Αθήνα Καιρός

«Σφαγή» στην τιμή του αρνιού – Στα 4 ευρώ το κιλό κυμαίνεται η τιμή του

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
«Σφαγή» στην τιμή του αρνιού – Στα 4 ευρώ το κιλό κυμαίνεται η τιμή του

Φθηνότερα από πέρυσι το Πάσχα πωλείται το αρνί, με την τιμή του να κυμαίνεται κοντά στα 4 ευρώ το κιλό.

Υπάρχουν, μάλιστα, 700.000 αμνοερίφια στα ψυγεία και ακόμη 1,5 εκατ. στα μαντριά. Βάσει εκτιμήσεων, περί τα 500.000 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 1/3 συγκριτικά με το 2019. Το δε κόστος για το εορταστικό καλάθι παραμένει σταθερό στα 54 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη, στις τιμές χονδρικής υπάρχουν ορισμένες αυξήσεις, λόγω κορονοϊού, στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, κυρίως από τις δυσκολίες στη συγκομιδή, αλλά, παρά την αυξημένη ζήτηση, υπάρχει επάρκεια στην αγορά.

«Φέτος το Πάσχα οι συνθήκες που ζούμε είναι διαφορετικές. Το ευτύχημα είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε βεβαίως ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων», επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η εγχώρια παραγωγή τροφίμων δεν έχει υποκαταστήσει τις εισαγωγές τροφίμων, παρά το γεγονός πως οι εξαγωγές μας σε τρόφιμα κινήθηκαν ανοδικά το 2019, κυρίως προς Ιταλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των καταναλωτών, αφού η αγροτική μας παραγωγή και η διάθεση τροφίμων είναι διαρκής, επαρκής και ασφαλής».

Εφοδιαστική αλυσίδα

Από εκεί και πέρα, σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΠ παραθέτει τις τελευταίες σημαντικές πληροφορίες από τις χώρες της Ε.Ε. για την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, σε σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • Δεν προβλέπεται έλλειψη προμηθειών τροφίμων εάν διατηρηθούν οι διακρατικές ροές. Η Ε.Ε.-27 εξάγει 895 δισ. ευρώ και εισάγει 863 δισ. ευρώ αγροτικών προϊόντων ετησίως.
  • Οι τρίτες χώρες σταματούν την εξαγωγή ή και την αποθεματοποίηση: Βιετνάμ (ρύζι), Καζακστάν (σιτάρι, καρότα, ζάχαρη και πατάτες), Σερβία (ηλιέλαιο).

– Οι τιμές των παντοπωλείων και των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής αυξήθηκαν κατά μ.ό. 0,5%, σε μηνιαία βάση και κατά 1,2%, σε ετήσια βάση.

– Η αύξηση των τιμών ορισμένων οπωροκηπευτικών οφείλεται τόσο σε εφοδιαστικά προβλήματα όσο και στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

-Τα νωπά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και θαλασσινά, έχουν χάσει σημαντικές αγορές εξαιτίας του «lockdown» εστιατορίων και ξενοδοχείων.

– Το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων εκτινάχθηκε και ιδιαίτερα οι διαδικτυακές αγορές με ένα «κλικ» και υπηρεσίες delivery κατ’ οίκον. Στην Ιταλία οι online αγορές τροφίμων αυξήθηκαν 142%, στη Γαλλία 93% και στην Ισπανία 55%.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]