Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε χθες τους κινδύνους μόλυνσης από τον ιό που εγκυμονεί η ευρεία χρήση μάσκας και γαντιών από τον γενικό πληθυσμό, ειδικά από τη στιγμή που, όπως προκύπτει από μελέτες, ο κάθε άνθρωπος αγγίζει το πρόσωπό του από τρεις έως… 23 φορές την ώρα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, «θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε αναλόγως με την πορεία της επιδημίας, κυρίως για την προστασία από τη μόλυνση από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα», όπως ανέφερε.
Εντούτοις, συζητήθηκε η αύξηση του κινδύνου από τη χρήση της μάσκας και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που παρέχει. Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην παρούσα φάση τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, κυρίως των χεριών. Ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε ότι η επιτροπή θα επανατοποθετηθεί εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση μασκών με βαλβίδα, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους του γενικού κοινού και η χρήση τους πρέπει να γίνεται από τους επαγγελματίες που εργάζονται σε ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους.
Χθες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τα μέσα προστασίας των πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας. Οταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με Covid-19 και δεν υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος (δηλαδή σταγονίδια προερχόμενα από τον ασθενή – για παράδειγμα τέτοια διαδικασία είναι η αναρρόφηση κατά τη διασωλήνωση), επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι η απλή χειρουργική μάσκα (κατηγορίας IR ή IIR), η προστατευτική μπλούζα, τα γάντια και η προστασία ματιών (γυαλιά/ασπίδα προσώπου). Οταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με Covid-19, η οποία εκτελείται σε χώρους όπου υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα ίδια με τη διαφορά ότι πρέπει να φορούν μάσκα FFP2 ή FFP3 και επιπλέον των παραπάνω προστατευτική ποδιά. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους ειδικούς οι μάσκες FFP2 είναι πολύ καλές για την προστασία των υγειονομικών και δεν είναι απαραίτητες οι FFP3, οι οποίες βρίσκονται σε έλλειψη.
Τα τεστ αντισωμάτων
Μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρχουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, κατά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας. Οπως εξήγησε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση, προς το παρόν όσα δοκιμάζονται δείχνουν την ευαισθησία στον ιό και όχι με σαφήνεια εάν κάποιος πέρασε ή όχι τον ιό. Ορισμένα τέτοια τεστ έχουν δοκιμαστεί και σε κάποια ελληνικά εργαστήρια.
Στο μεταξύ, ανάμεσα στις «εκπλήξεις» του ιού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γνωστός καθηγητής, είναι ότι ορισμένες ασθένειες έχουν μπει σε… παύση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εμφραγμάτων που κατά τους καρδιολόγους έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως δεν γνωρίζει η ελληνική επιστημονική κοινότητα γιατί συμβαίνει και είναι κάτι που διερευνάται.
ΑΜΚΑ
Τη δυνατότητα λήψης από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του ΑΜΚΑ κάθε κρούσματος της ασθένειας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε. Κρίνεται μια διαδικασία αναγκαία για την ακριβή επιδημιολογική καταγραφή των κρουσμάτων, καθώς φέρεται να έχουν παρατηρηθεί ανακρίβειες στην μέχρι τώρα καταγραφή.
Την ίδια ώρα, η δυναμικότητα των ΜΕΘ αυξάνεται. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο αριθμός των διαθέσιμων Εντατικών έφτασε τις 952. Παράλληλα, όπως είπε, έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ενώ 2.500 εξ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί.
ΤΑ 6 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ
- Δημιουργούνται μικρές οπές και σκισίματα με άμεσο τον κίνδυνο μόλυνσης.
- Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια δημιουργεί εφησυχασμό και δεν πλένονται τα χέρια.
- Ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί σε χρήση πέρα από την προβλεπόμενη.
- Τα γάντια μολύνονται το ίδιο με τα χέρια, και ο κίνδυνος να μεταφερθεί ο ιός από τα γάντια στο πρόσωπο είναι μεγάλος.
- Μεταφέρεται ο ιός σε άλλες επιφάνειες.
- Κίνδυνος μόλυνσης κατά την αφαίρεση των γαντιών.
Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
- 71 νέα κρούσματα
- 955 τα κρούσματα συνολικά
- 518 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό
- 734 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
- 86 θάνατοι
- 73 έτη η μέση ηλικία όσων έχασαν τη ζωή τους
- 86% όσων έχασαν τη ζωή τους είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι
- 79 διασωληνωμένοι
- 16 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
- 30% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι μεταξύ 18 και 39 ετών
- 45% των κρουσμάτων είναι στην ηλικιακή ομάδα 40-64
- 21% των κρουσμάτων είναι από 65 ετών και άνω
- 3% και λιγότερο αντιπροσωπεύει περιστατικά κάτω από 17 ετών
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου