Η Αριστοτέλους έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση πιθανών κλινικών σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν παραστεί ανάγκη για νοσηλεία ήπιων περιστατικών κορονοϊού.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που μεταβάλλεται σύμφωνα με την εξέλιξη της επιδημίας αλλά και μία σειρά επιστημονικών παραγόντων. Για παράδειγμα, ο αρχικός σχεδιασμός για την Πάτρα ήταν οι μισές κλίνες, ωστόσο τροποποιήθηκε μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στις περιοχές Αχαΐας και Ηλείας στα μέσα της εβδομάδας και αφού είχε συμφωνηθεί σε σύσκεψη επιστημόνων και στελεχών του υπουργείου. Εκτιμήθηκε η κατάσταση νοσοκομείων της περιοχής που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο plan B.
Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» στην Αττική αποτελεί το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα που θα καταστεί εξ ολοκλήρου κέντρο νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid-19, εάν χρειαστεί, δηλαδή σε έξαρση της επιδημίας. Εχει ήδη γίνει γνωστό σε ασθενείς και εργαζομένους στο νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» και προβλέπεται πως θα εκδοθεί προειδοποιητική εντολή από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια ώστε να εκκενωθεί από τους ασθενείς που θα νοσηλεύονται σε αυτό.
Υπενθυμίζεται πως ήδη είναι ορισμένα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Ολα διαθέτουν θαλάμους αρνητικής πίεσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιούνται και άλλες χωροταξικές ενέργειες προκειμένου να εξασφαλισθούν θάλαμοι, όχι αρνητικής πίεσης, αλλά που θα μπορούν να λειτουργήσουν για να νοσηλεύουν κρούσματα σε απομόνωση από άλλους ασθενείς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 74 θάλαμοι αρνητικής πίεσης.
Ηδη, βέβαια, από την εβδομάδα που πέρασε έχει ξεπεραστεί το στάδιο νοσηλείας όλων των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από όσους έχουν βρεθεί θετικοί στους τρεις πληττόμενους νομούς Πελοποννήσου (Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου) βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και όχι στα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ως επιβεβαιωμένα κρούσματα θα παίρνουν εξιτήριο νωρίτερα. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας, αυτήν τη στιγμή τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δύο διαδοχικές αρνητικές μοριακές εξετάσεις για την παρουσία του ιού. Στη συνέχεια, θα σταματήσει και η «μανία» με το τεστ και το κριτήριο για να λάβει κάποιος εξιτήριο θα είναι η απουσία πυρετού και βήχα για πέντε συνεχόμενες ημέρες.
Σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντως, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Τα περισσότερα έχουν κρατήσει μία είσοδο ανοιχτή, ώστε να υπάρχει έλεγχος ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, ενώ νέοι ξεχωριστοί και ειδικοί χώροι διαλογής περιστατικών (isolation boxes) τοποθετούνται σε οκτώ νοσηλευτικά ιδρύματα.