Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 69 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ στους 32 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο, με μέση ηλικία τα 73 έτη.
Από τα κρούσματα, 12 ήταν γυναίκες, ενώ 5 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο.
Από τους νεκρούς, οι 7 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 27 άνδρες, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει περισσότερα από 14.363 τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ για τους ασθενείς το μέσο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο είναι οι 10 ημέρες, τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα. Ο μέσος χρόνος για ανησυχητικά συμπτώματα είναι περίπου 5 μέρες από τη μόλυνση.
«Η έξοδος από το νοσοκομείο μπορεί να γίνεται από τη 10η μέρα ωστόσο ο ιός μπορεί να ανευρεθεί στον οργανισμό μέχρι 17 μέρες στο αναπνευστικό και 25 μέρες στα κόπρανα. Φαίνεται ότι μετά τη 10η ημέρα ακόμα και αν κάποιος είναι θετικός στον ιό είναι πιο δύσκολο να τον μεταδώσει», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.
Οι θάνατοι συμβαίνουν συνήθως μετά από 14-20 μέρες, ενημέρωσε ο λοιμωξιολόγος και συνέχισε, αναφερόμενος στην ψυχολογική στήριξη αυτής της πρωτόγνωρης κατάσταση, λέγοντας πως η μειωμένη επαφή με άλλα άτομα διαταράσσει την καθημερινότητα και τονίζοντας ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να νιώθουν στιγματισμένοι. «Καλό είναι να περιοριστεί η μεγάλη έκθεση σε ειδήσεις διότι αυξάνει το άγχος και δοκιμάζεται ο ψυχισμός. Είναι μια νόσος που αφορά όλους, η κοινωνική απόσταση δεν μπορεί να σημαίνει μοναξιά. Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα ενώ πρέπει να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ακόμα πως έχει εγκριθεί νέα έκδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, που θα ανανεώνεται με βάση τα διεθνή δεδομένα. Στη συνέχεια, έκανε ειδική μνεία στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, στους τραυματιοφορείς, τις καθαρίστριες, το διοικητικό προσωπικό, για τη μάχη που δίνουν απέναντι στον κορωνοϊό.
Σχετικά με την Ιταλία, ο κ. Τσιόδρας είπε πως είναι σίγουρο ότι όταν αψηφήσουμε τον ιό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. «Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ, είναι απειλή. Αν για λίγο ηρεμήσεις και χαλαρώσεις, θα σου επιτεθεί με μανία», τόνισε και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα θα οδηγήσει σε επανάκαμψη του κύματος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων για να μην μας «εκδικηθεί» ο ιός.
Για την Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Σχετικά με την εκτίμηση για διασπορά στην κοινότητα, οι μαθηματικές εκτιμήσεις έχουν αβεβαιότητα. Πιστεύω ότι είμαστε στο καλό σενάριο και όχι στο κακό κατά το οποίο υπάρχει εκθετική αύξηση. Είναι δύσκολο να γίνει εκτίμηση για τη διασπορά στην κοινότητα. Θα γίνουν μελέτες αντισωμάτων αργότερα».