Για την Ελλάδα δεν έχει έρθει η ώρα αυτή, και οι επόμενες εβδομάδες είναι ακατάλληλες ώστε να ξεκινήσει η όποια αποκλιμάκωση – ο ΠΟΥ άλλωστε προειδοποιεί όλες τις χώρες ότι τυχόν βιασύνη στην άρση των μέτρων μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα. Η πρώτη συζήτηση στην Ελλάδα θα γίνει αφού περάσει και η 27η Απριλίου, και με δεδομένο ότι τις ημέρες του Πάσχα ισχύει το «μένουμε σπίτι», χωρίς να επιτρέπονται μετακινήσεις σε χωριά και νησιά. Η ακριβής εικόνα της διασποράς σε μία περιοχή, την Αττική, που έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, δείχνει την αναγκαιότητα περιορισμού των μετακινήσεων.
Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την αρχή της επιδημίας στην Αττική έχουν καταγραφεί 1.082 κρούσματα. Μέχρι και χθες τα 712 ήταν ενεργά, με 293 να νοσηλεύονται και 419 να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παράλληλα, στα ξενοδοχεία της Αττικής είναι 3.854 άτομα σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. «Ας μην προκαλούμε λοιπόν την τύχη μας και ας μην προκαλούμε και τις κοινωνίες εκεί έξω στην επαρχία, στα χωριά μας που καρτερικά και εκείνοι έχουν με συνέπεια αντισταθεί στον ιό», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι επιστημονικοί κύκλοι προτείνουν την εναλλαγή των περιόδων άρσης και εφαρμογής των μέτρων ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού. «Αυτοί οι κύκλοι παρομοιάζουν τον τρόπο για να ξεπεράσουμε την πανδημία σαν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε έναν μακρύ δρόμο με πολλές στροφές. Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις, να αφήσεις τα φρένα κάποιες φορές ξανά και ξανά ενώ το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται προς τα εμπρός, χωρίς να τρακάρει, με προσοχή μέχρι να φτάσει με ασφάλεια στον τελικό προορισμό», ανέφερε ο γνωστός λοιμωξιολόγος και πρόσθεσε, θέλοντας να δείξει την προσοχή που απαιτείται στον σχεδιασμό της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ότι τη στιγμή που χώρες – ελάχιστες προς το παρόν – όπως η Αυστρία και η Δανία συζητούν άρση των μέτρων, άλλες, όπως η Ιαπωνία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για την πιθανή χαλάρωση των μέτρων από ορισμένες χώρες στο επόμενο διάστημα, προειδοποιώντας ότι η βιασύνη για άρση των αυστηρών μέτρων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο κύμα της πανδημίας.
«Αν κανείς είναι άρρωστος και σηκωθεί πρόωρα από το κρεβάτι, θα υποτροπιάσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ. Η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχεται ενώ στην Ευρώπη –που ακόμη δεν έχει σηκώσει κεφάλι από την κρίση της πανδημίας- έχουν αρχίσει ορισμένες συζητήσεις για «έξοδο» από τα αυστηρά μέτρα περιορισμού. Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε πως καμιά χώρα δεν πρέπει να εγκαταλείψει πρόωρα τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωση του κορωνοϊού, ώστε να μην υπάρξει οπισθοχώρηση.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Ο ΠΟΥ κήρυξε πριν από ένα μήνα την πανδημία, προβαίνοντας σε συστάσεις προς όλες τις χώρες. Οπως και τότε, ούτε τώρα πρόκειται να προχωρήσει σε οριζόντια σύσταση για χώρες και περιοχές ως προς τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Κατά την πάγια τακτική του, ο Οργανισμός αναφέρει τους κινδύνους και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες από μια πρόωρη χαλάρωση των μέτρων.
Προσφέροντας, πάντως, μια ανάσα αισιοδοξίας, ο Οργανισμός τονίζει την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή από 70 χώρες και 20 διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα προς τον κοινό στόχο της ανακάλυψης θεραπειών και εμβολίου για τον κορωνοϊό. Ο ΠΟΥ δεσμεύεται ότι όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα για θεραπείες και εμβόλια, θα υπάρξει ισομερής κατανομή τους σε όλες τις χώρες χωρίς καμιά διάκριση.
Γρίπη και κορωνοϊός
Οποιος έχει νοσήσει με γρίπη μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό, όπως επίσης και όποιος έχει περάσει στο παρελθόν άλλον κορωνοϊό μπορεί να κολλήσει τον Sars-CoV-2. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αυτό που δεν είναι γνωστό ακόμα είναι πώς «αλληλοεπιδρούν», καθώς δεν έχουμε ακόμα επαρκή επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα για να το τεκμηριώσουμε. Οπως εξήγησε, «αυτό που βλέπεις καμιά φορά στην κοινότητα είναι να κυκλοφορεί ένας ιός και να καταστέλλει κατά κάποιο τρόπο την κυκλοφορία του άλλου ή να συναγωνίζεται ο ένας τον άλλον ανάλογα με το επίπεδο ανοσίας που υπάρχει στον πληθυσμό. Δεν το έχουμε δει γιατί σε εμάς τουλάχιστον κυκλοφόρησε προς το τέλος της περιόδου γρίπης. Και δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου όταν και εάν επανέλθει ο ιός, κυκλοφορεί μαζί ο κορωνοϊός με τη γρίπη».
Χθες ανακοινώθηκαν 77 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα 1.832. Ακόμη δύο άνθρωποι έχασαν χθες τη μάχη για τη ζωή και ο αριθμός των θανάτων ανερχόταν μέχρι και χθες σε 81. Το 88% των ανθρώπων που κατέληξαν είτε ήταν ηλικιωμένοι είτε είχαν υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Τσιόδρας, 501 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, ενώ 679 είναι σχετιζόμενα με άλλα γνωστά κρούσματα. Επιπλέον, 90 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη και εκ των οποίων οι 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 72% είτε έχουν υποκείμενο νόσημα είτε είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου