Όπως εξήγησε «δεν γνωρίζουμε αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατέψουν και για πόσο καιρό. Δεν έχουμε συνολική ανοσία από τον ιό σε μεγάλο βαθμό». Δηλαδή δεν έχουμε ακόμα ανοσία σε σημαντικό αριθμό του πληθυσμού.
Το αισιόδοξο στοιχείο είναι, ωστόσο, ότι «έχουμε περιορίσει δραστικά τη διασπορά. Παρακολουθούμε τους αριθμούς, καθώς είναι η κορυφή του παγόβουνου. Στη χώρα μας δεν είχαμε θέμα καταγραφής ευτυχώς.», όπως είπε ο κ. Τσιόδρας.
Όσον αφορά τα τεστ και τη χρήση που θα έχουν την επόμενη μέρα, για να βοηθήσουν πολλούς από εμάς να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι τα τεστ που γίνονται «καταγράφουν πολύ καλά την πορεία της νόσου στη χώρα».
Έβρος: Αναβιώνει το έθιμο με τα «εννέα φαγητά» - Στόχος να υπάρξει αφθονία στο τραπέζι όλο τον χρόνο [βίντεο]
Όπως είπε, «το μοριακό τεστ χρησιμοποιείται για όσους έχουν συμπτώματα. Είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε αυτούς για να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους» εξήγησε.
«Θες να πιάσεις κι αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα, σε κάποιους χώρους όπως τα νοσοκομεία, τους εργαζόμενους δηλαδή που είναι στην πρώτη γραμμή» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλες ομάδες εργαζομένων που είναι σε οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια -όπως η ΔΕΗ- ή με το νερό.
Επανέλαβε επίσης, ότι τέτοια τεστ έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη σε δομές προσφύγων και κοινότητες Ρομά.
Όσον αφορά το τεστ αντισωμάτων επεσήμανε ότι αυτό «εφόσον είναι αξιόπιστο μπορεί να γίνεται στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας». Συγκεκριμένα ανέφερε πως όταν θα υπάρχει αξιόπιστο τεστ «τότε θα μπορούμε να δούμε με σιγουριά αν κάποιος έχει περάσει τον ιό. Σήμερα όμως ούτε αυτό δεν μπορείς να το πεις με σιγουριά». Επίσης αποκάλυψε ότι το μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού θα μπορεί να εφαρμοστεί και για επιδημιολογικούς λόγους. «Το πλάνο υπάρχει για αυτές τις αρχικές επέκτασεις του τεστ».