Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον «Ε.Τ.», οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα για τις βεβαιώσεις δεν αναμένεται να αυξηθούν δραματικά τις επόμενες μέρες, καθώς εφόσον οι πολίτες τις κατεβάζουν στους υπολογιστές τους και τις εκτυπώνουν, δεν υπάρχει λόγος να ξαναμπούν.
Σε ό,τι αφορά στα SMS στο 13033, από τα 1,3 εκατ. μηνύματα την πρώτη μέρα, έφτασαν τα 1,8 εκατ. τη δεύτερη μέρα, ωστόσο χθες λόγω και της αργίας της 25ης Μαρτίου εκτιμάται ότι η «κίνηση» ήταν μειωμένη. Μάλιστα, το ποσοστό επιτυχούς αποστολής των μηνυμάτων ανέρχεται στο 70%, καθώς υπάρχει και μια κατηγορία πολιτών που δεν στέλνουν το σωστό SMS με όλα τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει (κωδικός για το λόγο μετακίνησης, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση), ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που στέλνουν fake μηνύματα, για πλάκα.
Καθυστερήσεις
Σχετικά με τις καθυστερήσεις στις απαντήσεις, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οφείλονται τόσο στη φόρτωση των δικτύων όσο και στις συσκευές των χρηστών και προσθέτουν ότι «στόχος των SMS δεν είναι ο έλεγχος των πολιτών, αλλά ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων».
Διαβάστε επίσης: Aπαγόρευση κυκλοφορίας: 18 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις μετακινήσεις
Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνουν ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τα μέτρα, έχει προσαρμοστεί στη νέα καθημερινότητα και τονίζουν ότι ακόμα και οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, όπως οι ηλικιωμένοι, έχουν τη δυνατότητα να γράψουν μόνοι τους μια χειρόγραφη βεβαίωση.
Φάρμακα…
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες ημέρες -πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο- αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την άυλη συνταγογράφηση προκειμένου να μειωθούν οι μετακινήσεις προς τα ιατρεία.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα δώσει στους ασθενείς τη δυνατότητα να έχουν τη συνταγή του γιατρού τους και σε ψηφιακή μορφή. Σημειώνεται ότι η σύνταξη της συνταγής θα γίνεται ηλεκτρονικά, θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς και θα αποστέλλεται στο κινητό του ή στο e-mail του με μορφή barcode. Φυσικά, αν ο ασθενής το επιθυμεί, θα εξακολουθεί να τη λαμβάνει εκτυπωμένη χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.
Φροντίδα ζώων
Τέλος, νέες διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις έδωσε στη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εστιάζοντας στη φροντίδα των ζώων. Ετσι, σε περίπτωση που κάποιος πολίτης φροντίζει ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας του, θα πρέπει να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή σε κατοίκους του δήμου όπου βρίσκονται τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι το τάισμά τους μέχρι την άρση των περιορισμών. Για όσους φροντίζουν αδέσποτα στους δήμους τους, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι τις επόμενες ώρες θα αναρτηθεί ειδική βεβαίωση μετακίνησης, τύπου Α, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή θα πρέπει να αναφέρεται το σημείο που βρίσκονται τα ζώα και η διάρκεια της μετακίνησής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις τρεις ώρες. Ακόμα διευκρίνισε ότι ο κωδικός 1 στο έντυπο τύπου Β περιλαμβάνει και επισκέψεις σε κτηνίατρο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου