Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, περισσότεροι από τους μισούς από τους 38 συνολικά -μέχρι χθες- που έχασαν τη ζωή τους έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η μέση ηλικία όσων χρειάζονται διασωλήνωση είναι τα 66 έτη. Ενίσχυση των δεδομένων που έχει η ελληνική επιστημονική κοινότητα αναμένεται από τον κατ’ οίκον έλεγχο στην κοινότητα – διαδικασία που βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης-, αλλά και από κατά τόπους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιούνται ήδη από ΕΟΔΥ σε περιοχές όπου κρίνεται απαραίτητο.
Οπως ανέφερε κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση χθες ο κ. Τσιόδρας, το 5% των ασθενών στη χώρα μας χρειάζεται νοσηλεία σε Εντατική. Από όσους διασωληνώνονται στην Ελλάδα, το 47% έχουν συνοδά νοσήματα. Με τα μέχρι τώρα παγκόσμια δεδομένα, ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κανείς ανησυχητικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, είναι πέντε ημέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία, όταν αυτή είναι απαραίτητη, είναι επτά ημέρες. Για το τραγικό γεγονός του θανάτου, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, είναι περίπου 14 με 20 ημέρες, με εξαίρεση τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Μέχρι και χθες στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 1.156 κρούσματα και 38 θάνατοι, με το 92% όσων κατέληξαν να είχαν υποκείμενα νοσήματα ή να ήταν ηλικιωμένοι.
Υπό αυτά τα δεδομένα, εξακολουθεί η χώρα μας να βρίσκεται σε ελεγχόμενη «τροχιά», κάτι που θα ανατραπεί πλήρως, όπως έχει δηλώσει πολλάκις ο κ. Τσιόδρας, εάν αρθούν τα μέτρα.
Για το λόγο αυτόν, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε παράταση μέχρι τις 11 Απριλίου της αναστολής λειτουργίας όσων καταστημάτων είναι και μέχρι σήμερα κλειστά, όπως επίσης και των χώρων λατρείας. Παράλληλα, παραμένει η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά Κοζάνης.
500 κινητές μονάδες
Ερωτηθείς από τον «Ε.Τ.» για τις 500 κινητές μονάδες που έχει ανακοινωθεί ότι θα διενεργούν κατ’ οίκον δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορωνοϊό, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε και είναι σε διαδικασία υλοποίησης. Πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει να υλοποιείται». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο ΕΟΔΥ ήδη με κλιμάκιά του επισκέπτεται διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να προβαίνει σε έλεγχο του πληθυσμού και να λαμβάνει δείγματα και να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι».
Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από την Unesco Πειραιώς και Νήσων για ασθενή με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος διέμενε στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στον Πειραιά στον οποίο φιλοξενούνται 130 άτομα.
Ο ασθενής απομονώθηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αττικής σε καλή κλινική κατάσταση, ενώ κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν στη δομή και πραγματοποίησαν δειγματοληψία από όλους τους ωφελούμενους αστέγους, καθώς και από το προσωπικό. Δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση των στενών επαφών, αλλά κυρίως των ατόμων υψηλού κινδύνου, καθώς και για τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής.
Η μεφλοκίνη
Ακόμη ένα παλαιό φάρμακο, που χρησιμοποιείται στη χημειοπροφύλαξη για την ελονοσία, η μεφλοκίνη, βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της επιστημονικής κοινότητας για την αναχαίτιση του κορωνοϊού.
Το συγκεκριμένο φάρμακο, όπως και η χλωροκίνη, η οποία ήδη χορηγείται σε ασθενείς με Covid-19, έχει πιθανές παρενέργειες (καρδιολογικές, νευροψυχιατρικές) και τοξικότητα.
Για τη μεφλοκίνη ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, αναφέροντας ότι θα δοκιμαστεί και το φάρμακο αυτό, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει «πανάκεια» και «θαυματουργό» φάρμακο για τον Sars-Cov-2.
Μυτιλήνη: Συνελήφθη γνωστός οδηγός αγώνων - Τραυμάτισε λιμενικό που προσπάθησε να τον ελέγξει
Τις 4.200 έφτασαν οι προσλήψεις που έχει εγκρίνει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ). Παράλληλα, οι ΜΕΘ που έχει πλέον στη διάθεσή του το ΕΣΥ ανέρχονται σε 870, σε σχέση με 545 που ήταν προ διμήνου.
«Στις 15 Απριλίου θα έχουμε μια εικόνα σχετικά με το αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό, από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τα μέτρα καραντίνας, θα αποδώσουν», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας.
«Ποιοι εκδρομείς;»
«Υπάρχει ζήτημα εκδρομέων; Η χώρα είναι σε πλαίσιο περιορισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις για επιπλέον ελέγχους στα διόδια τις ημέρες του Πάσχα. Με αυτό τον τρόπο άφησε να εννοηθεί με σαφήνεια ότι η καραντίνα δεν θα έχει «σπάσει» μέχρι το Πάσχα, συνεπώς δεν θα επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους οι πολίτες, πόσω μάλλον να πάνε στα εξοχικά τους.
Στο πλαίσιο αυτό σχολίασε εικόνες εξόδου την περασμένη Παρασκευή, αναφέροντας ότι οι πολίτες ξεπέρασαν «κάθε πλαίσιο εφευρετικότητας». Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Το μείζον ζήτημα ήταν ότι είχαν διαλυθεί τα υδραυλικά σε όλα τα σπίτια εκτός Αθηνών και όλοι έπρεπε να μεταβούν για να τα φτιάξουν».
ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
95 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο (χθες)
1.156 συνολικά είναι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας
38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα
71 έτη είναι η μέση ηλικία όσων έχουν καταλήξει, μέχρι χθες
29 άνδρες και 9 γυναίκες είναι τα θύματα του κορωνοϊού
92% όσων έχασαν τη ζωή τους είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι
58% από όσους κατέληξαν είχαν καρδιαγγειακό νόσημα
5% των ανθρώπων που έχουν νοσήσει χρειάζονται εντατική θεραπεία
66 έτη είναι η μέση ηλικία όσων έχουν διασωληνωθεί
47% θνητότητα έχει η σοβαρή πνευμονία από τον ιό σε νοσηλευόμενους με ΜΕΘ (σύμφωνα με πρόσφατη ξένη μελέτη)
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου