Η επιτήρηση του ιού στην κοινότητα, μέσω συγκεκριμένων δειγματοληπτικών ελέγχων σε άτομα με ελαφριά συμπτώματα, θα είναι ένα από αυτά στην προσπάθεια πληρέστερης καταγραφής της διασποράς. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, εξετάζεται η πιθανή χορήγηση ορού από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει. Πρόκειται για έγχυση του πλάσματος ατόμων που έχουν ιαθεί σε βαρέως πάσχοντες.
Οσο προχωρούν πάντως οι προσπάθειες για εξελίξεις σε θεραπείες ασθενών με Sars-CoV-2, τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας αυστηροποιούνται καθημερινά. Από την Κυριακή τα μεσάνυχτα κλείνουν όλα τα ξενοδοχεία μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ αυστηρότατος έλεγχος, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, θα πραγματοποιείται από σήμερα σε όσους επιστρέφουν στη χώρα μας από το εξωτερικό. Χθες καταγράφηκε ο 6ος θάνατος, ενός 70χρονου στην Καστοριά και ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ανέβηκε στα 464, με τα 72 εξ αυτών να έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Τα περισσότερα από αυτά τα «αχαρτογράφητα» είναι στην Αθήνα.
Ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε χθες ότι με βάση τα μέχρι χθες δεδομένα επιβεβαιώνεται ότι τα πραγματικά περιστατικά στη χώρα μας είναι 2.000 – 3.000, επικαλούμενος τα μαθηματικά μοντέλα ειδικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την κ. Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής.
Η στρατηγική της χώρας μας, όπως επανέλαβε ο λοιμωξιολόγος, είναι η ιεράρχηση του ελέγχου, με έμφαση στον εργαστηριακό έλεγχο των σοβαρών περιστατικών. Τόνισε μάλιστα ότι όλα τα σοβαρά και τα περιστατικά στις ΜΕΘ καταγράφονται, και το σύστημα αυτό από μόνο του να δίνει μια πολύ καλή εικόνα της επιδημίας.
Παρ’ όλα αυτά, ξεκινά και διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχου με εκατοντάδες κινητά κλιμάκια, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους σε δύο ομάδες: Η μία στον γενικό πληθυσμό, και συγκεκριμένα σε άτομα που έχουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, με δειγματοληπτικό έλεγχο. Η δεύτερη αφορά σε επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Το μήνυμα, πάντως, που εξακολουθεί να δίνεται με έμφαση από όλη την κυβέρνηση και τον ειδικό λοιμωξιολογίας είναι η παραμονή στο σπίτι. Χθες, κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά, και οι δύο είχαν σε εμφανές σημείο στο σακάκι τους αυτοκόλλητο από την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», που διενεργεί το υπουργείο Υγείας. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι από σήμερα όσοι επιστρέφουν από άλλες χώρες θα συμπληρώνουν συγκεκριμένη φόρμα, στην οποία θα συμπληρώνεται ο τόπος προορισμού τους προκειμένου να γίνονται έλεγχοι από την Αστυνομία για την τήρηση της 14ήμερης υποχρεωτικής καραντίνας.
Ο στόχος της στρατηγικής και των μέτρων παραμένει διπλός: Η προφύλαξη των ευπαθών ομάδων και η αποφυγή να μολυνθεί με τον ιό μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, οδηγώντας το σύστημα Υγείας σε κατάρρευση.
Ηδη, πολλές κλίνες είναι κατειλημμένες από ασθενείς με επιπλοκές από την εποχική γρίπη. Το γεγονός ότι η γρίπη ακολουθεί πτωτική πορεία είναι θετικό ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στο ΕΣΥ και συνεπώς μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για ασθενείς με κορονοϊό.
Με βάση το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τη γρίπη, έχουν καταγραφεί 94 θάνατοι και συνολικά 241 σοβαρά επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
45.076 αιτήσεις
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τη στελέχωση των νοσοκομείων. Ηδη έχουν κατατεθεί 45.076 αιτήσεις για διάφορες ειδικότητες (νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς, πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, διοικητικό προσωπικό, μηχανικοί, γενικών καθηκόντων κ.ά.).
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν ήδη προσληφθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες περισσότερα από 500 άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό (κυρίως νοσηλευτές) και το υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει τη διαδικασία των εγκρίσεων για τις προσλήψεις λοιπού επικουρικού προσωπικού, σύμφωνα με τα αιτήματα των νοσοκομείων, έχοντας ήδη αποστείλει στις Υγειονομικές Περιφέρειες πάνω από 1.000 εγκρίσεις προσλήψεων.
Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη καθημερινά και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα νοσοκομεία ο αριθμός των εγκρίσεων θα αυξάνεται.
Οσον αφορά στις προσλήψεις επικουρικών ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, έχουν ήδη προσληφθεί πάνω από 100 ιατροί.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, από πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, τα αποθέματα υγειονομικού υλικού των νοσοκομείων και συνολικά των 640 μονάδων Υγείας έχουν ως εξής: Περίπου ένα εκατομμύριο απλές μάσκες, 61.000 μάσκες υψηλής προστασίας, 27,5 εκατομμύρια απλά γάντια, 90.000 αντισηπτικά μπουκαλάκια, 23.500 στολές υψηλής προστασίας. «Είναι ελάχιστο το απόθεμα. Χρειαζόμαστε υλικό», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ 6 ΘΑΝΟΝΤΩΝ
Αναφορικά με το προφίλ των έξι ανθρώπων που έχουν καταλήξει στη χώρα μας, είναι όλοι άνδρες. Η εικόνα που διαμορφώνεται σταδιακά είναι αυτή που ισχύει και διεθνώς, ότι δηλαδή η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες και αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήμερα και πιο συχνά τα προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο υψηλός πυρετός σχετίζεται με εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά με μικρότερη πιθανότητα θανάτου, γεγονός που δείχνει, κατά τον κ. Τσιόδρα, ότι ο πυρετός αποτελεί σημαντική γραμμή άμυνας γι’ αυτό τον ιό. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι η πιο σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή σε σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια, με τα μέχρι τώρα δεδομένα από όλο τον κόσμο.
Σε αριθμούς
- 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα
- 464 θετικά περιστατικά στον κορονοϊό στην Ελλάδα
- 72 χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης
- 78 άτομα νοσηλεύονται
- 16 διασωληνωμένοι
- 68 έτη η μέση ηλικία των νοσηλευομένων
- 69 έτη η μέση ηλικία των διασωληνωμένων
- 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου