Αυτό έχει αναπόφευκτες συνέπειες σε όλες τις εκκρεμείς δίκες, των οποίων εύλογα η εκδίκαση θα καθυστερήσει. Η οδηγία που έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης προς τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων είναι να συνεχίζεται κανονικά η έκδοση αποφάσεων, ούτως ώστε να μη «φρακάρει» το δικαστικό σύστημα όταν αρθούν τα μέτρα, ωστόσο αναπόφευκτα, όταν ανοίξουν ξανά τα δικαστήρια, ο όγκος της δικαστικής ύλης θα έχει αυξηθεί, με όσες υποθέσεις πάνε πιο πίσω.
Ηδη η ισχύουσα ΚΥΑ, που αναμένεται να παραταθεί για το επόμενο διάστημα, θεσπίζει μία σειρά από εξαιρέσεις στην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα αυτόφωρα, κάτι που είναι ευνόητο, αφού, εκτός της ανάγκης προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα, πρέπει να υπάρχει δικαστήριο για να επιλαμβάνεται κάθε φορά που υπάρχει παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.
Παράλληλα, προβλέπεται πως για όσες ποινικές δίκες έχουν ξεκινήσει πριν από την αναστολή, το δικαστήριο είναι αυτό που αποφασίζει αν η δίκη μπορεί να συνεχιστεί ή όχι, ενώ στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται και όσες δίκες αφορούν κατηγορούμενο ο οποίος έχει προφυλακιστεί, εφόσον στο διάστημα της αναστολής συμπληρώνεται το 18μηνο, που είναι το ανώτατο όριο που προβλέπει το Σύνταγμα για την προφυλάκιση.
Πάντως, ήδη δικαστές και δικηγόροι έχουν ζητήσει να επεκταθεί η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, θεωρώντας πως οι εξαιρέσεις είναι πάρα πολλές και αναγκάζουν μεγάλο αριθμό ατόμων να συγκεντρώνονται σε μικρό χώρο, όπως είναι οι αίθουσες της πρώην Σχολής Ευελπίδων και οι περισσότερες αίθουσες του Εφετείου Αθηνών. Σε ό,τι αφορά, δε, τα δικαστήρια της περιφέρειας, υπάρχουν περιπτώσεις που η δίκη διεξάγεται σε πόλη διαφορετική από τον τόπο διαμονής των παραγόντων της δίκης (π.χ. στις Κυκλάδες υπάρχει μόνο ένα Εφετείο, αυτό στη Σύρο, οπότε θα πρέπει να γίνει… ταξίδι με πλοίο).
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μία σειρά από εκκρεμείς δίκες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επηρεάζονται από το κλείσιμο των δικαστηρίων.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Η μεγαλύτερη δίκη της δεκαετίας ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015, οπότε σύντομα θα συμπληρώσει πέντε χρόνια από την ημερομηνία έναρξης. Οι καθυστερήσεις ήταν σε έναν βαθμό εύλογες λόγω του τιτάνιου όγκου της δικογραφίας, ωστόσο η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων δεν αφήνει στους παράγοντες της δίκης άλλη επιλογή. H διαδικασία βρίσκεται στην τελική της ευθεία και συγκεκριμένα στις αγορεύσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων και κατόπιν αναμένεται η έκδοση απόφασης, πιθανότατα λίγους μήνες αφού ανοίξουν ξανά τα δικαστήρια. Αλλωστε, στην εν λόγω υπόθεση όσοι είχαν κριθεί προφυλακιστέοι έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι (ακόμη και ο Γ. Ρουπακιάς), αφού το 18μηνο έχει γι’ αυτούς περάσει… προ πολλού.
ΜΑΝΔΡΑ
Η δίκη για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας είχε μόλις ξεκινήσει, όταν αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι φορείς των δήμων, της περιφέρειας και των αρμόδιων υπηρεσιών αφορούν τον Νοέμβριο του 2017, οπότε θεωρητικά δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος βιασύνης για την παραγραφή, αφού αυτή θα έρθει το 2025. Στη δίκη αυτή, άλλωστε, είχε δημιουργηθεί ζήτημα για την ακαταλληλότητα της αίθουσας, πριν καν εμφανιστεί στην Ελλάδα ο κορονοϊός, αφού σε αυτή δεν χωρούσαν καν οι δικηγόροι, πόσω μάλλον το ακροατήριο.
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ
Λήγει στις 2 Ιουνίου το 18μηνο για τον ελληνικής καταγωγής κατηγορούμενο
Η δίκη για τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο είναι η πιο γνωστή υπόθεση στο πανελλήνιο που «κινδυνεύει» λόγω του κορονοϊού, αφού το 18μηνο για τον ελληνικής καταγωγής κατηγορούμενο λήγει στις 2 Ιουνίου (σε αντίθεση με τον συγκατηγορούμενό του, που εκτίει διπλή προφυλάκιση, αφού κατηγορείται και για δεύτερο βιασμό), οπότε, εάν δεν υπάρχει έως τότε απόφαση, θα αποφυλακιστεί. Η δίκη αυτή εμπίπτει σαφώς στις εξαιρέσεις της ΚΥΑ και μπορεί να διεξαχθεί, ωστόσο οι συνθήκες στην αίθουσα του ΜΟΔ είναι απαγορευτικές. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη εξεταστεί το ενδεχόμενο η δίκη να «μετακομίσει» στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών (εκεί, δηλαδή, όπου διεξάγονται η δίκη της Χρυσής Αυγής και άλλες δίκες με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και δικηγόρων).
Πάντως, ακόμη και αν λήξει το 18μηνο προσωρινής κράτησης ενός κατηγορουμένου, οι δικαστικές Αρχές μπορούν να επιβάλουν περιοριστικούς όρους, ακόμη και τον κατ’ οίκον περιορισμό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατηγορουμένων που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι και μπορεί η δίκη τους να επηρεαστεί από την αναστολή, όπως ο 43χρονος από το Μοσχάτο που κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκου κάτω των 14 ετών, μετά την αυτοκτονία μίας κοπέλας που φέρεται να έπεσε θύμα του (ο συγκεκριμένος προφυλακίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, ωστόσο η δίκη του αποσύρθηκε από τα πινάκια του ΜΟΔ μέχρι νεωτέρας).
Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που είναι ακόμη στην ανάκριση και βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την έναρξη της δίκης. Εύλογα και αυτές οι υποθέσεις θα καθυστερήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε λίγες ημέρες θα λήξει το 18μηνο για τον πρώην υπουργό Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, και έτσι θα βρεθεί εκτός φυλακής (δεν υπήρχε περίπτωση να τελειώσει εγκαίρως η δίκη του, ανεξαρτήτως των σημερινών συνθηκών). Πιο πίσω θα πάει η έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και η υπόθεση Novartis, τόσο στην έρευνα περί δωροδοκιών που διεξάγει η Εισαγγελία Διαφθοράς όσο και σε αυτήν περί σκευωρίας που διεξάγει ο Αρειος Πάγος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής