Μόνο τα πολύ στενά συγγενικά πρόσωπα συνόδευσαν τον άτυχο 35χρονο στην τελευταία του κατοικία στον Έβρο, μη μπορώντας να πιστέψουν το τραγικό χτύπημα της μοίρας. Το ερώτημα που έχει προκύψει είναι πώς είναι δυνατόν χωρίς κάποιο υποκείμενο νόσημα ο Μουσταφά να έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή.
Η σύζυγός του συγκλονίζει με τα λόγια της για τον χαμό του συζύγου της: «Τον αγαπούσα πάρα πολύ, ήμασταν μια ευτυχισμένη οικογένεια και ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω πώς έφυγε από κοντά μας τόσο ξαφνικά. Οι γονείς του ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες και συνέχεια τους έλεγε να προσέχουν και να μένουν στο σπίτι. Αλλά η κατάληξη ήταν να αρρωστήσει εκείνος και να χάσει τη ζωή του» λέει στο protothema.gr
«Δεν κάπνιζε, ποτό δεν έβαλε στο στόμα του, τίποτα βρε παιδί μου, τίποτα! Δεν είχε αρρωστήσει το παιδί. Δεν είχε ποτέ πάει στο νοσοκομείο. Τι να πω. Τι να κάνεις; Τώρα πρόσφατα είχε παντρευτεί. Ένα παιδάκι 18 μηνών έχουνε και έμεινε ορφανό» είπε ο παππούς του 35χρονου στον ΑΝΤ1.
«Ήταν μια χαρά το παιδί, μιλούσαμε στο τηλέφωνο. Τον ρώτησα αν είναι καλά και μου είπε “έχω λίγο πυρετό και θα κατέβει, προσπαθούν οι γιατροί”. Σε δύο-τρεις ώρες το παιδί πέθανε. Αν είναι δυνατόν δηλαδή! Αν είναι δυνατόν!», ανέφερε.
https://www.youtube.com/watch?v=DW40tviDoNY
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανώς συγκινημένος από την απώλεια του νεαρού στη Θεσσαλονίκη και λέγοντας ότι «μια τέτοια απώλεια δεν χωνεύεται», παρέθεσε τις εκδοχές που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ως πιθανές ώστε ο ιός να οδηγεί σε θάνατο νέους και υγιείς.
«Δυστυχώς, καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να υπάρχουν άλλα νοσήματα. Το ίδιο συμβαίνει με τις πνευμονίες και τη γρίπη», είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία».
Το γενετικό υπόβαθρο καθενός, όπως και η προδιάθεση, παίζουν σημαντικό ρόλο. Σε σχέση με την προδιάθεση έφερε ως παράδειγμα τον ιό του έρπητα και ανέφερε ότι ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα πολλές φορές και το θάνατο, ενώ σε άλλους απλώς ένα σπυράκι.
Φωτιά στην Ριζούπολη: Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 59χρονη απο το σπίτι της
Επιπλέον, η μορφή της νόσου που αφορά στον πνεύμονα και στην καρδιά προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού. Μια τελευταία εξήγηση, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι επίσης ότι υπάρχουν κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και μάλιστα εμφανίζουν πολύ πιο ήπια δύσπνοια σε σχέση με άλλους, πρόκειται όμως για σιωπηρή δύσπνοια σοβαρή που τους οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια και ενδεχομένως θάνατο. «Γι’ αυτό με κάθε ίχνος δύσπνοιας πρέπει να αναζητάτε ιατρική βοήθεια», τόνισε ο γνωστός καθηγητής.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αρμόδιος για τα μεταδοτικά νοσήματα, επ. καθηγητής Γιώργος Παναγιωτακόπουλος χαρακτήρισε «θλιβερή και τραγική» την απώλεια του 35χρονου. «Δεν είναι σύνηθες νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενο νόσημα να νοσούν βαριά από τη λοίμωξη. Ισως έκανε υπεραντίδραση απέναντι στον κορωνοϊό. Διότι υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα που κάποιος κάνει υπερβολική αντίδραση, η οποία στρέφεται εναντίον του οργανισμού του και δημιουργείται ένα πλαίσιο αυτοανοσίας. Αυτή η υπερβολική αντίδραση μπορεί να οφείλεται στο είδος της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην ανοσία του ξενιστή -δηλαδή του ανθρώπου- και στον ιό ο οποίος εισβάλλει. Υπάρχει ένας υποπληθυσμός ανθρώπων που κάνει υπερβολική αντίδραση απέναντι στον κορωνοϊό, η οποία μπορεί να στραφεί εναντίον του ίδιου του οργανισμού. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διάσταση αυτοανοσίας», υπογράμμισε.
«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Εργάζομαι 32 χρόνια και πρώτη φορά είδα νεαρό ασθενή να καταλήγει σε τρεις μόνο μέρες στην Εντατική έχοντας 24 ώρες το 24ωρο γιατρούς και νοσηλευτές στο πλευρό του. Οι συνάδελφοι δεν έφυγαν λεπτό από κοντά του. Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος», Δημήτρης Μαυρόπουλος. «Ξαφνικά σταμάτησε η καρδούλα του. Οι γιατροί μέσα στην Εντατική έκλαιγαν. Δεν μπορούσαν να μιλήσουν», είπε νοσοκόμος του «Αγίου Δημητρίου».
Πεθερά 35χρονου: Ήταν νεότατος, δεν κάπνιζε, γυμναζόταν
«Μέχρι την Παρασκευή (10 Απριλίου) ο γαμπρός μου δούλευε. Το ίδιο βράδυ είχε ρίγος, το Σάββατο το πρωί έκανε 38 πυρετό, μετά κατέβηκε ο πυρετός με κομπρέσες κλπ κι εκείνη την ημέρα έπαιξε στο μπαλκόνι του σπιτιού με την κόρη του. Το βράδυ ανέβασε ξανά πυρετό 38 και μισό. Την Κυριακή έπαιρναν τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ που τους έλεγε να καθίσουν 3 ημέρες στο σπίτι για να δουν πώς θα εξελιχθεί. Η κόρη μου ρώτησε μήπως πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο γιατί στο σπίτι υπάρχει κι ένα παιδάκι ενάμιση έτους» είπε αρχικά η πεθερά του 35χρονου.
«Στο νοσοκομείο τελικά τον πήγα εγώ. Πήραμε σε έναν γιατρό τηλέφωνο τη Δευτέρα και μας έδωσε μια αντιβίωση. Θα κάνω μια παρένθεση, λέγοντας πως φταίει και το κράτος, που μας άφησε αβοήθητους, καθώς κανείς γιατρός δεν μας δεχόταν, ούτε ιδιωτικός ούτε στο κέντρο υγείας, όταν τους λέγαμε πως έχει πυρετό. Τον πήγα περπατώντας στο νοσκομείο. Όταν κάναμε την εισαγωγή είχε 38 πυρετό και τίποτε άλλο. Του μέτρησαν το οξυγόνο και είχε 95. Του έβγαλαν ακτινογραφία η οποία έδειξε μια διήθηση, έτσι μας είπαν. Οι αιματολογικές του ήταν πολύ καλές. Μετά ρώτησε η κόρη μου τους γιατρούς για τα τεστ που θα έπρεπε να κάνει όλη η οικογένεια, αν έβγαιναν τα δικά του τεστ θετικά. Της απάντησαν πως πρέπει να περιμένουμε, καθώς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί και θα κάναμε το τεστ μόνο αν εμφανίζαμε κάποιο σύμπτωμα. Πήραν τον γαμπρό μου μέσα, του έκαναν το πρώτο τεστ και το δεύτερο τεστ, που βγήκαν αρνητικά», είπε.
«Την Πέμπτη το απόγευμα τον μετέφεραν στο «Γεννηματά» για να κάνει αξονική και εκεί είδαν μια πολύ βαριά πνευμονία. Την ίδια μέρα τον έβαλαν σε οξυγόνο, καθώς είχαν διαπιστώσει πως είχε πέσει, υπήρχε κορεσμός. Την Παρασκευή το βράδυ στις 12 μας πήραν τηλέφωνο για να μας πουν πως θα τον μεταφέρουν στη ΜΕΘ και θα τον διασωληνώσουν, επειδή η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί. Όταν κατέβηκε στη ΜΕΘ, δεν είχαμε καμία επικοινωνία. Ήταν ένα νεότατο παιδί, που δεν κάπνιζε, δεν είχε πρόβλημα υγείας, δεν ήταν κανένας παππούλης για να μην μας ενημερώνουν. Στις 27 Απριλίου είχε τα γενέθλιά του… Όταν με πήραν για να μας πουν πως απεβίωσε, μας είπαν πως θα έπρεπε να κάνουν το τεστ. Δεν μας έχουν πάρει ακόμα τηλέφωνο…» κατέληξε.
Το χρονικό
Ηταν Παρασκευή 10 Απριλίου όταν ο 35χρονος, επιστρέφοντας σπίτι από τη δουλειά του, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία. Με καταγωγή από τα Πομακοχώρια της Θράκης, ζούσε τα τελευταία χρόνια στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ηταν παντρεμένος, πατέρας ενός κοριτσιού 18 μηνών και εργαζόταν ως ξυλουργός σε εταιρία επίπλων. Την επόμενη ημέρα παρουσίασε υψηλό πυρετό. Επικοινώνησε με γιατρό, ο οποίος του συνέστησε φάρμακα. Ομως, ο πυρετός δεν υποχωρούσε. Τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος». Από την πρώτη στιγμή οι γιατροί θεώρησαν το περιστατικό ως «ύποπτο» για κορωνοϊό και το απομόνωσαν σε ειδικό θάλαμο. Παρά το γεγονός ότι το πρώτο τεστ ήταν αρνητικό, του χορήγησαν προληπτική αγωγή για Covid-19.
Η επιδείνωση της κατάστασής του ήταν ραγδαία, κι αυτό είναι στοιχείο που συγκλονίζει και τους γιατρούς, αφού ο 35χρονος φέρεται να μην είχε κανένα υποκείμενο νόσημα. Ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου κρίθηκε επιβεβλημένη η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σχεδόν ταυτόχρονα το νέο τεστ για κορωνοϊό βγήκε θετικό. Για τρία μερόνυχτα γιατροί και νοσηλευτές δεν έφυγαν από το πλευρό του. Πάλευαν με το «θηρίο» του κορωνοϊού. Χθες τα ξημερώματα και μόλις τρεις μέρες μετά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ ο 35χρονος άφησε την τελευταία του πνοή, σκορπίζοντας θλίψη στο προσωπικό του νοσοκομείου, πόνο στην οικογένειά του και προβληματισμό στους επιστήμονες.
«Το μόνο που μπορώ να σας επιβεβαιώσω είναι ο θάνατος του 35χρονου, που πραγματικά με έχει συγκλονίσει. Από εκεί και πέρα, θα αφήσω τις περισσότερες ανακοινώσεις και τις λεπτομέρειες του θανάτου για το επίσημο όργανο του υπουργείου Υγείας. Ο ασθενής ήταν σε άριστη φυσική κατάσταση. Τελικά, είναι πολύ άγριο όλο αυτό που συμβαίνει με τον κορωνοϊό από τη μια στιγμή στην άλλη. Εμείς δώσαμε τον αγώνα μας, αλλά δυστυχώς, όταν χάνεις έναν άνθρωπο σ’ αυτή την ηλικία, δεν μπορείς να το δεχτείς, πονάει διπλά», ανέφερε η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος», Γλυκερία Βλαχογιάννη.