Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο εργαστήριο Επιδημιολογίας, Υγιεινής και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ όπου είναι επιστημονικά υπεύθυνος, Γκίκας Μαγιορκίνης, διεξάγει τη σχετική έρευνα και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τον Sars-CoV-2 και το μέλλον με αυτόν.
«Σκοπός μας είναι να βρούμε πόσοι νόσησαν στην Ελλάδα, αλλά και εάν όποιος το πέρασε μπορεί να το ξαναπεράσει και σε πόσο καιρό. Στη γρίπη, για παράδειγμα, κάθε χρόνο κάνουμε εμβόλιο. Εχει τρομερή ικανότητα να εξελίσσεται, άρα κάποιος μπορεί να ξανανοσήσει και την επόμενη χρονιά», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Μαγιορκίνης.
Ερευνα
Η δουλειά που κάνουν οι επιδημιολόγοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου. «Εκείνοι μελετούν τα αντισώματα σε ασθενείς που περνούν τη λοίμωξη Covid-19 και αυτό που κάνουμε εμείς, έχοντας τα δικά τους ιατρικά δεδομένα, είναι η μελέτη της μοριακής εξέλιξης του κορονοϊού όσον αφορά στην ανοσιακή απόκριση, εάν δηλαδή θα έχουμε και του χρόνου τον ιό και εάν όσοι νόσησαν θα ξανανοσήσουν», εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει ότι όλη αυτή η έρευνα, εκτός από τα συμπεράσματα που θα φέρει σε σχέση με το πόσοι νόσησαν, θα έχει εφαρμογή και στον θεραπευτικό τομέα, με θεραπεία μέσω του πλάσματος όσων νόσησαν με τον Sars-Cov-2. Πρόκειται για χορήγηση αντισωμάτων από ανθρώπους που έχουν νοσήσει σε ασθενείς που νοσούν με σκοπό τη θεραπεία τους.
Εξηγώντας εάν ο κορονοϊός προσφέρει ανοσία, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει: «Ακόμη δεν το ξέρουμε με βεβαιότητα. Οι γνωστοί μας μέχρι σήμερα κορονοϊοί δεν δείχνουν να εξελίσσονται πολύ γρήγορα. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος παραμένει άγνωστος. Αυτό που γίνεται στον ιό είναι μια δυναμική εξέλιξη. Τα αντισώματα στοχεύουν σε ένα σημείο του ιού και ο ιός αλλάζει σε αυτό το σημείο, ώστε να αποφύγει τα αντισώματα. Τα αντισώματα ξανά τροποποιούνται. Εάν μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα, τα αντισώματα σκοτώνουν τις αλλαγές του ιού με μειονέκτημα, όπως λέγεται, και επιβιώνουν όσες αλλαγές έχουν πλεονέκτημα. Η γρίπη είναι πάρα πολύ καλή σε αυτές τις αλλαγές, γι’ αυτό και κάθε χρόνο χρειάζεται εμβόλιο. Για την ηπατίτιδα, παραδείγματος χάριν, εμβολιαστήκαμε μία φορά. Για τον κορονοϊό το ψάχνουμε».
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο καθηγητή, η ανάπτυξη των μεθόδων μέτρησης των αντισωμάτων που έχει αναπτύξει ο οργανισμός μας ειδικά για τον κορονοϊό Sars-CoV-2 εμφανίζει ιδιαίτερες δυσκολίες σε σχέση με τους συγγενείς του Sars-CoV και MERS, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρχουν αντίστοιχες δυσκολίες στην ανάπτυξη εμβολίου.
Ο άγνωστος ιός
Τα στοιχεία που έχουν να κολλήσουν στο παζλ για να ανακαλύψουν τον νέο κορονοϊό οι επιστήμονες είναι πολλά. «Ιός τέτοιας κατηγορίας δεν έχει ξανακάνει ποτέ τέτοια επιδημία. Τα πανδημικά κύματα στη γρίπη, π.χ., ήταν αρκετά. Εχει αφήσει ανοσία στον πληθυσμό. Επομένως, σε κάθε κύμα έρχεται όλο και μικρότερη θνησιμότητα. Το 2009 ήταν μεν νέος ο Η1Ν1, δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή δηλαδή, αλλά το 1918 η πανδημία πάλι Η1Ν1 ήταν», επισημαίνει ο κ. Μαγιορκίνης.
Εκείνο που είναι σίγουρα γνωστό για τον κορονοϊό, από την πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα, είναι ότι μεταδίδεται πολύ γρήγορα και μολύνει πολύ πιο γρήγορα τα σημεία εισόδου, δηλαδή μύτη και μάτια. «Μολύνει ίσως και τρεις και τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τη γρίπη. Η γρίπη δεν σκοτώνει τόσο γρήγορα, αλλά πιο σταδιακά. Στην περίπτωση του κορονοϊού είναι πολύ γρήγορη η “δράση” του, με αποτέλεσμα να “μπουκώνουν” τα συστήματα Υγείας», προσθέτει ο καθηγητής.
Στα άγνωστα στοιχεία της συμπεριφοράς του ιού έχει αναφερθεί εκτενώς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Κατ’ αρχάς, όπως έχει πει, υπό εξέταση παραμένει ποιος είναι ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση. Επίσης, γιατί οι περισσότεροι νοσούντες αλλά και όσοι καταλήγουν είναι άνδρες. Η χώρα μας ακολουθεί αυτήν την παγκόσμια στατιστική. Με τα στοιχεία μέχρι την Παρασκευή, από τους 28 θανάτους οι 23 αφορούσαν σε άνδρες και οι 5 σε γυναίκες. Αγνωστες παραμένουν, επίσης, οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει ο Sars-Cov-2. Εχει δείξει μέχρι σήμερα ότι επιβαρύνει την καρδιά, ενώ η επιπλοκή της θρόμβωσης των αγγείων του πνεύμονα έγινε γνωστή στη χώρα μας αυτήν την εβδομάδα με την περίπτωση του 42χρονου Γερμανού καθηγητή από την Κρήτη, του μοναδικού θύματος μέχρι τώρα στην Ελλάδα που δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και δεν ήταν ηλικιωμένος. Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρεται ως ευαισθησία σε αυτήν τη θρόμβωση η αυξημένη φεριτίνη στο αίμα, κάτι που διαπιστώθηκε και στην περίπτωση του 42χρονου.