Σε ανάλυσή του σχετικά με την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στο χρόνο φαίνεται πως η Ελλάδα ακολουθεί ακριβώς ίδιο ρυθμό μετάδοσης που είχε τις πρώτες της εβδομάδες η επαρχία της Χουμπέι – από την οποία ξεκίνησε η πανδημία.
Η πορεία της καμπύλης αφορά σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις με λοίμωξη Covid-19. Στον κάτω άξονα είναι ο αριθμός των ημερών και ο αριστερός άξονας δείχνει αριθμό κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκων.
Το διάγραμμα πάντως δεν είναι αντιπροσωπευτικό της συνολικής διασποράς που έχει ο ιός σε κάθε χώρα, γιατί υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ακολουθούν την καμπύλη της Χουμπέι (π.χ. Σουηδία), ενώ άλλες που είναι μέχρι τώρα και σε… χειρότερη θέση σε σχέση με την επαρχία της Χουμπέι όσον αφορά στο ρυθμό μετάδοσης ανά ημέρες, όπως για παράδειγμα η Ολλανδία.
Ηράκλειο: 24χρονη κατήγγειλε τον 26χρονο σύντροφο της για ξυλοδαρμό
Επιπλέον, σημειώνεται ότι το διάγραμμα δεν προβλέπει για τη διασπορά της νόσου στο χρόνο, παρά δείχνει την πορεία των κρουσμάτων μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, άλλωστε, εκτίμησε χθες στη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης ότι στη χώρα μας έχουν παρθεί πολλά και αυστηρά μέτρα ήδη πριν από την εκτεταμένη εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Αν και είναι βέβαια ακόμη πολύ νωρίς, ανέφερε πως δεν δείχνει η πορεία του ιού για την ώρα να χρειάζονται επιπλέον μέτρα και επεσήμανε πως ελπίζει να ολοκληρωθεί ο κύκλος του ιού στην Ελλάδα με μικρότερο αριθμό τόσο κρουσμάτων όσο και θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες.
*Σημείωση για διάγραμμα: Η ημερομηνία στην παρένθεση δείχνει την πρώτη ημέρα για μια συγκεκριμένη περιοχή ή χώρα. Ως ημέρα 1 υπολογίζεται η πρώτη ημέρα με 100 και περισσότερα περιστατικά σε 60 εκατομμύρια πληθυσμού (σχεδόν ο πληθυσμός της Χουμπέι).
Από την έντυπη έκδοση