Εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, τα παιδιά του ντελίβερι, περιπτερούχοι, μεταφορείς που διασφαλίζουν την επάρκεια των αγαθών, φουρνάρηδες, ζαχαροπλάστες, εργάτες, οδηγοί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι όλοι τους κρίκοι μιας εφοδιαστικής αλυσίδας που, αν ένας λείψει, θα σπάσει. Ο Κώστας, η Βασιλική, ο Παναγιώτης, o άλλος Κώστας, ο Νίκος, ο Θανάσης και ο Σήφης είναι οι ήρωες της διπλανής μας πόρτας.
ΚΩΣΤΑΣ
«Κάθε παράδοση είναι πιο σημαντική από πριν»
«Αλήθεια, νιώθω ότι πλέον η παράδοση κάθε παραγγελίας είναι πιο σημαντική από πριν. Συνεργαζόμαστε με μίνι μάρκετ και πηγαίνω σε ηλικιωμένους ανθρώπους τα ψώνια τους, φάρμακα που τους στέλνουν τα παιδιά τους. Κάθε δέμα νιώθω ότι έχει κάτι αναγκαίο, ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα σπίτια τους ασφαλείς», περιγράφει ο Κώστας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, που είδε τη δουλειά του να αλλάζει μέσα σε λίγες ημέρες. «Εκανα χρόνια ντελίβερι σε καφέ και σουβλατζίδικα και τώρα πήγα σε εταιρία. Πλέον δεν σταματάμε να δουλεύουμε ούτε λεπτό, άλλαξαν οι ανάγκες. Πριν από την τρέλα του κορονοϊού συνήθως παρέδιδα ιντερνετικές αγορές και η εταιρία μου συνεργαζόταν με e-shop και άλλα μεγάλα καταστήματα». Αν και παίρνει μέτρα ασφαλείας, νιώθει πως δεν αρκούν. «Φοράω γάντια, μάσκα, κανείς δεν αγγίζει τις σακούλες. Περιμένουν να τις αφήσω κάτω στο πάτωμα ή να τις βάλω στο πόμολο της πόρτας».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
«Σπάνια θα δω πελάτη χωρίς μέτρα προστασίας»
Με το μεγάλο μπουκάλι αντισηπτικού να βρίσκεται μόνιμα πάνω στον πάγκο, η 24χρονη Βασιλική εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πελάτες στο ψιλικατζίδικο στο οποίο εργάζεται. Είναι μία «ηρωίδα», που συνεχίζει να δουλεύει, ερχόμενη σε επαφή με πολύ κόσμο.
Το κατάστημα βρίσκεται στην κεντρική οδό Σμύρνης στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. «Δεν έχουμε κλείσει ούτε μία μέρα από τότε που προέκυψε το πρόβλημα με τον κορονοϊό. Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Φοράω συνέχεια γάντια, τα οποία απολυμαίνω τακτικά, μάσκα στο πρόσωπο και έχουμε τοποθετήσει μπάρα μπροστά από τον πάγκο, ώστε οι πελάτες να τηρούν την απόσταση ασφάλειας. Επίσης, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε έναν πελάτη κάθε φορά, γεγονός βέβαια το οποίο γίνεται σεβαστό τις τελευταίες δέκα μέρες», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Η 24χρονη παραδέχεται ότι είναι έντονα προβληματισμένη επειδή καθημερινά έρχεται σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες. «Ομως, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αυτή είναι η δουλειά μου. Φροντίζω μόλις τελειώσω να γυρίσω σπίτι και να μείνω μέσα. Δεν έρχομαι σε επαφή με άλλον άνθρωπο», πρόσθεσε. Τόνισε ότι η πλειονότητα των πελατών του ψιλικατζίδικου έρχεται στο κατάστημα με γάντια και μάσκες, γεγονός που αποδεικνύει τη γενικότερη αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία. «Σπάνια θα δω πελάτη χωρίς μέτρα προστασίας. Αν και η κίνηση έχει μειωθεί αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν προϊόντα, όπως σταυρόλεξα, τσιγάρα και… πατατάκια, που καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων», κατέληξε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
«Τα φορτία μας είναι κυρίως… οινόπνευμα»
Εδώ και μερικές ημέρες ένα διαφορετικό μήνυμα προβάλλεται στους φωτεινούς πίνακες των αυτοκινητόδρομων: «Μεταφορείς, ευχαριστούμε που φροντίζετε για την επάρκεια αγαθών». Ενας από τους χιλιάδες αποδέκτες αυτού του μηνύματος είναι και ο Παναγιώτης Αγοριανίτης. Οδηγός φορτηγού και ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρίας, το τελευταίο διάστημα «καταπίνει» μαζί με τους συναδέλφους του τα χιλιόμετρα σαν να ήταν νερό… Αποστολή τους να φθάσουν έγκαιρα τα αγαθά στον προορισμό τους, δηλαδή σ’ εμάς.
«Πριν από τον κορονοϊό μεταφέραμε κυρίως μεταλλικές κατασκευές και διάφορα εμπορεύματα για σούπερ μάρκετ. Τώρα η συντριπτική πλειονότητα του φορτίου μας είναι οινόπνευμα. Δεν προλαβαίνουμε να φορτώνουμε και να ξεφορτώνουμε. Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι ποσότητες που διακινούνται. Βλέπεις εργοστάσια που έφτιαχναν τζελ και καλλυντικά, τώρα δουλεύουν το οινόπνευμα», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Για τον 52χρονο επαγγελματία οδηγό δεν υπάρχει η επιλογή να μείνει σπίτι του, παρά μόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Οπως εξηγεί, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει αλλάξει. Τα εξωτερικά δρομολόγια σταμάτησαν, αφού τα αυξημένα μέτρα λόγω κορονοϊού και οι νέες συνθήκες δημιουργούν ουρές ακόμα και 20 χιλιομέτρων.
Οσο για τα μέτρα ασφαλείας, εξηγεί πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για την προστασία μας. Συμβουλεύω διαρκώς και τους οδηγούς μου το ίδιο. Ολοι έχουμε ένα μπουκάλι οινόπνευμα δίπλα στο τιμόνι και συνεχίζουμε».
Ο Παναγιώτης Αγοριανίτης είναι 30 χρόνια στη δουλειά και τέτοια κρίση δεν έχει ξαναζήσει: «Ποτέ! Το 2015 δεν ήταν τίποτα μπροστά του. Τα πάντα κυλούν στην αβεβαιότητα και η δουλειά έχει πέσει, κυρίως με το εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό η οικοδομή “πάγωσε”. Ο προβληματισμός μας για την επόμενη ημέρα είναι μεγάλος. Τα άκουσα τα μέτρα αλλά να δούμε αν θα φτάσουν. Δηλαδή, όταν περάσει το “πάγωμα”, θα πρέπει να πληρώσουμε διπλές και τριπλές δόσεις; Δεν ξέρω. Ας είμαστε όμως καλά και βλέπουμε».
ΚΩΣΤΑΣ
«Καθαρίζονται και οι τσάντες μεταφοράς»
Μπορεί ο κορονοϊός να έχει θέσει σε καραντίνα όλη τη χώρα αλλά η αγάπη των Ελλήνων για τον καφέ δεν κόβεται ούτε με την πανδημία. Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Κώστας Μαρινάκης, που εργάζεται ως delivery στα «Coffee Island» Χαϊδαρίου, «ειδικά την τελευταία εβδομάδα που έχουν παρθεί ακόμα πιο σκληρά μέτρα, οι μετακινήσεις των πολιτών έχουν μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα κατοίκων συνεχίζει να πίνει καθημερινά καφέ παραγγέλνοντάς τον είτε στον χώρο εργασίας είτε στο σπίτι».
Από τις πρώτες μέρες που υπήρξαν κρούσματα στην Ελλάδα, η επιχείρηση πήρε μέτρα ώστε να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού. Ολοι οι εργαζόμενοι που παρασκευάζουν και μεταφέρουν τα ροφήματα χρησιμοποιούν μάσκες και γάντια, ενώ έχουν προμηθευτεί και αντισηπτικά. Στο τέλος της βάρδιας, όπως τονίζει, καθαρίζονται, μεταξύ άλλων, και οι τσάντες μεταφοράς.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι πως ακόμα και να έχουν ήπια συμπτώματα πρέπει να μείνουν σπίτι, γιατί μια βόλτα για να πάρουν καφέ ή να ψωνίσουν στο σούπερ μάρκετ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους υπαλλήλους που έχουν οικογένειες και παιδιά. Γι’ αυτό το “Μένουμε σπίτι” πρέπει να τηρηθεί από όλους».
ΝΙΚΟΣ
«Οχι στις άσκοπες μετακινήσεις»
Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες των οποίων οι μετακινήσεις είναι απαραίτητες. Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο οδηγός του ΟΑΣΑ Νίκος Τάσιος, «κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες να παραμείνουν στο σπίτι και να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις. Είναι σημαντικό, σε αυτήν τη φάσην να κυκλοφορούν όσοι επιβάλλεται, για παράδειγμα εκείνοι που πάνε στην εργασία τους».
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τάσιος, «εμείς οι οδηγοί βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, καθώς επιτελούμε κοινωνικό έργο και η δουλειά μας είναι πολύ δύσκολη, τόσο λόγω των κυλιόμενων ωραρίων όσο και με τη συχνή έκθεσή μας». Οπως τόνισε, οι επιβάτες, αν βλέπουν ότι τα οχήματα είναι γεμάτα από κόσμο, καλό είναι παίρνουν το επόμενο λεωφορείο προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Πάντως, πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο κόσμος δεν είχε αλλάξει ιδιαίτερα τη ρουτίνα του, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποιούσαν τα ΜΜΜ, ώστε να κάνουν την καθιερωμένη βόλτα τους. Τις τελευταίες ημέρες, όπως φαίνεται πλέον, τα λεωφορεία εξυπηρετούν κυρίως επιβάτες που θέλουν να μεταβούν στη δουλειά τους, αλλά και μερικούς πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν οδηγούν Ι.Χ., που πηγαίνουν σε γιατρούς, φαρμακεία ή σούπερ μάρκετ.
ΘΑΝΑΣΗΣ
«Δουλεύεις με περισσότερη υπευθυνότητα!»
Τις δυσκολίες που βιώνει στην καθημερινότητά του, καθώς εργάζεται την ώρα που η πλειονότητα των πολιτών μένει στο σπίτι, περιέγραψε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Θανάσης Παπαζαχαρίας, που δουλεύει ως ζαχαροπλάστης.
«Αυτό που ζούμε είναι κάτι πρωτόγνωρο και παράλληλα επικίνδυνο για όλους μας. Πρέπει να σκέφτεσαι την κάθε σου κίνηση πιο πολύ απ’ ό,τι πριν. Και όχι μόνο για τους πελάτες που αγοράζουν από εσένα αυτά που τους φτιάχνεις, αλλά και για τους συναδέλφους σου που δουλεύουν γύρω σου. Δουλεύεις με περισσότερη υπευθυνότητα!», μας είπε χαρακτηριστικά ο νεαρός ζαχαροπλάστης, ο οποίος εργάζεται καθημερινά, καθώς δεν μπορεί να δουλέψει από το σπίτι.
«Σε κυριεύει λίγο ο φόβος του ιού, γιατί πρέπει να προσέχεις να πλένεις τα χέρια σου πιο τακτικά, να έχεις πάντα αντισηπτικό, να αλλάζεις γάντια κάθε λίγο και λιγάκι, να απολυμαίνεις τον χώρο σου επανειλημμένα! Είναι λίγο τρομακτικό όταν σκέφτεσαι ότι από εσένα τρώνε πολλοί άνθρωποι. Εύχομαι να τελειώσει όλο αυτό σύντομα και να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας», καταλήγει.
ΣΗΦΗΣ
«Ψωνίστε μία φορά την εβδομάδα»
Τα αυστηρά μέτρα που έφερε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα φαίνεται πως αποδίδουν, δεδομένου ότι οι επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ έχουν σε γενικές γραμμές περιοριστεί. Ωστόσο, όπως τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο εργαζόμενος Σήφης Οικονόμου, υπάρχουν ακόμα πολίτες οι οποίοι έρχονται στα κατά τόπους καταστήματα για να προμηθευτούν μόνο ένα πράγμα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, αυτό δεν αποτελεί «τάση» αλλά για μερικούς «διέξοδο», αφού επιλέγουν να κάνουν καθημερινά τη βόλτα τους και να αγοράζουν λίγα πράγματα κάθε φορά. Ερωτηθείς για το αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, αποκρίθηκε πως οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί πλήρως, αλλά υπάρχουν και μερικοί οι οποίοι δεν το κάνουν, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους να τους ζητούν να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Πάντως, όπως τόνισε, σε πολλά σούπερ μάρκετ υπάρχουν στην είσοδο αντισηπτικά για το κοινό.
«Καλό θα είναι οι πολίτες να κάνουν υπομονή, να μη διακινδυνεύουν την υγεία τους και τη διασπορά του ιού, ώστε όλο αυτό το πράγμα να τελειώσει γρήγορα. Αν κάποιος θεωρεί ότι δεν αισθάνεται καλά, πρέπει να μένει σπίτι. Πιο πρακτικό για όλους είναι τα ψώνια να γίνονται, για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα και όχι κάθε μέρα και από λίγα, αφού με αυτήν την πρακτική ο κόσμος θα βγαίνει λιγότερο από το σπίτι και έτσι θα μειωθεί το ενδεχόμενο έκθεσης στον κορονοϊό», τονίζει χαρακτηριστικά ο Σήφης Οικονόμου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής