμοι μετατράπηκαν για ακόμα φορά σε χειμάρρους, με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν ένα άτομο στην Κυψέλη και τρία στο Μενίδι μέσα από τα ΙΧ.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Κυψέλη, το Παγκράτι, το Μενίδι, το Πολύγωνο, τα Κάτω Πατήσια, τον Λυκαβηττό αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Για λίγες ώρες έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής, μαζί με κεντρικούς δρόμους όπως τη Χαμοστέρνας. Δεκάδες ήταν και οι διακοπές ρεύματος ανά περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Το τρομερό πέρασμα της καταιγίδας πάνω από την Αττική τόσο ως προς τη ραγδαιότητα και το πόσο ισχυρή ήταν θύμισε τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2013 που είχαν και ως αποτέλεσμα τον θάνατο νεαρής γυναίκας» λέει στον «Ε.Τ.» ο μαθηματικός-μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.
Ζάκυνθος
Λίγο μετά το απόγευμα οι πυροσβέστες εντόπισαν το σώμα του 33χρονου που αγνοούνταν από τα ξημερώματα της Κυριακής μετά από έξοδο με τους φίλους του. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ βρήκαν τη σορό του νεαρού 3 χιλιόμετρα μακριά από το αυτοκίνητό του, σε βαθύ πλημμυρισμένο χαντάκι στην περιοχή του Βανάτου, μερικά μόλις χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Μέχρι και χθες το βράδυ περισσότερα από 50 σπίτια και αποθήκες στο νησί είχαν πλημμυρίσει, ενώ σε πολλά χωριά τα χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνες.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Καλλιάνο, τα ισχυρά φαινόμενα δεν θα κοπάσουν μέχρι και την Παρασκευή. Από αύριο μέχρι και την Πέμπτη αναμένονται στο Αιγαίο σφοδροί άνεμοι 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10, γεγονός που θα κρατήσει δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Οσο η καταιγίδα θα πλήττει συγκεκριμένες περιοχές οι ριπές του ανέμου θα είναι ακόμα πιο μεγάλες. Πυκνά χιόνια θα δουν οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης από αύριο. Η μεγάλη χιονόπτωση αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα και στις μετακινήσεις των κατοίκων. Στα λευκά θα ντυθούν και οι πεδινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπως η Καστοριά, τα Γρεβενά η Φλώρινα και η Πτολεμαΐδα. Χιόνια θα πέσουν και στις ημιορεινές περιοχές (μεταξύ των 400 και 500 μέτρων υψόμετρο) στην κεντρική και νότια Ελλάδα.
Οι πρόσφυγες στο έλεος της θεομηνίας
Από σήμερα το μεσημέρι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα μπουν στο μάτι της σφοδρής κακοκαιρίας. Οι κάτοικοι και οι πρόσφυγες θα δοκιμαστούν με τη μανία του καιρού, καθώς αναμένονται ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι με πολλά μποφόρ, ενώ τα έντονα φαινόμενα θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Για τους χιλιάδες πρόσφυγες θα είναι άλλη μία δοκιμασία στο μεγάλο τους ταξίδι για επιβίωση, καθώς μπορεί να κατάφεραν να γλιτώσουν από τις βόμβες και τα ναυάγια, όμως απειλούνται από το κρύο και τη βροχή μέσα στις δομές όπου φιλοξενούνται. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πρόσφυγες και μετανάστες μένουν μέσα σε σκηνές, οι οποίες δεν θα αντέξουν από τη θεομηνία που θα πλήξει τη περιοχή. Ηδη το hot-spot της Σούδας στη Χίο είχε πλημμυρίσει από την προηγούμενη εβδομάδα με πολύ μικρότερης έκτασης φαινόμενα. Από την Τετάρτη οι ισχυρές καταιγίδες θα μεταφερθούν στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.
Αναστασία Βαμβακά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου