Την ίδια στιγμή οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου κινούνται σε πολύ αργούς ρυθμούς μιας και οι ευρωπαίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να στείλουν ειδικούς για βοήθεια λόγω των συνεχόμενων επεισοδίων. Όπως αναφέρει σήμερα και ο Ελεύθερος Τύπος η ελληνική κυβέρνηση που ζητούσε περισσότερους εμπειρογνώμονες για να εξετάζονται γρηγορότερα οι αιτήσεις ασύλου των προσφύγων ώστε να μην εγκλωβίζονται επ’ αόριστον. Με τη διαχείριση που ακολούθησε η κυβέρνηση, όμως, πέτυχε ακριβώς το αντίθετο, καθώς η Κομισιόν θέτει πλέον το ζήτημα της ασφάλειας γραπτά στον υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα απειλώντας με επαναπατρισμό των εμπειρογνωμόνων.
Στην παραπάνω αρνητική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Αγκυρας με κράτη μέλη και θεσμικά όργανα, με αποτέλεσμα να απειλείται όσο ποτέ με κατάρρευση η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
Τον χορό του επαναπατρισμού εμπειρογνωμόνων ξεκίνησε η βελγική κυβέρνηση, η οποία, όπως αποκάλυψε στη Βουλή της χώρας του ο αρμόδιος υφυπουργός Τέο Φράνκεν, οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση μετά τα επεισόδια του προηγούμενου μήνα στο hot spot της Λέσβου. Οταν προχθές το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα, η Αθήνα δεν σχολίασε την πρόθεση των Βέλγων, αλλά τα σοβαρά επεισόδια στη Χίο την νύχτα της Τετάρτης, έδωσαν νέα τροφή στο πρόβλημα.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν στον καταυλισμό της Σούδας, μέσα στην τάφρο του κάστρου της πόλης, από μαινόμενους κυρίως Αφρικανούς μετανάστες. Κάηκαν σκηνές (σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ο καταυλισμός στη Σούδα καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του), έσπασαν τζάμια αυτοκινήτων και βιτρίνες καταστημάτων, ενώ άγνωστος είναι ως τώρα ο αριθμός συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων. Τελικά τα επεισόδια έληξαν με παρέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ.
Οπως μετέδωσε ο Σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, όλα ξεκίνησαν περί τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, όταν άρχισαν να πέφτουν στα σπίτια περιοίκων του καταυλισμού βεγγαλικά, τα οποία είχαν κλαπεί από κατάστημα της περιοχής. [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Νέα επεισόδια
Εχθές το βράδυ όμως, σημειώθηκε νέα ένταση στον καταυλισμό της Σούδας στην Χίο. Ομάδα ατόμων πέταξε πιθανώς βόμβες μολότοφ ή κάποια άλλα φλεγόμενα αντικείμενα στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να αρπάξουν φωτιά σκηνές όπου διαμένουν πρόσφυγες.
Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ. Η φωτιά στις σκηνές έσβησε με την άμεση επέμβαση των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με το astraparis.gr.
Φρίκη στην Πάτρα: 8χρονος κατήγγειλε ότι τον βίασαν δυο 16χρονοι - Σύλληψη του ενός ανηλίκου και του πατέρα του
Σχεδόν μία ώρα αργότερα, νέες μολότοφ φαίνεται ότι έπεσαν στον καταυλισμό, ενώ στη περιοχή έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να αποτρέψουν επεισόδια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά έπαθαν ζημιές τρεις σκηνές.
Επίσης, περί τους 150 πρόσφυγες και μετανάστες βγήκαν από τον καταυλισμό με τις κουβέρτες τους και κατευθύνθηκαν στον χώρο της ιχθυόσκαλας για μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού εκεί στρατοπεδεύουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ.
Αυτό, ωστόσο, όπως γράφει το astraparis.gr, φαίνεται ότι δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει την επίθεση κατά των δύο αλληλέγγυων, όπως δεν στάθηκε ικανή – η αστυνομική παρουσία – να σταματήσει την ρίψη μολότοφ στον καταυλισμό και τον εμπρησμό 3 σκηνών.
Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χίου.
Τέσσερις συλλήψεις για τα επεισόδια της Τετάρτης
Για τα επεισόδια της Τετάρτης έχουν γίνει έως τώρα τέσσερις συλλήψεις μεταναστών, όλοι υπήκοοι Αλγερίας.
Ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν στο κτίριο της αστυνομίας δεκάδες ακόμη προσαχθέντες (συνολικά είχαν προσαχθεί από το βράδυ της Τετάρτης πλέον των 40 ατόμων), για τους οποίους διερευνάται αν είχαν και ποια συμμετοχή στα επεισόδια.
Επίσης, από την αστυνομία συνεχίζονται οι έφοδοι στον καταυλισμό της Σούδας, όπου αναζητούνται άτομα που φέρεται ότι συμμετείχαν στα επεισόδια.
Από υπεύθυνο της αστυνομικής διεύθυνσης έγινε γνωστό ότι αφέθησαν ελεύθεροι οι προσαχθέντες οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Η αστυνομία δεν γνωρίζει για «βροχή» από πέτρες στον καταυλισμό
Σε ερώτημα αν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις και Ελλήνων από εκείνους που φέρεται ότι πετούσαν πέτρες μέσα στον καταυλισμό της Σούδας ή τους οπλισμένους με σιδερολοστούς που κυκλοφορούσαν στην περιοχή η απάντηση ήταν αρνητική.
Σε προηγούμενη δε επικοινωνία είχε, μάλιστα, εκφραστεί η απορία στελέχους της αστυνομικής διεύθυνσης για τις καταγγελίες αυτές, αφήνοντας σαφώς να γίνει αντιληπτό ότι οι αστυνομικοί ούτε είδαν κάποιους να πετάνε πέτρες, ούτε και άλλους να κυκλοφορούν με σιδερολοστούς.
Ωστόσο, τούτο εγράφη και σε άλλα μέσα ενημέρωσης και ελέχθη από αρκετούς αυτόπτες μάρτυρες μέσα από τον καταυλισμό, αλλά και εκτός αυτού.
Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε ότι από τους ελεύθερους χώρους των ακινήτων, που βρίσκονται πάνω από τον καταυλισμό, κάποιοι εκτόξευαν πέτρες πάνω στους οικίσκους και στις σκηνές του καταυλισμού, προκαλώντας τους ζημιές και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ο απολογισμός των ζημιών και η δήλωσή τους
Σε ό,τι αφορά τις προκληθείσες ζημιές από τις ρίψεις βεγγαλικών και τον πετροπόλεμο εκ μέρους των μεταναστών από την αστυνομία διευκρινίσθηκε ότι έχουν υποστεί ζημιές οι προθήκες τριών καταστημάτων (εκείνου με τα βεγγαλικά, ενός με ηλεκτρικά είδη και ενός πρατηρίου καυσίμων), ενώ ζημιές προκλήθηκα και σε τρία αυτοκίνητα.
Στον χώρο του καταυλισμού κάηκε ολοσχερώς μία σκηνή, ενώ αρκετές άλλες, καθώς και οικίσκοι έπαθαν ζημιές από τις πέτρες.
Από τον δήμο Χίου ανακοινώθηκε ότι όσοι υπέστησαν ζημιές πρέπει να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις, τις οποίες ο δήμος θα προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποζημίωσή τους, με βάση την σχετική κυβερνητική δέσμευση στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο μεταξύ ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς αναγκάστηκε να ζητήσει να αδειάσει άμεσα ο καταυλισμός.
«Μετά τα επεισόδια το βράδυ που πέρασε, έχει γίνει καθαρό ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, αυτό είναι πρόβλημα δικό της και όχι του δήμου. Δεν είναι δουλειά του δήμου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των δημοτών αλλά και των προσφύγων–μεταναστών» τόνισε ο κ. Βουρνούς.
Ο δήμαρχος Χίου έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, από τον οποίο και ζήτησε να αδειάσει άμεσα ο καταυλισμός της Σούδας. «Στο ερώτημά του “πού να τους πάω”, του απάντησα αυτό είναι θέμα δικό σας και όχι δικό μου», είπε ο δήμαρχος.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει προβοκάτσια
Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τα επεισόδια ως οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από «φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις». Στην ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι πριν από τις συμπλοκές των μεταναστών, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, «προηγήθηκε επίθεση ακροδεξιών με πέτρες, ακολούθησε απάντηση και συμπλοκές με ζημιές στη γύρω περιοχή, ενώ υπήρξε και εισβολή των ΜΑΤ στον καταυλισμό. Από τις συμπλοκές υπήρξαν τραυματισμοί και προσαγωγές προσφύγων».
Το ΚΚΕ, ζητά «άμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, ανοικτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, να κλείσει η Σούδα και όλα τα hot spot και να μη δημιουργηθούν νέα», καθώς και «άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του δήμου».