Ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι η αρχή θα γίνει με τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία.
Παράλληλα υποστήριξε πως για την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων.
Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε τα στάδια της σταδιακής άρσης της αναστολής των δικαστικών εργασιών, στις οποίες η δεύτερη φάση θα αφορά πιθανότατα τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων.
Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε, μάλιστα, πως το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών θα εκπονείται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται εγκαίρως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σχετικά με το αίτημα των δικηγορικών συλλόγων για αναστολή της υποχρεωτικής υπαγωγής υποθέσεων στη διαμεσολάβηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε πως χρειάζεται πιθανώς αναστολή της σχετικής προθεσμίας. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε παράταση της σχετικής προθεσμίας θα αφορά ενδεχομένως μόνο μερικές ημέρες και θα έχει αμιγώς προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις γραμματείες των δικαστηρίων.
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε για τις δράσεις του Υπουργείου στο πεδίο της ψηφιακής δικαιοσύνης και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούνται με γοργούς ρυθμούς για την ένταξη πιστοποιητικών των δικαστικών υπηρεσιών στη διαδικτυακή πλατφόρμα gov.gr. Ενημέρωσε δε για την πορεία υλοποίησης του έργου διάθεσης ηλεκτρονικών υπογραφών στους δικηγόρους.
Αράχωβα: «Κόλλησαν» στο χιόνι χωρίς αλυσίδες - Ουρές χιλιομέτρων και ταλαιπωρίας
Αναφορικά με την επέκταση του δικαστικού έτους, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως πρόκειται για «κυβερνητική απόφαση» για την αποσυμφόρηση της δικαιοσύνης, που προκύπτει από τον αυξημένο όγκο που προκάλεσε η αναστολή των δικαστικών εργασιών.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει πως στις 27 Απριλίου υποθηκοφυλακεία (άμισθα και έμμισθα), Πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία.
«Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στους Έλληνες για το σχέδιο μετάβασης στην επόμενη μέρα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να ενημερώσει και τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και για τα επόμενα βήματα.
Ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στις ημέρες του Πάσχα, τόνισε πως η ανταπόκριση της κοινωνίας στα μέτρα υπήρξε καθολική.
«Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ της ατομικής ευθύνης» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι για όλα όσα πετύχαμε έως σήμερα ευχαριστούμε τους γιατρούς, νοσηλευτές, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, την αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και όλους όσοι εργάζονται στην καθαριότητα και σε άλλα κρίσιμα πόστα.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η απόσυρση των μέτρων θα πρέπει είναι σταδιακή, συγκροτημένη και με προσοχή. Η αρχή, όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει ομάδες του πληθυσμού που έχουν λιγότερο κίνδυνο και από οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου. Μπορεί να γίνει και στα σχολεία, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.
Το πρώτο βήμα χαλάρωσης πάντως θα έρθει σίγουρα στη Δικαιοσύνη, αφού στις 27 Απριλίου ανοίγουν υποθηκοφυλακεία και ειρηνοδικεία.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων εν όψει της Πρωτομαγιάς ο κ. Πέτσας είπε πως «η συμπεριφορά των Ελλήνων το Πάσχα ήταν υποδειγματική» και πως θα πρέπει να προσέξουμε «να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί και για το επόμενο τριήμερο και για το επόμενο διάστημα συνολικά».