Στο μεταξύ, η τελική μορφή του πρωτοκόλλου προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής αποφασίστηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για φάρμακα που θα λαμβάνονται από τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία καθημερινά και για όσο χρόνο ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα (8-12 εβδομάδες) σε δοσολογίες χαμηλότερες αυτών του θεραπευτικού πρωτοκόλλου για νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς, όπως όλα τα φάρμακα, συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες.
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ μετά το χειρουργείο - Τα τελευταία νέα
Ο κ. Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα των τεστ, αναφέροντας ότι η στρατηγική μαζικού εργαστηριακού ελέγχου είναι απαραίτητη και θα υλοποιηθεί στη φάση στην οποία αίρονται τα μέτρα. «Και αυτό συζητούν οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή. Και φυσικά η επάρκεια τεστ για αυτή την περίοδο είναι σημαντική και κάθε χώρα ετοιμάζεται για αυτή την επόμενη περίοδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρόκειται και για τεστ αντισωμάτων για τα οποία όμως εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία τους.
Ψυχολογική υποστήριξη
Σε πλήρη λειτουργία είναι από το Σάββατο η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «10306» που οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Οι πολίτες, όταν νιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:
- Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.
- Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
- Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.
- Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
- Παροχή κοινωνικής στήριξης: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.