Η έκρηξη ήρθε τελικά από μια φιάλη υγραερίου, με την οποία μαγείρευε μια 66χρονη από το Ιράκ. Θύματα της φωτιάς η ίδια, ένα 2χρονο παιδάκι, ένα 6 χρονο και η 25χρονη μητέρα τους. Η θερμοκρασία τη στιγμή της έκρηξης στον καταυλισμό ήταν 8 βαθμούς Κελσίου. Η φωτιά δηλαδή θα μπορούσε να προκληθεί και από άλλες σκηνές, από εστίες που είχαν ανάψει πρόσφυγες και μετανάστες για να ζεσταθούν. Αυτό άλλωστε έγινε το ίδιο βράδυ στον καταυλισμό προσφύγων στο Σχηματάρι, χωρίς ευτυχώς άλλα θύματα.
Στον καταυλισμό της Μόριας η 66χρονη από το Ιράκ βρέθηκε απανθρακωμένη. Ετσι, οι Αρχές θα προχωρήσουν σε εξέταση DNA για να αναγνωρίσουν την ταυτότητά της. Δίπλα της έπεσε νεκρό από τη φωτιά το 6χρονο εγγονάκι της. Το αδερφάκι του, ηλικίας δύο ετών, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παίδων» στην Αθήνα. Οι γιατροί αναφέρουν ότι φέρει εγκαύματα στο 40% του σώματός του (θώρακα, κοιλιακή χώρα, κάτω άκρα) και δίνουν μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή. Το ίδιο κάνουν με τη μητέρα του, η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση με εγκαύματα στο ΚΑΤ.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Χθες, η Αστυνομία προχώρησε σε μια αποτίμηση της κατάστασης και στην καταγραφή των ζημιών. Η υπερσυσσώρευση κόσμου σε Λέσβο, Σάμο και Χίο έχει δημιουργήσει έκρυθμη κατάσταση που περιστατικά όπως το προχθεσινό μπορούν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για εξέγερση. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν την έκρηξη της φιάλης στη Μόρια καταστράφηκαν 130 σκηνές και δύο κοντέινερ. Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από πέτρα στο κεφάλι, ενώ έγιναν 15 προσαγωγές Αφγανών.
Ανησυχία
Ο νούμερο ένα φόβος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να προκληθεί ντόμινο εξεγέρσεων στα hotspot. Και αυτό διότι τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον δεν προμηνύεται ελάφρυνση των νησιών. Υπάρχουν δε το τελευταίο διάστημα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.
Η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα, το οποίο κυβέρνηση και Ευρώπη αδυνατούν να λύσουν. Εντονη ανησυχία προκάλεσε η μη αντικατάσταση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων που συνεισέφεραν στη διαδικασία ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης μεταναστών. Το νέο «αγκάθι» για τις ελληνικές αρχές είναι ότι πλέον τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου θέτουν επιτακτικά ζητήματα ασφαλείας στα hotspot. Οι Ευρωπαίοι ζητούν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των εμπειρογνωμόνων. Οι ελληνικές αρχές ανησυχούν ότι το παράδειγμα των Βέλγων μπορεί να το ακολουθήσουν και άλλοι Ευρωπαίοι όσο το κλίμα στα νησιά παραμένει ηλεκτρισμένο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου