Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με την Εκκλησία αναζητά λύσεις ασφαλείας για την υποδοχή και τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε όλη τη χώρα, μελετώντας ένα επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. Την ίδια στιγμή, κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από τον ιερέα και το βοηθητικό προσωπικό (όπως ο ιεροψάλτης) που δεν θα υπερβαίνει τα τέσσερα άτομα, θα τελεστούν τελικά σε όλους τους ναούς οι Ιερές Ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία μεταφοράς και υποδοχής του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, μια που πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης και της Εκκλησίας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας από τον φονικό ιό. Αυτό έγινε γνωστό χθες μετά τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, με τον έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτη Δαμιανό.
«Μπορεί φέτος η διαδικασία να είναι πιο λιτή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Αγιο Φως δεν θα φωτίσει τις καρδιές όλων των Ελλήνων», σχολίασε, μεταξύ άλλων στο facebook ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης.
Αν και για την ώρα δεν έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεταφορά του Αγίου Φωτός θα γίνει με στρατιωτικό αεροσκάφος και όχι με πολιτικό, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Μέσα σε αυτό, θα μεταβαίνουν ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου και ο εκπρόσωπος της ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ η τελετή υποδοχής θα είναι λιτή χωρίς κόσμο. Το Αγιο Φως θα μεταφερθεί ανά την Ελλάδα μέσω των πτήσεων της Aegean που ήταν προγραμματισμένες ούτως ή άλλως να πετάξουν και δεν θα υπάρξουν έκτακτες πτήσεις.
«Είναι μια πραγματικά σύνθετη άσκηση η οποία έχει να κάνει με το Αγιο Φως. Τόσο με το σκέλος μεταφοράς και τις συνεννοήσεις που πρέπει να κάνουμε με τις υπηρεσίες στο Ισραήλ όσο και με το θέμα της διασποράς του ανά την επικράτεια την ημέρα της Αναστάσεως. Επομένως έχουμε ένα σοβαρό επιχειρησιακό πλάνο μπροστά μας και εκεί εστιάζουμε», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Στο μεταξύ, τα νέα περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων που περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Παιδείας και Υγείας προβλέπονται για το διάστημα από τις 12 έως και τις 20 Απριλίου.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, απαγορεύονται παρουσία κοινού όλες οι ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.
Ωστόσο, η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση της Ιεράς Συνόδου για την πραγματοποίηση των λατρευτικών συνάξεων χωρίς την παρουσία πιστών. Ετσι, λοιπόν, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης), των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Πάντως, απαγορεύεται ακόμη και κεκλεισμένων των θυρών η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κ.λπ.
Παράλληλα, απαγορεύεται η επίσκεψη των προσκυνητών (ατομικά ή ομαδικά) στα μοναστήρια. Επιτρέπεται, όμως, η τέλεση λειτουργιών σε αυτά κεκλεισμένων των θυρών.
Τέλος, έως και τις 20 Απριλίου επιτρέπεται και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου